Member of Group ›
Berlini fal Kelenföldön
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Berlini fal Kelenföldön

 
Berlini fal Kelenföldön

Berlini fal Kelenföldön

Igen ott van a fal – hiába csodálkoztok – még ha nem is tapinthatóan, csupán képzetes formában, de ott van. Mint tudjuk, a berlini fal a két világrend egyre növekvő, nyomosztó diszkrepanciájának volt egész világon elhíresült szégyenletes szimbóluma, mely még jóval lebontása után is sokáig – részben máig – imaginárius formában fennmaradt.

Nos, aki már járt a Kelenföldi pályaudvaron, tudja, hogy ezt a fontos közlekedési csomópontot mindmáig a késői szocializmus vastag, megkövesedett guanója fedi be, sőt, az elmúlt évtizedek során a helyzet csak rosszabbodott, mert a pályaudvar a szocialista tájban kevésbé tűnt fel, a nyomasztó szürkeségből nem lógott ki annyira, mint ma, s ráadásul az elmúlt húsz évben tovább romlott állapota, lassan már nem csak egy balkáni, egy afrikai állam is szégyenkezne egy ilyen állomással.

A modern railjet-ek légi közlekedést megszégyenítő szolgáltatást nyújtanak, szépek, tiszták és kényelmesek.

A modern railjet-ek légi közlekedést megszégyenítő szolgáltatást nyújtanak, szépek, tiszták és kényelmesek.

Pedig ez a pályaudvar még csak nem is a Szabolcs-szatmári mentesítő vonatokat fogadja, amik nyomorgó idénymunkásokat szállítanak a fővárosba, hanem a Bécsből ideutazókat, nekik kínál egy röpke, de annál meggyőzőbb impressziót. Néha Ferihegyre érkezve voltak hasonló gondolataim, mikor a taxi a gyorsforgalmi úton haladt a város felé Kispest legdzsumbujosabb részein át, s kérdeztem magamtól, vajon mit gondolhatnak a külföldiek, amikor a beharangozott gyönyörű fővárosunkról ez lesz az első benyomásuk.

Ezt kérdezem Kelenföldön is minduntalan magamtól, ha vonattal jövök haza, amire mondjuk a müncheni Hauptbahnhof-on ültem fel. Leszállok a huzatos peronon, majd csomagjaimat cipelve lépcsőzöm le a csatorna bűzű lepusztult betonalagútba, hogy aztán gyalogolhassak még száz métereket a koszban, bűzben, hidegben, míg csak a megmentő taxit el nem érem – nem kevés újabb lépcsőmászás után. Ha megmentő, mert némelyik azok közül is kritikán alatti.

A biznisz osztályon kiszolgálják az embert, konnektor, internet áll rendelkezésre.

A biznisz osztályon kiszolgálják az embert, konnektor, internet áll rendelkezésre.

Nem rég óta a két valamikori testévvárost, Bécset és Budapestet – amik ma már más-más okokból szégyellik egymást – hogy ismét közelebb kerülhessenek egymáshoz, korszerű vonat köti össze. A modern railjet-ek légi közlekedést megszégyenítő szolgáltatást nyújtanak, szépek, tiszták és kényelmesek. Több osztályán utazhat a nagyérdemű – ez persze egy kicsit anyagi kérdés is – de a turista osztályra már 25 Euróért retúr jegyet lehet váltani, ami – valljuk be – nem egy komoly összeg. Ha ezt az ember nyolc euróval megfejeli, két napon át utazhat is bárhová az osztrák fővárosban.

A biznisz osztályon kiszolgálják az embert, konnektor, internet áll rendelkezésre. A turistáknak sem kell éhezni, mert kényelmes büfékocsikban tehetik kellemesebbé az utazási időt. A vonat gyakorlatilag egy gépkocsi tempójában éri el Bécset, annyi különbséggel, hogy sokkal olcsóbban, s a menetidő kiszámítható is marad. Az egész vonat klimatizált, családbarát, a mellékhelységekben még pelenkázó is található, a gyerekeknek filmeket vetítenek.

„felszálltam nyugatra” - Schiffer Miklós

„felszálltam nyugatra” - Schiffer Miklós

A bejegyzés ötletét (társszerző) Miklós barátomtól kölcsönöztem. Ő csodálkozott nemrég rá erre a korszerű közlekedési eszközre, mikor is szokásos reflexein felülemelkedve, győzni tudott előítéletein, s a császárvárosba nem a szokásos módon, gépkocsival indult el. Az út rosszul kezdődött – a Kelenföldi pályaudvaron. Aztán – ahogy ő fogalmazott – „felszálltam nyugatra”. Tényleg nyomasztó a diszkrepancia. Akik nem szállnak fel a vonatra, csak állnak ott, mint egykor a berlini fal előtt, s csak szégyenkezve, meghunyászkodva pislognak át a túlsó oldalra, ahol a modern élet vívmányai elzárva maradnak előttük.

Akik felszállnak, azok pedig tényleg úgy érzik magukat, mintha csak a falon léptek volna át. Azt sem tudják hogyan, csak azt érzik bizonyosan, hogy ők már a falon túl vannak. Ebből is látható, hogy az életben azok a bizonyos falak nem csupán városrészeket elválasztó, áthághatatlan akadályok formájában léteznek, hanem sokkal inkább tudatunkat meghatározó imaginárius falakként.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art