Member of Group ›
Az alagútról, ami nincs
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Az alagútról, ami nincs

 
mi még egy másfél kilométeres alagútról sem merünk álmodozni

mi még egy másfél kilométeres alagútról sem merünk álmodozni

Pedig nagyon kéne! Mint ahogy nagyon kellenének Podmaniczky Frigyes és Reitter Ferenc formátumú és szellemiségű városépítők, akik ma szintén nincsenek. Helyettük hitvány politikusok vannak, akik csupán azért dörgölődnek a politika meleg kályhájához, hogy saját szalonnájukat sütögethessék.

Pest-Buda egyesítésére addig gondolni sem lehetett, amíg hidak a két várost nem kötötték össze. Az első híd építése előtt Pestet Budától „óceánnyi“ víztömeg választotta el, az átkelés körülményes és költséges is volt egyben. Ma, csaknem százötven évvel a város egyesítése után, az átkelés éppoly körülményes és – ha az elvesztegetett időt is számításba vesszük – költséges.

Az autók tömeges elterjedésével láthatóvá vált, hogy a hidak egyedül nem képesek a megnövekedett forgalmi igényeket kielégíteni. Ráadásul a város már kialakult struktúrája, az utca tengelyek nem is teszik további hidak építését lehetővé, mert – mint az a Rákóczi híd esetében is már részben tapasztalható – a hidak zsákutcában végződnének.

Nem egyedi eset a miénk, a világ számos metrópoliszában küzdöttek meg hasonló problémákkal. A közlekedés felszíni behatároltságára a három dimenzióban történő terjeszkedés a megoldás, alagutak, magas-utak építésével, ill. a földalatti tömegközlekedés fejlesztésével és korszerűsítésével.

Sydneyben a várost gyakorlatilag kettévágó tengerszoros alatt soksávos alagút köti össze a két partot, a Harbour Bridge gyakorlatilag már csak turistalátványosságként szolgál. Az alagút ugyan csak pár kilométer, de a Mont-Blanc Tunel majdnem tizenkét, a Franciaországot Angliával összekötő alagút pedig több mint ötven kilométer hosszú. A San Francisco Bay sem volt kisebb kihívás, ahol Golden Gate Bridge már a harmincas években állt, később azonban nem csak a tengerszorost ívelte át híd, hanem az egész öblöt, több helyen is egyszerre, nálunk elképzelhetetlen méretekkel és kapacitással.

Ezzel szemben mi még egy másfél kilométeres alagútról sem merünk álmodozni, már csak azért sem, mert tudomásom szerint rajtam kívül erről hivatott ember eddig még nem is álmodott, vagy nem közölte álmát hivatalos fórumon. Pedig a Pest-budai forgalom kollapszára nincs más számításba jöhető megoldás.

Arról nem is beszélve, hogy ez esetben nem csupán két partot, hanem mondjuk két jelentős csomópontot lehetne összekötni, ami lényegesen megnövelné az alagút hatékonyságát. Hogy mindjárt konkrét javaslattal is előálljak, például a BAH-csomópontot a Deák térrel. Az alagút persze lehetne hosszabb, elágazóbb is, de én már a legszerényebb megoldásnak is örülnék. Több legyet üthetnénk egy csapásra, miközben a belváros legszebb részeit tehermentesítve, élhetőbbé és a turisták számára is attraktívabbá tennénk a várost, a közlekedés hatékonyságát ugyancsak növelnénk.

De hát ilyen elgondolásról még csak nem is hallottam mindez-idáig. A városfejlesztés kisstílű és kis-léptékű. Mind ahogy a koncepciók megalkotói is kis-léptékűek. Mindig a pénzre hivatkoznak, de egyrészt sosem veszik figyelembe a hosszútávú megtérülést, másrészről minden amit létrehoznak, drága, mert minálunk minden többe kerül, mint szomszédainknál. Azt persze kérdezni sem merem miért, de nagyjából arra gondolok, amire ti is.

Nem csak a térség, a világ egyik legszebb városa Budapest. Nekünk, akik benne élnek, persze más, mint a turistáknak, s a szempontjaink is mások. De én hiszem, hogy a kettőt ki lehet békíteni egymással, s születhet olyan koncepció, mely a várost nem csak élhetővé, a turisták számárai is vonzóbbá tehetné. Elemi érdekünk ez, egyben egy olyan korban, amikor a turizmus a világ legnagyobb iparága, s számos város jól megél belőle.

Ehhez Budapest a legjobb adottságokkal rendelkezik (-kezne), ha haladnánk a korral, s igyekeznénk a turizmus megváltozott elvárásainak megfelelni. Ez elsősorban nagyobb autómentes, azaz gyalogos övezeteket feltételezne és a turisztikailag releváns belvárosba a budai partszakasz és várhegy integrálását jelentené. Ehhez azonban a történelmi Budapest egyik legfőbb nevezetességének számító Lánchidat is végleg ki kéne vonni az autós forgalomból Széchenyi terestől és átadni a gyalogosoknak. Mindez azonban egy nagy kapacitású alagút nélkül elképzelhetetlen.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art