Member of Group ›
Ez aztán a zene
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Ez aztán a zene

Hatszáz kilométer autózás és egy kompátkelés után juthatunk el a Dánia partjainál található Veno nevű apró szigetre. Ezután még egy kis autózás a szűk, kanyargós úton a távoli nyaralóhoz. Mégis megérte a fáradtságot, mert Frede Kristensen várt az út végén.

Lehet, hogy még nem hallottatok róla, de Kristensen a Bang & Olufsen készülékek legjobb restaurátora a világon.  A honlapján keresztül bukkantam rá, miközben reménykedve kutattam egy újszerű állapotban levő BeoLab 5000 és egy BeoMaster 5000 után, ami különösen nehéz feladat, mivel ezeket 40 évvel ezelőtt gyártották. Kristensen történetesen az ebből az időből származó Bang & Olufsen készülékek szakértője. Öt hónapig dolgozott a rendszeren mielőtt elég jónak találta ahhoz, hogy én is meghallgathassam. Ez idő alatt először összeszerelt két „új” készüléket más készülékek alkatrészeiből. Ezután ellenerőzött minden elektromos alkatrészt és mindent kicserélt, ami nem felelt meg a műszaki előírásoknak.

Frede Kristensen a B&O restaurátor

Majd ezt követően egy 500 órás tesztelési időszak vette kezdetét, melynek során mérte a teljesítményt, összehasonlítva a kritikus mérési paraméterek listájával. A restauráció utolsó lépése a külső kialakítása volt, amelynek az „olyan, mint az új” elvárásnak kellett megfelelnie. Tengerparti házán kívülről semmi utalást nem találni arra, hogy milyen csodákat is rejt valójában. Egy egész falat elfoglaltak a Bang & Olufsen tunerek és erősítők, sok készüléken még a ’60-as, ’70-es évekből származó eredeti árcédulát is felfedeztem.

„Ezek egyszerűen gyönyörűek!  Mindegyik elemnek feladata van. Nem lennék ennyire lelkes, ha a külső és a funkció nem lenne tökéletes összhangban.”

A BeoLab 5000 és társa a BeoMaster 5000 tuner az első olyan készülékek közé tartozott, amelyekben fa és fém egyesült, ami a cég ezen időszakának védjegyévé vált. Abban az időben a Bang & Olufsen felfogadta Dánia legügyesebb asztalosait. Ők először kiválasztották a rendelkezésre álló legjobb minőségű fa furnérokat, majd ezeket további vizsgálatoknak vetették alá, hogy megtalálják a BeoLab 5000 hangsugárzóházához felhasználható legmegfelelőbb fajtákat.

„Finom acélforgácsvattát és olajat, méhviaszt és homlokverítéket használok. Ha találok egy sérülésmentes dobozt, szánok arra időt, hogy visszaállítsam régi ragyogását, amilyen újkorában lehetett.”

– mondja Kristensen a külső restaurálásáról.

Az eredeti dizájn egy alumínium előlap volt, logarléc csúszkához hasonló ablakokkal ellátva az erősítőn és a tuneren egyaránt, így a díszítés tökéletesen illeszkedett a készülékhez. A helyreállítás pedáns munkáját látva már alig vártam, hogy magamhoz vegyem készülékemet és otthon, a megszokott környezetben hallgathassam meg.

Frede Kristensen a B&O restaurátor

Gyakran mondják, hogy a technika és a zenei komponensekre való hivatkozás többé kevésbé túlzás… Vajon a BeoLab 5000 mennyire „zenei”? Aznap este azzal a barátommal találkoztam, aki egy zenekarban játszik. Összekábeleztük a készülékeket és a lehető legnagyobb kihívásnak tettük ki az erősítőt – Salonen hihetetlenül „basszus-gazdag” The Rite of Spring interpretációját akartuk meghallgatni a Los Angeles-i filharmonikusok előadásában.

Ez egy olyan felvétel, amely a legtöbb modern erősítőnél bekapcsolja a védelmi áramkört, amikor az ütősdobosok belekezdenek. A BeoLab 5000 betonbiztos basszus reprodukciójáról híres és szerettük volna saját fülünkkel meggyőződni arról, hogy milyen jól teljesít a mély ütősdobtól a fafúvósok magas fekvésű hangjáig. Még a felét sem hallgattuk meg a Dance of the Adolescents-nek, amikor barátom felém fordult és négy szóval összegezte az élményt:  Ez aztán a zene!

Eredeti angol szöveg: Stein X Leikanger, fotók: Joachim Ladefoged

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art