Member of Group ›
Geoff Martin, beceneve: a fül
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Geoff Martin, beceneve: a fül

 
Geoff Martin beceneve: a fül

Geoff Martin, beceneve: a fül

Geoff 2002-ben kezdett el a Bang & Olufsennel együtt dolgozni. A 43 éves hangmérnökre az elmúlt 10 év alatt ragadt rá „a fül” becenév, pedig nincsenek sem különösebben nagy, sem különösebben elálló fülei. Egész egyszerűen a hangrendszerek, hangsugárzók tesztelése során megnyilvánuló perfekcionizmusa az, aminek becenevét köszönheti. „A fül” alkotta a többszörös díjnyertes Audi A8 Advanced Sound System-et, amelynek finomhangolásával csaknem 3 hónapot töltött, illetve neki köszönhetjük a BeoPlay család legelső tagjának, a BeoLit 12-nek az elképesztő hangját is. Következzen a vele készített interjú, és Geoff egyik kedvenc akusztikai helyszíne: egy barlang.

Egy BeoPlay termék mely része tükrözi leginkább a márka koncepcióját? Voltak olyan egyedi részletek, amelyeket kölcsönvett egy már meglévő fejlesztésből a tökéletes végcél eléréséhez?

Szem előtt tartva a mai digitális generáció igényeit, a B&O PLAY az önálló termékeket párosítja letisztult és egyszerű működéssel, szemben a Bang & Olufsen-től eddig megszokott integrált otthoni redszerekkel. A B&O PLAY olyan hordozható termékek megálmodására fókuszál, amelyek szinte észrevétlenül olvadnak a mindennapi életünkbe, köszönhetően végtelenül egyszerű használatuknak és tökéletes hangminőségüknek, kiváló példa erre a BeoLit 12.
A már meglévő termékeink múltban már bizonyított műszaki megoldásait, és az eddigi tapasztalatainkat integráltuk az új generációs termékeinkbe, ami eddig is tökéletesen bevált, az csak emelheti a B&O PLAY paletta szereplőinek értékét.

A BeoLit 12 „Class D” digitális erősítővel van felszerelve, amihez egy 2.1-es hangrendszer csatlakozik, 2”-es magas sugárzók és a 4”-es mélysugárzó. Hogyan befolyáslja ez a megszokott Bang & Olufsen hangzást?

A BeoLit 12 esetében a már meglévő, átfogó tapasztalataink és elégedettségünk következtében választottuk a 2.1-es kialakítást. A „Class D” erősítő biztosítja az egyensúlyt a kiváló hangzás, valamint a magas teljesítmény között. A BeoLit 12 basszus képessége még minket is meglepett, aki először hallgatja, nem is hiszi, hogy egy ilyen kisméretű dobozból ilyen „nagy” és tiszta hang elvárható lenne, gyakorlatilag hiába ismertük mi is az első tesztek előtt a paramétereket, nem tudtunk elvonatkoztatni a tárgy kis méreteitől. Meglepő volt! A „Class D” erősítő nagy előnye, hogy a felhasznált energia tetemes részét a a hang létrehozására fordítja, így megnövekedett a BeoLit 12 hordozható képessége, hiszen tovább bírja a beépített akkumulátor. Minden hangsugárzó független erősítést kap, a jelek feldolgozásáról és összefésüléséről egy külön processzor gondoskodik (DSP), amely folyamatosan optimalizálja a hangsugárzók viselkedést a kiválasztott hangerő beállításának függvényében.

A „Class D” erősítő egy ICE Power erősítő is egyben?

A BeoLit 12-ben található erősítő nem azonos az ICE Power erősítővel.

Hogyan látja a Bang & Olufsen digitális zenehallgatásra történő átállást? És ez milyen hatással lesz a jövő Bang & Olufsen termékeire?

A digitális zene már-már gyűjtőfogalommá vált, éppúgy használjuk a borzasztó rossz minőségű tömörítés esetében, mint amikor egy hangstúdióban meg sem tudjuk különböztetni, hogy most épp élő előadást vagy felvételt hallgatunk. Ez a digitális zene térhódítása előtt is így volt, a CD 1983-as megjelenésével a felhasználó kezébe, egészen pontosan fülébe került a döntés, hogy milyen minőségű zenét kíván hallgatni, már ekkor sem kizárólag a lejátszó teljesítménye, hanem a forrás maga is befolyásolta a hangzás minőségét.

Nemrégiben még a vásárlónak kellett eldöntenie, hogy gyorsan, kényelmesen akar elfogadható minőségű zenét hallgatni, vagy időt, energiát ráfordítva kompromisszum mentesen szeretné élvezni kedvenc előadói valamelyikét. Ekkor még a merevlemezek nem voltak kellően nagy kapacitásúak, vagy az internet sávszélessége nem volt megfelelő ahhoz, hogy veszteségmentesen hallgathassunk zenét akkor, amikor csak kedvünk támad hozzá. Viszont ez ma már nem igaz, a merevlemezek teljesítménye elképesztő, szinte korlátlan az internet sebesség is, így lehetőség adódik – akár csak alkalomszerűen, akár rendszeresen – a legjobb minőségű forrásokat hallgatni.

A mi szemszögünkből az átállás már 1983-ban elkezdődött, ma már az összes audio eszközünk képes digitális zenei formátumok lejátszására, és gyakorlatilag egy sem tud analóg jeleket feldolgozni, nincs már kazetta, sem bakelit lejátszó a palettán. Ami újszerű, az sokkal inkább a letölthető zenei fájlok, és azok kezelésének problematikája, illetve egy-egy zenei gyűjteménybe való integrálása, átláthatóvá, kezelhetővé tétele. Nincs olyan Bang & Olufsen lejátszó, ami ne lenne jövőálló, nem csak a jelenben használt, hanem a jövőben megjelenő megoldásokat is figyeljük.

Árulja el nekünk, lesznek még új termékek a közeljövőben?

Lesznek bizony. Audió lejátszók és hangfalak. Érdemes nyitva tartani a szemüket és a fülüket egyaránt!

Honnan ered a BeoLit 12 elnevezés?

A BeoLit 12 mint névválasztás valójában a tisztelet kinyilvánítása a Bang & Olufsen valaha volt egyik legnépszerűbb rádiójának, a Beolit 39-nek, a névválasztáson túl a tulajdonságaik is azonosak: robusztus forma, meglepő hangzás, könnyű kezelhetőség.

Mi áll pont e négy szín kiválasztása mögött, illetve miért döntöttek úgy, hogy egyesével dobják piacra?

Színek tekintetében a tervezőnek, Cecilie Manz-nak határozott elképzelési voltak:

– legyen egy szín, amely annyira naturális és egyszerű, amennyire lehet: alumínium hangsugárzó burkolat és barna bőr szíj kombinációja
– legyen egy szín, amely ugyan naturális, de tekintélyt parancsoló: sötétszürke hangsugárzó burkolat és fekete bőr szíj
– legyen színes is, ám semmi kirívó, feltűnő, inkább diszkrét és elegáns, így esett a választás a sárga és a kék színekre.

Remélem mindenki megtalálja a személyiségéhez illőt, mindegyik színkombináció egyedi. Ezért is döntöttünk úgy, hogy egyesével mutatjuk be a BeoLit 12 újabb és újabb színkombinációit a nagyvilágnak.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art