Member of Group ›
Itt a (világ) vége, fuss el véle!
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Itt a (világ) vége, fuss el véle!

 

2012

Valahogy tegnap e poszt írása közben az istennek sem tudtam elképzelni, hogy mára végérvényesen elpusztul a világ és – ami a legfájdalmasabb – senki sem fog elolvasni. Nos, most mégis az én bejegyzésemet olvasva ismerjétek el, hogy a világ vége előadás elmaradása inkább csalódottságot mint megkönnyebbülést váltott ki bennetek.

Mert ugye egy kis ungi-bungi mindig jól jön a mi eseménytelen, unalommal teli világunkban, mikor is egy átlagos napon csak maroknyi ámokfutó lövöldözi halomra az iskolaudvaron játszadozó gyerekeket, vagy csupán néhány esküvőn bombázzák szét a násznépet Afganisztánban. Manapság már ezek a vacak repülők sem hajlandóak napi rendszerességgel lezuhanni, s jó, ha van egy háború valahol a távoli világban.

Az átlagpolgárnak ez nem elég. Ő olyasmit szeretne megélni, amit Roland Emmerich filmjében, a 2012-ben látott. A világok apokaliptikus pusztulásának puszta elképzelése is katartikus élményként hat rá – persze a hátsó gondolattal, hogy ő a kevés túlélők egyike.

Tény, hogy a film játszása óta ismét divatba jöttek a világvége elméletek. (Hogy mennyire így van, mi sem példázza jobban, minthogy Pál barátomat is emiatt rángatja az ideg – ahogy az tegnapi posztjából kiderül – jóllehet össze sem beszéltünk) Napi szinten kapok infókat az interneten, mi a teendő az elkerülhetetlen infernó bekövetkeztekor a túlélés érdekében. Ezek a teóriák – mint oly sokszor – itt is homályos és misztikus forrásokra hivatkoznak, ugyanakkor a NASA vagy más tudományos intézmények állítólagos méréseivel támasztják alá az elméletek helyességét.

Úgy tűnik János apostol jelenései mélyen ülnek a keresztény ember lelkében. A pszichiáterek biztosan meg tudnák mondani, miféle kollektív lelkiismeret furdalás váltja ki az emberből a bibliai végítélettel szembeni szorongást, de ennek gyökerei az évszázadokon keresztül belénk sulykolt bűntudat következtében már genetikusan rögzültek.

2012

Furcsa, hogy Roland Emmerich modern kori felfogásában az apokalipszist nem a keresztényi tiszta lelkek élik túl, hanem akik értékeket tudnak felmutatni, vagy legalább pár millió dollárt képesek letenni az asztalra, de ennyi elhajlást megbocsájtunk neki, hiszen a nem éppen keresztényi értékekkel átitatott világunkban lassan már mi sem tudunk megbízható értékrendeket felállítani.

Emmerichre egyébként sem neheztelhetünk, hiszen filmje nem is a legnagyobb világvallás próféciájából indul ki, hanem a maja naptár számításaiból. Sok mindenből kiindulhatott volna, hiszen minden vallásnak megvan a maga világvége elmélete. Ma, mikor fejlett részein a világnak a vallások jelentősége visszaszorulóban van, helyüket átveszi az ezotéria, mely szintén vallás, csak modern csomagolásban. Most az ezoterikások számolgatják és szajkózzák a világvégét, s ha elég kitartóan teszik, valamikor még igazuk is lesz, mert mint tudjuk, semmi – még világunk sem – tart örökké.

A világ vége mindig jól jön azoknak, akik erre hivatkozva hanyagolhatják el földi dolgaikat. Mi értelme valamit is tenni, ha úgyis pusztulás vár ránk! Én is megéltem egy hasonló időszakot a hatvanas évek atomháború fenyegetettségében. Tényleg komoly veszélyben éltünk, s sokakban ez egyfajta apátiát váltott ki. Mondván, mi értelme mindennek, hiszen előbb-utóbb megnyomja valaki azt a bizonyos gombot és egy csapásra vége mindennek.

Nos arra a bizonyos gombra, vagy az apokalipszis lovasaira várni lehet, csak nem érdemes. Az vagy jön, vagy nem jön. Ha jön, hát jön, akkor már nincs is miről beszélnünk. De a nagy szívás az, ha nem jön. Akkor ugyanis még jóval a végítélet előtt kell a kis tyúkszaros életünkkel elszámolnunk.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art