Member of Group ›
John Maxwell Coetzee 9/11
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

John Maxwell Coetzee 9/11

 

John Maxwell Coetzee

Köztudomású, hogy az irodalmi Nobel-díj kiadásánál a szépírói érdemeken túl, kiemelt jelentőséggel bírnak a politikai és ideológiai meggondolások. Valahol érthető is, hiszen nagy felelőség Nobel-díjas írónak lenni. Rájuk figyel az egész világ, ők képviselik legmagasabb szinten az írótársadalmat. A literátorok nem csak szórakoztatnak, nevelnek is. És persze nem mindegy mire. Ilyen összefüggésben felmerülhet a gyanú, hogy a Nobel-bizottság a saját, kiemelt szempontjai alapján értékel és tanácstalanságban, vagy patthelyzetben ezek döntenek.
Mielőtt elítélnénk eme szubjektivitást, egyrészt a Nobel-bizottságnak joga van hozzá, másrészt mi a fene alapján döntene különben? Hány nyelven írnak kiváló írók, hány jó írás jelenik meg évente! Képtelenség lenne pusztán írói kvalitások alapján dönteni. Egyszer egy barátom a zsűriben elnökölt egy nemzetközi gyerekrajzversenyen. Kérdeztem, nem nehéz kétezer rajzból a legjobbikat kiválasztani? De nehéz. És hát akkor hogy csinálod? Találomra – jött a meglepő válasz. És az nem igazságtalan? De az, mondta, csak azt senki sem kifogásolja. Ha nincs eredmény, azt igen.

Nobel-díj

Coetzee, A barbárokra várva című 1980-ban íródott regénye, a 2003-as irodalmi Nobel-díj odaítélésénél szintén politikai meggondolásokból lett top aktuális. A regény quint esszenciája, hogy a birodalmat vélten, vagy valósan fenyegető támadás legitimálja a preventív csapást. A barbárok támadásának veszélyét mesterségesen felnagyítva, elkendőzhető a valós indok, hogy a „barbárok“ a birodalom terjeszkedésének útjában állnak, s megsemmisítésüknél az általuk jelentett veszély csak hivatkozási alap. Számtalan példát ismerünk a történelemben, az észak amerikai indiánok kiirtásától, az örmény genocídiumon keresztül a holokausztig, de akár szélsőséges véleményeket is említhetnék a magyarországi cigányság jogos önvédelemből történő megsemmisítéséről.

A barbárokra várva

Szeptember 11-én ugyan az iszlám terrorszervezet, az Al-Kaida agyafúrt támadást intézett néhány amerikai épület ellen, de hogy ez a civilizált világot megsemmisítéssel fenyegető átgondolt, szervezett és általános támadás lett volna, az azért a nagy por ellenére is – amit kavart, s ami kavargott, miközben a tornyok összeomlottak – túlzás. A kiváltott reakció viszont ebben a fényben tüntette fel, s a tömegekben is ezt az érzést ültette el. A „birodalom“ ezek után feljogosítva érezte magát, hogy keményen vágjon vissza, s saját polgárainak szabadságjogait is megnyirbálja.

Nem tudom mennyire befolyásolta szeptember 11. a Nobel-bizottság döntését, mikor Coetzee-re esett a választás. De gyanítom, hogy jelentősen. A párhuzamokat nem lehet nem észrevenni. Egyébként a könyvet olvasva néha egy falanszter világban, máskor egy csillagközi utazás során egy idegen bolygó furcsa háborújába keveredve érzem magam, vagy a majmok bolygóján.
Elvarázsolt környezet és elvarázsolt emberek, izgalmas, drámai fejlemények. És minden drámaiság mellett jut még hely a poézisnek is. Az öreg főhős és a barbár, megkínzott bennszülött lány különös szerelmi kapcsolata által, mely sok addig megválaszolatlan kérdésre ad nekem végleges választ. Hogy 2003-ban Coetzee mennyire megérdemelten részesült a legnagyobb elismerésben, nem tudom. De a regény jó. Ennek ellenére még legolvasottabb barátaim körében sincs semmiféle visszhangja. Ezért tartom szükségesnek, hogy a könyvet ezúton is ajánljam.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art