Member of Group ›
Két mp. alatt összecsukható bringa
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Két mp. alatt összecsukható bringa

A mai világban már mindenki a harmadik szektorban akar szolgáltatni. Azon belül is leginkább valamelyik divatszakma illusztris tagjaként megmondani a tutit 0-24-ben. Vagy leginkább 11 és 17 óra között, egy szimbolikus 1,5 órás ebédszünettel markánsan két kreatív(nak mondott) szakaszra bontva a nap dolgos munkaidőszakát.

A tisztes kétkezi és a mérnöki munka presztízse beleállni látszik a talajba, még ha mesteri és művészi szinten is űzi valaki. Hazánkban sok más, hasonlóan (a társadalom számára is) roppant fontos hivatás (pl. pedagógus, orvos) múltbéli nimbuszának míves sírköve mellé csapódnak be puhán ezek a hivatások is. Kár. Nyilván erről az említett szakmák egyes gyakorlói is tehetnek,  de nem hiszem, hogy jobban, mint a honi nihil egyéb látens munkanélküli, fejlődni nem tudó és nem is akaró, de azért kényelmesen ellébecoló „szakember” rétege.

Ugyanakkor korábban, az utca embere által nem, vagy kevésbé méltányolt szakmák puhán, az éj leple alatt, felemelkedtek. Elismertebb pl. a borász vagy a szakács (chef) hivatása. Leginkább persze a „sztárborász” és „sztárchef” divatos és irigyelt (ebben jók vagyunk) pozíciója.

Mindig is csodálattal vegyes kíváncsisággal forgattam a kezemben Gergő fiam transformers játékait. Eleinte én is megpróbáltam megfutni az általa stabilan tartott 9-10 másodperces szintidőt, mely alatt egy bonyolult robot egy komplett Forma 1-es versenyautóvá avanzsált, majd ripsz-ropsz, ismét visszaalakult morcos robottá.

A kínos 42. percben azonban általában alábbhagyott bennem a korábbi olthatatlan láz és megtörve hagytam, hogy Gergő (jól leplezett) értetlen pillantásai után, az amorf műanyaghalmazból a másodperc törtrésze alatt tökéletesre építse a transformers figurát.

Szeretem a pontos mérnöki és formatervezői munkát. Különösen akkor, amikor e két hivatás profi képviselői tényleg szinergikusan működnek együtt és nem nyilvánvalóan öncélú magamutogató tárgyak, objektumok születnek, hanem ergonomikus, az emberek életét megkönnyítő ÉS szemet gyönyörködtető, valóban funkcionális eszközök. Jobs pl. legendásan értett ahhoz, hogy miként lehet a művészet és a technológia eltérő vallású papjait együttműködésre (együtt-térítésre?) bírni.

Az összecsukható kerékpár (folding bike) komoly kihívás elé állítja az őt tervező mérnök-formatervező csapatot.  Kompaktnak kell lennie, de az emberek teljes értékű megjelenést és használhatóságot várnak el tőle. „Cool” legyen és unikális darab, de a megálmodói ne áldozzák fel a kényelmet és a használhatóságot a design egyre inkább szenté váló oltárán. (Biztos Ti is találkoztatok már számtalan túltervezett, „over-design” tárggyal.)

Az előítéletek (összecsuklik, könnyebben elromlik stb.) felszámolásáról most ne is beszéljünk. Persze ezeket a prekoncepciókat nem csak statikai, hanem a meggyőző design optikai eszközrendszerével is hatékonyan fel lehet számolni. Talán ezt is díjazta a zsűri, amikor a Pacific Cycles Inc. cég IF Mode nevű bringája 2008-ban az Eurobike Award, 2009-ben az IF Product Design Gold Award és a Taiwan Excellence Silver Award díjakat elnyerte.

Tradíció és innováció jó arányban keveredik egy összecsukható kerékpár megalkotásakor. Köztudott, hogy az egyszerű bicikli (kerékpár) szavunk nyelvújítás kori überbonyolult megfelelője az egyenbillengészeti körduplány volt. A jellemző tervezési evolúciós hármas lépcső: primitív, bonyolult, egyszerű, helyváltoztatási eszközeink fejlődésére is jellemző.

Klasszikus példa, hogy már a Holdon is járt ember, amikor megteremtettük az első igazán jól működő sárkányrepülőt. Nyilván könnyebb napjainkban a ma már rendelkezésre álló szuperanyagokból, számítógéppel modellezett eljárásokkal ilyen egyszerű(nek látszó) eszközöket kreálni. Mindenesetre ez az összecsukható kerékpár egyszerűen működik. („Just works”, ahogy az Apple-nél mondják.) Amellett, hogy szemet gyönyörködtető darab, tényleg könnyű összecsukni/kinyitni a bicót, ahogy a következő, Gergő és egy iPhone által „elkövetett” felvételen is láthatjátok.

A könnyűfém felnik mellett látványos részlet a vastag varrott markolatok kézműves jellege és a nyereg finom bőr borítása. Nyilván városi kerékpár, nem terepre való. Gergővel hétvégén fel s alá kavartunk a városban. Remek eszköz volt. A rendelkezésre álló két sebesség a belvárosban pont elégnek bizonyult. A sebességváltás módja ugyan szokatlan, de könnyen elsajátítható. Cipővel meg kell bökni a tengelyen lévő kis gombot (heel push button on BB axle). Ennyi.

Összecsukott állapotában az erre a célra kialakított markolatánál fogva roppant könnyű tolni magunk előtt. A dolgozószobámban a falra is ennél a markolatnál fogva akasztottam fel. A lánc teljesen zárt helyen hajtja meg diszkréten a hátsó kereket, így mindenféle óvintézkedés (gumi, csipesz stb.) nélkül is tiszta marad az ünnepi pantalló.

Ahogy a következő képen is láthatjátok, fontos tulajdonsága e biciklinek, hogy a kormányszárak végét és a pedálokat is be lehet csukni, így tényleg keskeny lesz (27 cm) összecsukva. Ennek a jelentősége nem is a falon való tárolásnál ütközik ki igazán, hanem egy autó csomagtartójába, vagy egy tömegközlekedési járműre való felpakolás esetében.

A szikár adatok:
Súly: 14,7 kg
Méret (összecsukott állapotban): 102cm x 27 cm x 66 cm!
Gumik: 26 x 1,5 ’’

p.s.
A Pacific Cycles szlogenje: „One more Bike, one less Car.”

 

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art