Member of Group ›
Sors Tamás sorsa
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Sors Tamás sorsa

 

A B42 alapkoncepciójának megfelelően ma zenei bejegyzésnek kellene következnie. A  mai írásnak azonban semmi köze a muzikalitáshoz, ezért elnézést kérünk olvasóinktól. Viszont aktuális és örömteli hír! Kényszeresen meg lehetne ideologizálni (Saturday, Sound, Sport, Sors) vagy össze lehetne kötni e post témáját is a muzsikával (magyar himnusz), de nem teszem, úgyis csak olyan izzadtságszagú lenne az átkötés, mint egy roppant lelkes, de menthetetlenül fantáziátlan rádiós „szakember” kényszeres, minden-hírből-át-tudok-vezetni-egy-másikra megmosolyognivaló törekvése.

Tegnapelőtt Sors Tamás a londoni paralimpiai játékok első aranyát szerezte meg, amikor a 100 méter pillangó úszásban, 59.54 mp-es idővel elsőnek csapott be, megvédve ezzel a négy évvel ezelőtt, Pekingben megszerzett címét. Zene fülemnek! (Na ugye, hogy erőltetett!) A csatolt interjú négy esztendővel ezelőtt a céges magazinunkban jelent meg vele és edzőjével Petrov Ivánnal.

Sors Tamás (fotó: Beliczay László)

A BROKERNET Csoport a Magyar Paralimpiai Bizottság gyémánt fokozatú támogatója. Ebben a hónapban magazinunk Sors Tamással, a Magyar Paralimpiai Csapat Pekingben legeredményesebb tagjával és edzőjével Petrov Ivánnal készített interjút.

Sors Tamás nappali tagozatos pécsi gimnazista, aki úszásban egy arany- és két bronzérmet nyert Pekingben. Sérültségi kategóriájában a 100 méteres pillangó úszás világcsúcstartója. Edzőjével Petrov Ivánnal mesélnek a Brokernet Magazin olvasóinak a felkészülés hátteréről, és a siker ízéről!

Sors Tamás (fotó: Beliczay László)

A Magyar Paralimpiai Csapat legeredményesebb sportolója lettél idén a Pekingben megrendezett Paralimpián. Álmodtál ilyen sikerekről?


Tamás: Edzőm, Petrov Iván már 4-5 éve azzal nyüstöl, hogy meg kell nyernem az olimpiát… 15 évesen világcsúcsot úsztam Sheffieldben, így láttam a dolog realitását, és ez a Paralimpia tökéletesen igazolta edzőmet, érdemes volt végigmennünk ezen a rögös úton.

Iván: Tamást fiatal kora óta azzal riogattam, hogy Pekingben meg kell nyerni az olimpiát. Én végig hittem benne, két éve a 2006-os Durbanben rendezett világbajnokságon a bronzérmével ő is elkezdett komolyodni, ezután következett a 2007-es sheffieldi világcsúcs, idén pedig már valóban nagyszerűen edzett.

Fantasztikus világcsúccsal nyerted a 100 m pillangót már az első olimpiai napon. Tudtad hogy benned van ez a teljesítmény?


Tamás: Erre készültünk már évek óta, Sheffield után Iván már mondta, hogy Pekingben 59 elejével tudok nyerni, ami így is lett. Kicsit elizgultam a döntőt, a tempó nem volt ideális, de így is sikerült nyerni. Legközelebb már jobb leszek.

Iván: A felkészülés alatt úgy gondoltam, 58,5 körüli eredményre lehet képes Tamás. Rengeteget gyakoroltuk a rajtot, kilábazást, fordulókat, és a beérkezést. Sajnos a döntőben nem minden volt tökéletes, de így is 59,34-et úszott, amivel nyerni tudott. Úgy érzem, 100 pillangón még maradt benne bőven tartalék.

Hogyan kerültél kapcsolatba az úszással és hány éves korodban kezdted?


Tamás: 8 éves koromban kezdtem úszni, Iván édesapja, Dr. Petrov Anatolij (Pásztory Dóra és Jakabos Zsuzsanna edzője) hívott le először az uszodába, amikor a pécsi vásártéren, a nagymamám lángos sütödéjénél meglátott. Azóta is minden edzőmet Petrovnak hívták, hiszen utána Petrov Árpád, Iván ikertestvére foglalkozott velem másfél évig. 2003 óta vagyok a jelenlegi edzőmnél.

Mennyi munka van a kimagasló eredmény mögött? Mennyiben telnek másként a napjaid mint a veled egykorú társaidnak?


Tamás: A napjaim ugyanúgy telnek, mint minden úszóé, heti 11 edzés, ez 26-30 óra tréninget jelent, felkészüléstől függően heti 30-100 km. Nem nagyon van időm, kedvem, energiám mással foglalkozni, ez a tanulásomon is meglátszik sajnos, bár nem hiszem hogy kortársaim szívesebben tanulnak… Most mindenesetre komolyabban készülök az iskolában, remélem javulni fognak a jegyeim.

Iván: Tamás ugyanannyit edz, mint ép társai, hasonló az edzésmunka is, azzal a kikötéssel, hogy nála figyelni kell a sérültségéből adódó féloldalas terhelésre. Ez a gerincet, a derekat, a vállat is fokozottan igénybe veszi, sokszor előfordult edzéseken, hogy kis fájdalmak miatt is csak lábbal edzettünk. Azt gondolom a sportsérülések többsége megelőzhető.

Biztosan nálad is eljön edzések vagy versenyek közben egy holtpont amikor úgy érzed nem bírod tovább. Mi lendít át ilyenkor a nehezén?


Tamás: Ivánnak megvannak a módszerei… Ezen kívül édesanyám és az úszótársaim is sokat segítettek. Mi olyanok vagyunk, mint egy nagy család.

Nagyon fiatal vagy még, milyen terveid vannak sportolói pályafutásoddal kapcsolatban?


Tamás: Természetesen szeretném folytatni az úszást, hiszen még alig kezdtem el, úgy gondolom még két-három jó olimpia bennem van. Nagyon élveztem Pekingben a versenyzést, szeretném ezt az érzést minél többször újraélni. Most 3 hónap pihenés után, december végén kezdem el a könnyített edzéseket. Tavasszal és nyáron világkupákon veszek részt, 2009 novemberében pedig világbajnokságra utazunk Brazíliába.

Van e valami hobbid, egyáltalán jut-e időd másra a sporton kívül?


Tamás: Nincs kifejezett hobbim, szeretek olvasni, az edzőm minden nyáron szervez egy kalandtábort, oda mindig elmegyek, nagyon szeretem. Sajnos idén ki kellett hagynom, érthető okok miatt… Edzés után néha leülök a Playstation vagy a számítógép elé, kicsit játszani, kikapcsolódni.

http://vimeo.com/48652343

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art