Member of Group ›
Star Wars – Igen Szpesöl Edisön
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.

Star Wars – Igen Szpesöl Edisön

 

Chewie, hazaértünk! – ez a mondat mennyörgött annak a több millió Star Wars fannak a fejében a trailer után nap mint nap a decemberi premierig. Nekem is. Mostanra bátran állíthatom, hogy láttam a hetedik részt – angolul, szinkronosan, kicsiben – nagyban, egyedül, barátokkal és édesapával.
Fontos mindezt megjegyezni, hiszen a Star Wars mára már több nemzedéket karol fel, szereplőgárda és rajongók millióit illetően. Alapvetően mindenki picit másként éli meg, de kifejezetten jó volt látni, ahogy Harrison poénjain felnevet az öregem – mintha a 77-es filmet nézné.

Mostanra biztosan sokan láttátok a filmet, ezért tök nyugodtan, spoilertől NEM mentesen csapunk bele az intergalaktikus lecsóba.

Magamat alapvetően a die-hard rajongók közé sorolom, így elég magasak voltak az elvárásaim az új részt illetően. Első alkalommal mikor megnéztem, felemás érzéseim voltak. Moziban látni a hatalmas sárga betűket a galaxis csillagain óriási élmény volt, ugyanakkor tele volt az Ébredő Erő egy csomó sablonnal.
Kezdve a hatalmas homokbolygóval, ahol egy noname csajból lesz a galaxis autodidakta self-made Erő-bajnoka ( pont mint Luke, vagy Anakin ). A tény, hogy mára a vásznon mindennek ötször nagyobbnak kell lennie, mint az előző filmekben, számomra teljességgel érthetetlen. A Halálcsillag ma már nem elég, az Első Rend instant bolygóporból, űrtörmelékből és Darth Vader megmaradt hajszálaiból összedob egy bolgyó méretű (?) szuperfegyvert, ami mellesleg az adott csillagrendszer napjával táplálkozik.
„Robbantsuk fel, az mindig bejön”- mondta Han Solo és ezzel gyakorlatilag átvágta a Gordiuszi-csomót (egy maroknyi X-Wing szétkaszabolta az IDE LŐJJETEK felirattal ellátott akkucelláit a rosszarcúak bázisának).
A másik orbitális baromság Snoke karaktere és gigantikus hologramja, amiért valószínűleg a StarKiller nyitó bulijáról maradt báltermet alakították át háromszemélyes konferenciateremmé, hogy a Gyűrűk Urából átemeljék Gollum rég elfeledett nagyfaterját ( akit mellesleg ugyanúgy Andy Serkins játszik motion capture módra ).

Andy Serkins motion capture

Andy Serkins motion capture

A fentiek azonban apróságnak tűnnek a körzeti megbízott gonosztevő karaktere mellett. Kylo Ren  az önmarcangoló, akkut agressziótól cseppet sem mentes (fénykardos portörlés a kínzókamrában) Solo- kölyök csak addig igazán kemény számomra, míg le nem veszi a maszkot. Vadert a kifejezéstelen maszk mögötti fel-felsejlő (jó vagy rossz) érzések tették misztikussá. Talán ezt J.J. is érezte és ezért kellett a sorozat talán legerősebb karakterét, Han Solot (másodszor és végleg) jégre tenni. Az apagyilkos jelenet miatt nem csak több millió Solo-rajongó sírta át a premier utáni éjszakát, de garantáltan megutálták a sötét oldalt, amivel végül is bebizonyította Kylo, hogy ő tényleg a nagypapa (Vader) kedvence – persze ettől lesz a következő rész izgis. Hiányozni fogsz Han!

Kylo Ren

Kylo Ren

A sok triviális hibától eltekintve tényleg jó lett az új Star Wars. Rey és Finn karakterei szerethetőek és tök jól passzolnak a régi motorosok mellé. A felvételek hűen tükrözik a galaxis sokszínűségét és az eredeti trilógia-feelinget. Az Ébredő Erő hasonló, mint a fent említett 77-es Új Remény, egy (remélhetőleg) emlékezetes és epikus hármas első része lehet, amit mi sem bizonyít jobban, mint a mozi pénztáraknál kígyózó sorok és a bevételi rekordokat döntögető számok. Én még biztosan megnézem párszor és tuti, hogy minden egyes alkalommal az alábbi videó példájára fogom dúdolgatni az Imperial Marchot moziból kifelé.

starwars-ridley

Daisy Ridley – Rey

sw7-boyega

John Boyega – Finn

sw7-hamillford

Őket nem kell bemutatni.

sw7-lucasabrams

Pláne.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art