Member of Group ›
Vezérlés izomból
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Vezérlés izomból

 

Az idei CES (Consumer Electronics Show) egy héttel ezelőtt zárta be a kapuit Las Vegasban. A gimbal, drone, 3D printing, 4-5-8K (!) felbontású TV-k és okosizék mellett persze az újszerű ember-gép interakciók is terítékre kerültek a kiállításon. Ahogy több mint három éve írtam, a kényelmesebb (gesztus, hang stb.) vezérlés előtt nagy jövő áll. Ahogy az egér is szédítő sikert aratott a korábbi, bonyolultabb beviteli/vezérlő eszközökkel szemben, úgy a „gester control” is egyre népszerűbb buzzword. Különösen napjainkban, amikor a nagy pörgésben mindenki gyors, de intenzív élményekre és „szabadságra” vágyik. Amit persze nem kapunk meg (sőt), de annak színes-szagos szlogenjeit, 30 másodperces spotjait és illúzióját méretre szabva, ötpercenként, proaktívan dögivel. Rengeteg időt spórolhatunk a különféle eszközökkel, hogy az így felszabadult időben olyan eszközöket vehessünk/használhassunk, amellyel további időt spórolhatunk meg. (A híres mexikói Mazochista Lúpingkígyó harapja farkon magát újraésújraésújra….) Játszhatunk (Nintendo Wii, Microsoft Kinect, Sony Move), virtuális térben barangolhatunk (Oculus Rift, Razer Hydra, STEM), hanggal vezérelhetjük az autónkat, telefonunkat (Siri), és kézmozdulatokkal noszogathatjuk a programokat (Leap), illetve a tabletek alkalmazásait is. Persze ezek az eszközök még gyerekcipőben járnak, de jól kijelölik a fejlődés irányát.

MYO

MYO

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence) geekjei közben kódolnak, számolnak és programoznak. A gyorsabb procik könnyedén és villámgyorsan számolják az egyre gyorsabb tárolókon (SSD) rögzített biteket, amelyek egyre sebesebb kábeleken (Thunderbolt) jutnak el, az egyre nagyobb méretű és felbontású megjelenítőkre (5K monitor, 4K UHD TV). A kocka csapatok hamarosan összeérnek és egyre (szür)realisztikusabb cirkuszt varázsolnak a népek nappalijába. Bolygónk valószínű jövőképe nekem mindig is inkább a Huxley-féle szép új (USA) világ volt (legális narkón bódult, elégedett és renyhe tömeg), mintsem az orwelli totalitárius (CCCP) rendszer, amelyet ma már, a szabad (online) infóáramlás miatt (is) sokkal nehezebb kordában tartani. Na de óvatlanul messze filóztuk magunkat a gesztuskontroltól a tömegkontrolig, ezért vissza hát a topicba. (A következő kép Marvint ábrázolja, amint az íróasztalomon először próbálja fel MYO-t. Miót?)

Marvin és MYO barátok

Marvin és MYO barátok

Néhány napja érkezett meg hozzám a Waterlooi Egyetem három végzős hallgatója által alapított Thalmic Labs cég MYO nevű eszköze. A szerkezet egyszerű(nek látszik.) Felhúzzuk a karunkra a könyök alá és (rövid sync után) már vezérelhetjük is a képernyőnk tartalmát, illetve később egyéb hardvereket, sőt járműveket is! Csettintéssel, legyintéssel, ökölbe szorított kézzel navigálhatunk (pl.) zenék, képek és weboldalak között. A „karperec” unikalitása abban áll, hogy a korábbi eszközöknél (pl. Leap) megszokott infravörös kamerapásztázás helyett, a MYO izmaink elektromos tevékenységét vizsgálja EMG szenzorjainak segítségével. (Azért betuszkoltak egy kilenctengelyes mozgás- és forgásérzékelőt is a kütyübe. Biztos ami biztos.) A Thalmic Labs üzleti modellje a szokásos. Kitolták a külső fejlesztőknek az SDK/API-kat, hogy minél több eszköz és program támogassa majd a MYO-t. A Myo Market-ban pedig alkalmazások (Facebook, prezi, zene stb.) tömkelegét lehet letölteni a kütyühöz. A cuccot kipróbálva azt kell mondjam, hogy ugyan jól működik, de jelenleg még kicsit olyan, mint a 3D mozi. Egyszer majd biztosan jó lesz, de most még inkább kényelmetlen. Persze már a Leap-et is az ember-számítógép interakció forradalmi megújításaként harangozták be. (és game-changer, és instantget és xxx-killer stb.) A nagy kérdés persze az, hogy vajon ez az újabb „áttörés” is a Segway és Leap sorsára jut, vagy tényleg sokak által használt mindennapi eszközzé válik. Én mindenesetre már előre félek, hogy mi történik majd, ha izomlázam lesz? Nekivezetem a szomszéd néni robotjának a drone-omat? (Részletes tesztet később írunk a Myo-ról. A második videó a Leap-et mutatja be használat közben. A Leap-ről több mint egy éve írt cikket itt találjátok.)

https://www.youtube.com/watch?v=oWu9TFJjHaM

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art