Member of Group ›
Történet álmatlanságról és őrületről
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Történet álmatlanságról és őrületről

Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája

Mint arról már a Vademecum is beszámolt, a Libri Irodalmi Díjat idén ez a könyv nyerte el. A díjkiosztón érezni lehetett a meglepetést: a megjelentek közül kevesen tippeltek volna erre az eredményre. A haditudósítóból lett szerző harmadik könyve viszonylag vékony, egy nap alatt kiolvasható regényes novellafüzér. A szerző alteregója, bizonyos Maros Dániel fotóriporter kalandjait meséli el a Közel-Kelet különböző helyszínein, Gázában, Izraelben, aztán Kairóban, végül Londonban, majd egy magyar faluban.

Nagy jelentőségű egy-egy ilyen díj, mert valószínűleg sokakat vesz majd rá, hogy legalább a könyvesboltban belepillantsanak a könyvbe.

És onnét, ígérem, nincs megállás. Jászberényi változó hosszúságú írásai érdekfeszítőek, és legfőképpen hitelesek. Van valami ódivatúan és ismerősen óramű-szerkezetű a legtöbb írásban: szinte Maupassant-i a novellaszerkezet, a végén menetrendszerűen érkező csattanóval. Közben, ahogy haladunk a könyvben, lassanként egyre jobban megismerjük a mesélő indítékait. Félig-meddig szándékos, önpusztító ámokfutása magánéleti problémáiban gyökerezik.

Jászberényi legjobban párbeszédeket tud írni, ezek olyan hatást keltenek, mintha egy magnófelvétel szó szerinti átiratai lennének. Néha az az ember érzése, hogy az írásokban minden egyéb csak töltelékanyag. A hagyományos irodalomhoz legfőképpen az óvatosan adagolt, az álmatlanság előidézte rémálmok kötik a szerzőt. Meg a városleírások. Kairó több írás helyszíne, az őrületes és elképzelhetetlen szegénység, erőszak és zsúfoltság egy életre emlékezetes marad minden olvasónak. Itt játszódik A kutya kölyke, ez a kisregény méretű írás, a kötet valószínűleg legjobb darabja, amely egy temetői kriptákból kialakult negyedről és az ott tevékenykedő, gyerekkorú bérverekedőkről szól.

A könyv második felében a szerző Kairó – kuplerájokra szakosodott – külvárosában, Ma’adiban átélt kalandjait meséli el. Amikor már végképp a pusztulás szélére sodródik, „az árok széléről” felszedi és hazaviszi magával Dzsojsz, a száznegyven kilós fekete kuplerosnő. „Kövér, fekete nővel szeretkezni más, mint bármilyen aktus, amiben részed volt Európában. A rengő tömeg, mely minden tulajdonságában távol áll attól, amiről azt tanultad, hogy szép, megbabonáz. Ha nem vagy már családfenntartó, ha nem vagy már apa, csak azzal tudod meghatározni magadat, hogy mi nem vagy, ha elárultak a hagyományos formák, ha nincs már benned érdeklődés irántuk többé, akkor csak azért fekszel le nőkkel, mert ezt diktálja a csontvelődig hatoló negyvenöt fokos hőség. Izzadságban úszva, kalapáló szívvel csak arra tudsz gondolni, hogy szeretkezz vagy halj meg. Mindkét opcióért komoly lépéseket teszel.”

Ez az idézet a kötet címadó írásából való: a kötekedő, iszákos elbeszélő főhős, afféle közel-keleti, magányos, csapat nélkül bolyongó magyar Odüsszeusz és a neki jutott Kirké történet. Innét lendületet vesz az egész kötet, és érezzük, hogy elindul valami megoldásféle felé. Ha valaki belekezd ebbe a könyvbe, biztosan nem hagyja abba. Friss, különleges hang a magyar irodalomban. Jászberényi előző könyve több nyelven is feltűnést keltett. Nem lesz másképp ezzel a kötettel sem.

(Kalligram, 2016, borítóterv Hrapka Tibor, 256 o., ára 2990 Ft)

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerk.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art