Member of Group ›
La Galerie Dior
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

La Galerie Dior

 

2022 májusában nyitotta ki a kapuit újra, a 30 Avenue Montaigne szám alatt található La Galerie Dior Párizsban, ami bizonyos szempontból több, mint kiállítás. 

A 19. század közepén felhúzott épület már önmagában különleges, hiszen 1946 óta ad otthont a divatháznak, amikor is elrabolta a huszonéves Christian Dior szívét.

Az impozáns helyszín közel két év renoválási munkálatai után nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség számára.

A La Galerie Dior mindössze egy sarokra található a ház flagship store-jától, de már a sorban várakozva sejtheti az ember, hogy egészen emelkedett dolgoknak lesz hamarosan szemtanúja. A galéria és a bolt kirakatában akkurátusan beállított és megtervezett miniatűr próbababák és különböző kiegészítők kötik le a sorban állók figyelmét. A több mint százezer négyzetméter alapterületű komplexum egyébként magában foglal a galérián kívül egy exkluzív hotelt, kávézót és persze, magát az üzletet is. A kiállítás olyan szcenográfiai (díszletkészítés – a szerk.) narratívát tár elénk, amely megragadja a párizsi haute couture szellemiségét, feleleveníti a történelmi kontextust, valamint megélhetővé teszi a ruhák varázsát. Az olyan ikonikus sziluettek, mint az 1947-ben bemutatott „New look”, valamint a bar suit természetesen megkapják a nekik járó reflektorfényt a kiállításon, csakúgy, mint a jól ismert Jadore és Miss Dior parfümök üvegei. 

A kiállítás kezdeti sorvezetői a tervező, Christian Dior memoárjából kölcsönzött idézetek. Ezen a részlegen betekintést nyerünk a korai évekbe, a Dior ház megalapítását megelőző időszakba, amikor az ifjú tervező bérmunkában készített különféle illusztrációkat és a műgyűjtésnek áldozta szabadidejét. A korai rajzok, fiatalkori kollaborációk és inspirációk mellett archív felvételeket is láthatunk, így jutunk el a normandiai gyermekkortól a divatház 1946-os megalapításáig. Ez a lineáris történeti szemlélet a későbbi termekben kevésbé érvényesül, és inkább a tematikus bontás kerül előtérbe. Az első terem szűkössége és a folyton pittyegő biztonsági rendszer ellenére a kiállításon gondtalanul lehet haladni, de lehetőség nyílik hosszasabban is elidőzni.

A teljes tárlaton több mint ezer ruha tekinthető meg az alapítástól egészen napjainkig, melyek egy része korábban sosem került kiállításra.

A ruhák többsége meglepően közelről szemügyre vehető különösebb biztonsági elválasztás nélkül, de olyan megoldással is találkozni, ahol a ruha elé kifeszített hálós vászon csak akkor mutatja a ruhát, amikor egy látogató éppen előtte áll meg. A kiállítás arculata alapvetően letisztult, csak néha köszön benne vissza a tervező számára kiemelt jelentőséggel bíró csillagmotívum.

A kiállítás egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy a tervező és a ház forradalmi mivoltát hangsúlyozza. Ezt erősíti a Marlene Dietrichtől egészen Anna Taylor Joy-ig terjedő felsorolás azokról a hírességekről, akik hosszú éveken keresztül bizalmat szavaztak a divatháznak. A tárlat betekintést enged Dior sokszínű érdeklődésébe és számos ihletforrást tár elénk a mágikus kertek világától a fényűző álarcosbálokon át a képzőművészeti inspirációkig. A tizenhárom teremben más-más világokat fedezhetünk fel; az egyik pillanatban egy varázslatos erdőben sétálunk a félhomályban, a következőben pedig már egy világos teaszobában találjuk magunkat, mielőtt megérkeznénk a tündöklő párizsi éjszakába. 

A különböző termekben végigsétálva érzékeljük azt az érzékenységet és varázslatos bájt, mellyel a tervező is gyakran közelített saját munkássága felé. Visszatérő motívumként jelennek meg a varázslattal, mesevilággal és az álmokkal való párhuzamok.

A couturiereknek olyan szép szerepük van. Ők az utolsó birtokosai Hamupipőke tündérkeresztanyja pálcájának.” – olvasható a memoárokból kölcsönzött idézetek egyikében. 

A kiállítás fénypontja a tizedik terem, amely a Le Bal Dior, azaz Dior bál nevet kapta. A 20. század impozáns, báli világát idéző, ragyogó öltözékeket szinte élővé teszi az akkurátusan megkomponált, falra vetített animáció, amely láthatóvá és egyúttal szinte érezhetővé teszi a tervező csodálatát a századelő álarcosbáljai iránt. És valóban, aki nem talált elég csillogást a korábbi termekben, beláthatja, a bálnak dedikált tér minden képzeletet felülmúl. A Junon és New Junon sziluettek mellett megannyi bál tematikájú ruha kerül felsorakoztatásra ebben a teremben, megelevenítve az álarcosbálok hangulatát annak emelkedettségével együtt. 

A fantázia és valóság határain való egyensúlyozás és a kidolgozott körítés volt, ami leginkább szerethetővé tette számomra a kiállítást. Ebben a megközelítésben közelebb kerültünk a tervezői gyakorlathoz és attitűdhöz, amivel párhuzamosan egyre összetettebb fényben szemlélhettük a kiállított ruhákat és kiegészítőket.

Az egészen hosszúra nyúló séta egyszerre kelt ámulatot, vágyakozást a ruhák és nosztalgiát egy korszak iránt – amikor talán a látogatók többsége még meg sem született. A nagyvonalúságban tehát nem okoz csalódást a tárlat, bár igaz, hogy Párizsban ez kevésbé számít rendhagyónak, hiszen pár utcával arrébb akár Yves Saint-Laurent vagy Elsa Schiaparelli magával ragadó világába is betekintést nyerhetünk. A Dior univerzum mindent összevetve olyan módon kerül prezentálásra az érdeklődők számára – egyébként meglehetősen kedvező jegyáron – amely jóval túlmutat a ruhatervezés határain. A kiállítás nagyot vállal, de képes megugrani azt. Egyszerre kapunk enteriőr jellegű múltidézést, örökérvényű divatot, mesevilágot, valamint egy kicsit papírszagúbb, mégis jól integrált történeti áttekintést. 

A kiállítás nem csak a Dior szerelmesei és a szakmabeliek számára nyújt maradandó élményt, hiszen  az aprólékosan megkomponált vizualitás és a sok különbözőség által megteremtett egység önmagában is értékes. Ha valaki tehát nem szívesen időzik el a falszövegeken, az is bőven talál látnivalót, mindemellett pedig a kiállítás tele van jól fotózható beállításokkal és sarkokkal, ami manapság kiemelt fontosságú szemponttá vált. A La Galerie Diort mindenkinek  ajánlom, aki hisz abban, hogy fantáziával, álmokkal és munkával legalább egy kicsit jobb hellyé lehet tenni a világot.

Fotók: Kristen Pelou / Vogue France

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art