Member of Group ›
Drukker nyomdaműhely
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Drukker nyomdaműhely

Néha azon kapom magam, hogy arról ábrándozom milyen lenne vidéken élni.

Budapest a maga minden bájával és handikepjével együtt csodás, de van egy hely, ami nagyon régóta vonz: Pécs. Abban pedig, hogy a Baranya megyei nagyváros ilyen előkelő helyet foglal el a szívemben nagy szerepe van egy nyomdai stúdiónak, a Drukkernek. Az elmúlt évek során azonban – és ahogy idén is – szerencsére már nem csak Pécsen találkozhatunk velük. A 2022-es Ukmukfukk Zinefesztre a Drukker kiállításával melegíthetünk.

Honnan jött a Drukker Közösségi Nyomdaműhely ötlete, és hogyan alakult meg 2018-ban?

Két magasnyomó eljárásokon pörgő barát – Gergő és Balázs – antik nyomdaipari és könyvkötészeti gépek felújításába és gyűjtésébe fogott, aztán egy fizikai teret is szerettek volna, hogy letterpress stúdióként működtethessék. Egy pszichedelikus este hozadéka volt egy vízió, ami  végül az Erősödő Civil Közösségek támogatásával valósággá válhatott és megnyithattuk a pécsi Király utcában a közösségi nyomdaműhelyünket.

Mi a legfőbb célotok, küldetésetek a munkátokkal?

A kezdeti terv egy mini nyomdatörténeti kiállítás létrehozása volt, ahol az antik gépek nemcsak kiállítási tárgyakként funkcionálnak, hanem sokszorosító grafikai kísérletek színterét is erősítik. Idővel 3-4 lelkes alapító tagból 20-25 fős alkotói bázissá váltunk és közösségben kezdtünk el dolgozni különféle társadalmi problémaköröket feldolgozva, azokra reflektálva.  Ez a közösségi alkotás, illetve a kirekesztett, kisebbségben lévő társadalmi csoportokkal és civil szerveződésekkel való közös munka, az aktuális környezeti-szociális hatásokra való refletálás váltak küldetésünkké.Nem utolsó sorban a műhely lehetőséget teremt alternatív, DIY kiadványok és különféle grafikai manifesztumok létrehozására, illetve gyakorlati terepet biztosít sokszorosító grafikai eljárások iránt érdeklődő hallgatóknak, művészeknek.Hogyan alakult a csapat összetétele az évek során, ma hányan vagytok „drukkeresek?”

A tagság magját elsősorban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói és oktatói alkotják, – de pár éve Kaposvárról is csatlakoztak hozzánk fotósok és több projektünkben részt vettek budapesti alkotók is. Huszonöten vagyunk, de az aktív alkotók száma általában 8-10 fő. A szerény megélhetési kilátásokkal kecsegtető Pécsről a Budapestre, vagy külföldre fluktuálódás jellemző sajnos – így a helyben lévők helyére jó esetben új tagok érkeznek majd, illetve próbálunk kapcsolatban maradni az elszakadt “régiekkel” is.

Hogyan indult az együttműködés az Ukmukfukk Zinefeszttel?Az UKI-t szervező csapattal sok kapcsolódási pontunk volt és van – személyes barátságok, közös projektek. A zines mozgalom kedvelt risograph technikája, a gépekkel való bajlódás is összehozta a csapatokat.

Az együttműködés gyümölcseként, tavaly megrendeztétek az első pécsi Zinefesztet 

a Szabadkikötőben. Hogy sikerült az esemény, milyen volt a fogadtatása?

Nagyon jól sikerült és ezt nem csak mi, szervezők állítjuk: a helyi programmagazin, a Made In Pécs a 2021-es év pécsi eseményének választotta. Úgy tervezzük, hogy két évente megismételjük – jövőre tehát újra lesz pécsi UKI!

Idén a ti kiállításotokkal melegíthetünk a Kisüzemben, szeptember 16-án, pénteken az Ukira. Milyen munkák lesznek láthatók, ha van, mesélnétek kicsit a koncepcióról!

Egy otthontalanokkal foglalkozó szervezettel,  a Város Mindenkié Pécscsel közösen összeállított verseskötet illusztrációiból rendezzük be a kiállítást. A falra kerülő alkotások riso illusztrációk: Révész József, a Város Mindenkié Pécs két éve elhunyt hajléktalan aktivistájának  verseskötetét illusztrálják. Révész versein keresztül nemcsak az otthontalanság megélése, hanem ehhez kapcsolódóan a család, a szerelem, a függőség, a hit, a felháborodás és az elmúlás gondolatai is megjelennek.

Pécsen és Budapesten, az Ukmukfukk Zinefeszten túl hol találkozhatunk még veletek?

Októbertől havi rendszerességgel szervezünk nyitott risograph workshopokat a műhelyünkben Pécsett egészen nyárig – a fesztiválszezontól pedig több kitelepülős műhelymunkát is tervezünk a jövő évben.

Idén milyen kiemelt programokkal készültök még?

Az év hátralévő részében az Európai Szolidaritási Testület által támogatott önkéntes program jóvoltából három lelkes önkéntessel dolgozhatunk együtt, aminek nagyon örülünk és reméljük még több izgalmas projektet kezdeményezhetünk majd a magyar és vajdasági lányokkal. A legnagyobb dobásunk mégis talán az új műhelyünk lakhatóvá tétele és berendezése lesz majd, amit remélhetőleg a jövő év első negyedévében fogunk majd megnyitni.

 

Drukker Közösségi Nyomdaműhely: Honlap | Facebook | Instagram

Az Ukmukfukk Zinefeszt 2016-ban indult útjára, azzal a céllal, hogy bemutassa a hazai és külföldi független kiadók legjavát, népszerűsítse a zine kultúrát Magyarországon, illetve építse, ápolja a hazai zine közösséget. Az évek során számtalan hazai és külföldi alkotó megfordult már az önkéntes alapon szerveződő zinefeszten. Az UKI minden páros évben – így idén is – nemzetközi művészeket is felvonultat. Az Ukmukfukk Zinefeszt további programjairól részletes információt találsz itt.

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art