Member of Group ›
Murakami Haruki
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Murakami Haruki

Murakami Haruki, napjaink leghíresebb japán írója, akinek bőséges munkásságától roskadoznak a könyvesboltok polcai, február elején jelentette be, hogy hamarosan új könyvvel jelentkezik.

Ennyire izgatott utoljára az utolsó Harry Potter könyv érkezésekor voltam, és hát valljuk be (egyikkel sem) vagyok egyedül. Bár egyetlen könyvmoly polcáról sem hiányozhatnak a könyvei, biztos vannak olyanok akik még csak most ismerkednek a munkásságával. A nagyon egyedi stílusa miatt kezdjük a kicsit könnyebben emészthető darabokkal – íme, a mi útmutatónk Murakamihoz kezdőknek.

A 74 éves író hat éve után publikál újra nagyregényt a Shinchosha kiadó gondozásában április 13-án (babonások nyugi, nem péntekre esik). Eddig annyit tudni róla, hogy az 1200 oldalas japán kéziratban is lesznek macskák, zene és egy csomó furcsaság. Szeplőtlen fogantatás, párhuzamos világok, beszélő macskák, szekták, birkakergetés, álomnak túl valóságos közösülés, égből potyogó makrélák és Ödipusz-komplexus. A Murakami-világ szövevényes ösvényein haladva nagyjából minden harmadik oldalon kisebb-nagyobb mindfuck élményben lehet részünk, így érdemes jól megfontoltan kiválasztani melyik könyvével veszítsük el Murakami-szüzességünket.

Norvég Erdő

A mágikus realizmustól ódzkodóknak nem túl könnyed, de kiváló kezdés egy be nem teljesült, keserédes első szerelem története, melyet 2010-ben vászonra is vitt Tran Anh Hung. A műben a címadó Beatles dal kulcsszerepet játszik. Toru és Naoko hánytatott és tragikus kapcsolatát egy coming of age sztoriba szövi a szerző, így talán ez a legkönnyebben befogadható Murakami regény. Az fiatalkori útkeresés, szakítások, egyéjszakás kalandok, vágy, mind olyan témák, amikkel könnyen azonosulhatunk, nem véletlenül ezzel robbant be igazán a köztudatba a szerző.

Szputnyik Szívecském

A keserű szerelmi vonalon maradva, de már misztikus elemeket tartalmazó történet megadja a kezdőlökést a mágikus realizmushoz. Talán az egyik legerőteljesebb, legkomplexebb női karakterrel, akiért hiába dobog „K” szíve. Ráadásul aki a romantikus elbeszélésektől viszolyog, annak feloldozást ad a rejtélyes, krimis történetszál.

Férfiak nők nélkül

A novella a türelmetlen olvasók és rövid buszutak barátja. Ezzel a novellagyűjteménnyel finom adagolhatjuk a szürrealizmust az ingerküszöbünknek megfelelően. Minden történet megadja a murakamisság esszenciáját, amiért úgy szeretjük. Ráadásul a címadó novella adta a 2021-es Vezess helyettem! című Oscar-díjas film alapját.

A határtól délre, a naptól nyugatra

Egy újabb, dallal megcímzett, melankolikus regény, ami stabil lelkiállapotot és acélidegeket ignyel. A címadó Nat King Cole szám ismét visszatérő motívum az újjáéledő gyerekkori szerelemben. A főhős itt is egy bizonytalan férfi, aki múlt és jelen között vergődik és kerül választás elé. Nagy nehezen kiforrt élet férjként és családapaként, vagy szeszélyes szenvedély a múltból váratlanul felbukkanó Simamotoval? Ez a regény is kortól, nemtől függetlenül fogalmazza meg az életközépúti válság érzetét.

Kafka a tengerparton

A legfelkapottabb Murakami könyv beitta magát a popkultúrába, nincs booktok videó – mert nem csak táncos kihívásokat adott nekünk a Tiktok – amiben fel ne tűnne fel ez a könyv. Két párhuzamos történetszálon bontakozik ki talán a legfifikásabban egyedi realizmusa. Az anyját és nővérét kereső 15 éves Tamura Kafka és analfabéta, macskákkal beszélő Nakata történetében minden részlet számít, így nem szabad félálomban, könnyed esti olvasmányként olvasni. Álom és valóság, család és magány, tragédia és komédia ellentéte feszül egymásnak ebben a komplex történetben.

Kurblimadár krónikája

Terebélyes regény az író pályafutása elejéről, benne a teljes Murakami-csomaggal. Eltűnő macskák, nyomozás, komplett receptek, rejtélyes és fashionista nők, háborús visszaemlékezések, megtört házasságok, fiatal lányok ijesztően szexuális energiával, alvilági ügyletek és a legfurcsább álnevek. Mindezek felforgatják Okada Toru életét, aki elveszett feleségét és macskáját indul felkutatni egy rejtélyes telefonhívás után.

1Q84

Kedvenc Murakami regénye(i)m lévén elég elfogult vagyok ezzel kapcsolatban és azt kell mondjam többszöri nekifutás után felnőttfejjel sikerült elolvasnom, és megérte várni rá. Ez a trilógia lesz a hab a tortán, amiről nem tudod eldönteni milyen ízű. A cselekmény két világ között lavírozik, előbb két, majd három szálon. A hobbi író-matektanár Tengo, gyerekkori szerelme, a bérgyilkos-edző Aomame és ügyvéd-magánnyomozó Ushikawa szemszögéből ismerjük meg 1Q84-et. Ahol két hold ragyog az égen, ahol az apró nép természetfeletti ereje és egy hátborzongató szekta véres tevékenysége árnyalja be a szereplők életét. 1984 megszűnik létezni, és mindez egy 16 éves lány kusza regényével veszi kezdetét.

+ Murakami és a zene

A japán író imádja a zenét: amellett, hogy írásaiban is rengeteg zenei utalás van, az egyetemi évei végétől 1981-ig saját dzsesszklubot is vezetett. Murakami egyik rajongója, Masamaro Fujiki 2021-ben a Spotify-on összegyűjtötte azokat a dalokat, amiket az író megemlített írásaiban és amiket a honlapján és rádióműsoraiban ajánlott. Íme a 3500(!) számot tartalmazó lista:

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art