Member of Group ›
Sorbonne Sexual
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Sorbonne Sexual

 

A Sorbonne Sexual 2021-es Húszas évek című lemezének megjelenése óta nem jelentkezett új anyaggal, épp ideje volt, hogy az édesanyám / édesapám klipötlete felüsse a fejét a zenekaron belül.

Az identikus alapokon nyugvó dal voltaképpen egy családdráma, Karádi Gergő frontember személyes története, melyet a zenekar többi tagja is mélyen magáénak érez. Mennyire kell felvállalnunk saját történeteinket? Miben határoz meg minket az egyszülős lét? A zenekar Fáma című első lemezén szerepel az édesapám / édesanyám, melyet erőteljesen átdolgoztak és újragondoltak, egy olyan dallá vált, ami szinte kitörölhetetlen a koncertlistából:

„Persze, mondhatnánk, hogy minden egyes embernek nehéz családtörténete van. Most meg kell engedni azt az önzést, hogy ennek a dalnak a zenei valóságát ez a négy ember hozza létre, és ennek a négy embernek külön-külön kijutott valamilyen értelemben a drámából és nehézségből. Valószínűleg ezért is jutottunk arra a döntésre, hogy kezdjünk valamit ezzel a dallal. Tényszerű, hogy a dal az apám és az anyám kálváriáját és ennek rám gyakorolt hatását artikulálja, de nem tenném magam a centrumba, az élmény, akárhogy is nézzük, innentől interszubjektív.” – meséli Karádi Gergő, a zenekar frontembere.

A klipen Tóth Laura Lili dolgozott, aki a Színház és Filmművészeti Egyetemen végzett Enyedi Ildikó és Gigor Attila osztályában, Macabre című rövidfilmje a Friss Hús Fesztivál versenyprogramjába is bejutott.

„A kliprendezésre való felkérést nem előzte meg személyes ismeretség, így nagyon szerencsésnek mondhatom magamat, hogy ennek ellenére szinte rögtön sikerült egy lapra kerülnöm a fiúkkal. Mivel alapvetően egy régi, jól ismert és közönségkedvenc dalról van szó, mindenkiben ott volt a vágy, hogy hozzá méltó klipet készítsen. A bandatagok erős és meghatározó vezérszavakat dobtak be az ötleteléskor, azonban rengeteg szabadságot is adtak a koncepció kiépítésekkor. Ennek eredménye lett ennek a 90-es években ragadt panellakásnak a passiótörténete. Ahogy a dalban is, itt is egy anya, apa, és fiú hármasának drámája bontakozik ki a történések előrehaladtával, parafrazált bibliai idézetekkel tűzdelve.

Utólagosan is szeretném megköszönni László Gazsi, Czifra Kriszta és Tóth György gyönyörű játékát, mely igazán a súlyát adja a képeknek. Csak remélni tudom, hogy a szándékaink célba értek, és a klip úgy szolgálja a zenét, hogy az közben önmagában is hatásos mű, narratív elemekkel. A klipet Lelkes Botond által a Non Lieu Film gyártásában készítettük, az operatőr pedig Csillag Marcell volt. Azt hiszem, lehetőségeinkhez mérten egy nagyon szép és igényes végeredmény született, remélem elnyeri a legnagyobb kritikusok, a rajongók tetszését is. Egy jó kis csapat szerveződött, remek hangulatú forgatással, és remélem, ez a közös munka csak valami nagyon jónak a kezdete.” – meséli a klip rendezője.

„Balogh Ádám rendező barátunk ajánlotta Lilit, aki különös érzékenységgel vetette bele magát a munkába, jóllehet, igen nagy feladat egy ilyen hosszú dalra klipet készíteni. Számomra jólesően hátborzongató, megható film lett, felidézi a régi lakásunkat, és a karakterek is felidézik a gyerekkorom egy részét. Persze nem az a lényeg, hogy retrospektív állításunk legyen, vagy idétlen nosztalgiába csapjunk át: ez az egész jelenidejűleg érvényes, kemény és pontos.” – mondja Gergő.

Az édesanyám / édesapám március 31-től már az online streaming platformokon is elérhető. A zenekart élőben április 8-án nézhetitek meg a Gödörben az IDEGEN társaságában.

Facebook event ›

Sorbonne Sexual Facebook | Instagram

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art