Member of Group ›
Mit jelent béta hímnek lenni?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Mit jelent béta hímnek lenni?

 

Múlt heti, „csak-a-címet-olvasó” homofóbok körében nagy port kavart (181 hozzászólás Facebookon), szigmákkal (is) foglalkozó cikkemmel kapcsolatban, barátaimtól sok kérdés érkezett az alfa/béta férfi kategóriákról.

Mivel oly sok tévhit hömpölyög ez ügyben (is) a köztudatban, úgy gondoltam, hogy lefordítok egy tanulságos cikket a Knowledge For Men oldalról. Andrew Ferebee szövegét olvashatjátok a következőkben. A fickó háromszor nyerte el az Amazon bestseller szerzői díját és ő alapította a Knowledge For Men márkát. Podcastja 2.5 millió letöltésnél (ő maga pedig posztgraduális képzésre a Harvardra) jár. A végén található motivációs rész kissé terjengős és „szabópéteres” (a rossz értelemben), de a cikk egésze hasznosan árnyalja a szokásos, bináris, leegyszerűsítő alfa/béta felosztást.

Továbbá, a kétbites homofóbok és a funkcionális analfabéták hevületének lecsillapítására, ezúton ünnepélyesen kijelentem, hogy a feleslegesen túlhabosított további kategóriáknak (delta, gamma, omega pasi) nem szentelek a jövőben cikket, így cikkcímet sem. :)

Mit jelent VALÓBAN béta hímnek lenni és miért káros a társadalomra a béta hím viselkedése.

Szinte minden, amit eddig hallottál arról, hogy mit jelent „béta hímnek” lenni, téves.

A béta hímek nem mindig:

  • szocializálatlan és félénk introvertáltak, akikkel senki sem akar beszélgetni
  • vézna gamerek és „lúzer” stréberek, akik nem tudnak beszélgetni a nőkkel
  • lusta, ambíció nélküli és anyagilag lepukkant férfiak, akik hamburgert sütnek a McDonald’s-ban
  • gyenge, csúnya, „kedves srácok”, akik hagyják, hogy a világ lábtörlőnek használja őket

Vagy bármelyik más fáradt klisé, amit gyakran hallunk a médiában és a randi-iparban. Bár igaz, hogy a béta hímek gyakran beleillenek a gyenge, inkompetens férfiak klasszikus sztereotípiájába, ez a felszínes meghatározás figyelmen kívül hagyja a béta hím mélyebb vonatkozásait, és hiányos képet ad arról, hogy valójában mitől lesz egy férfi alfa vagy béta.

És ez bizony egy méretes probléma!

Ahhoz, hogy bármilyen problémára hatékonyan tudjunk megoldást találni, először is pontos diagnózissal kell rendelkeznünk arról, hogy mi is a probléma valójában. Ebben a cikkben tisztázni fogom a dolgokat, és elmagyarázom, hogy pontosan mit jelent „béta hímnek” lenni, és hogyan ássa alá ez a tulajdonság csendben a férfiak életét a mai társadalomban, akár béta hímnek tartják magukat, akár nem. Feltárom, hogy pontosan ki is az a béta hím, beszélek a béta hímeket övező gyakori mítoszokról, rávilágítok a valódi okokra, amiért a béta hím viselkedés olyan veszélyes, és hogyan indulhatnak el felfelé azon az úton, hogy alfává váljanak.

A béta hím valódi definíciója, avagy miért van az, hogy sok „alfa” férfi valójában álcázott béta.

Beszélgetésünk elején el kell oszlatnunk azt a közkeletű mítoszt, miszerint a béta hímek mindig gyengék, lusták és romantikusan reménytelen férfiak. Nem azok. A béta hím pozíciónak semmi köze a fizikai erődhöz, az anyagi sikeredhez vagy a nőkkel és a randizással kapcsolatos alkalmasságodhoz. Ezek a külső tényezők szolgálhatnak indikátoraiként annak, hogy egy férfi alfa vagy béta, de önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy egy férfit teljes egészében alfa vagy béta emberként „diagnosztizáljunk”.

Ugyanis a béta férfi meghatározó jellemzője nem a külső sikere (vagy azok hiánya), hanem az e sikerek mögött álló fő hajtóerő.

A béta hímek, definíciójuknál fogva mások értékei és elképzelései alapján élik az életüket. Minden alkalommal megerősítést keresnek, és mivel hiányzik az önállóság, továbbá a személyes identitás erős érzése, a rászorultság és az elismeréskereső viselkedés mintáit követik. Nem hisznek abban, hogy férfiként „elégségesek”, ezért kétségbeesetten igyekeznek minden lehetséges eszközzel bizonyítani az értéküket.

Ironikus módon a rejtett béta viselkedés egyik legjobb példája a „klasszikus” alfahím.

A menő férfi, aki úgy tűnik, mindent elért. Virágzó, sikeres karrierje van, sportkocsija, az ókori spártaiakat megszégyenítő testalkata és egy halom pénze a bankban. A felszínen alfahímnek tűnik, igaz? A siker minden külső jegye megvan. A legtöbb férfi ölni tudna azért, hogy akár csak egyetlen napot az ő szerepében tölthessen el. Azonban, ha a felszín alá nézel, valami nagyon érdekesre bukkansz. A külső sikerei ellenére a szóban forgó férfi nem boldog és nem is teljesedik ki. Az élete burkoltan teljes egészében arra épül, hogy mások jóváhagyását keresi és minden egyes cselekedetét áthatja az egészségtelen vágy, hogy a környezetében élők kedveljék.

Havi kétmilliót keres vállalati vezetőként, de csendben gyűlöli amit csinál, bénító szorongástól szenved és semmi mást nem akar, mint kilépni a vállalati világból, hogy valódi szenvedélyeinek hódolhasson. Azonban túlságosan fél megtenni az ugrást. Retteg attól, hogy mit gondolnának mások, ha hátat fordítana a jövedelmező karrierjének, ezért éveket tölt nyomorultul azzal, hogy be- és kijelentkezik, hogy bebizonyíthassa értékét az apjának, aki soha nem szerette, és a „barátainak”, akik valójában nincsenek is neki.

Nagy bicepszeket, masszív hasizmokat és olyan vastag lábakat gyúr magára, hogy egyedi farmert kell vásárolnia, de a kisportolt testalkat felépítése iránti elkötelezettsége megakadályozza abban, hogy élvezze az életét. Hogy elérje céljait, tönkreteszi az egészségét, szteroidok és illegális drogok koktélját szívta magába. Aprólékosan számolja a kalóriákat, heti 15 órát tölt az edzőteremben, és nem emlékszik, mikor élvezte utoljára az edzéseit vagy az étkezéseket. A többi férfi elismerése és a formás nők figyelme táplálja a tüzet, és arra ösztönzi, hogy a testét a végsőkig feszítse. Bár szeretné visszavenni az edzések intenzitását és több időt szánni a szórakozásra, kalandokra, retteg attól, hogy elveszíti a jelentőségét és az elfogadottságát.

És a nők?

Annak ellenére, hogy szinte minden héten új nővel fekszik le, egyikükkel sem szívesen tölt időt. Belefáradt a felszínes interakciókba, a tartalmas szerelem és kapcsolat hiányába, a tucatnyi új partnerrel folytatott erőtlen szexbe. Legbelül semmi mást nem akar, mint megállapodni egy nőnél, és megosztani az életét valakivel, aki megérti őt. Azonban retteg attól, hogy mit fognak gondolni a barátai, ha mindezt megteszi. A „játékos” és „nőcsábász” státusza miatt végtelen számú értelmetlen randevú csapdájában vergődik, amelyek csak az egóját táplálják, és egyre fokozzák a növekvő magányérzetét.

Bár ez a férfi „igazi alfának” tűnik, valójában egy álruhás béta.

Sikere nem a cél, a küldetés és a hiteles vágy mellékterméke, hanem a szégyen, a félelem és az érvényesülés végtelen keresése. Ez nem azt jelenti, hogy minden sikeres, gazdag, sportos, nőcsábász férfi egy béta hím, aki megpróbál elismerést szerezni. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a külső eredmények, amelyeket gyakran az „alfa-ideálnak” tulajdonítunk, nem mondják el a teljes történetet. Gyakran nehéz észrevenni, de ha lehámozzuk az „alfahímek” rétegeit, gyakran egy rémült kisfiút találunk, aki próbálja bizonyítani  az érték(essé)ét másoknak, és a benne növekvő űrt elismeréssel, valamint érvényesüléssel betölteni. A kérdés, amit ilyenkor mindig fel kell tennünk az, hogy mindezt miért teszi?

Miért teszed te (vagy bármely más férfi) azokat a dolgokat, amiket teszel? Azért, mert ezek a cselekedetek valóban összhangban vannak az alapvető értékeiddel és azzal a jövőképpel, amit az életedre vonatkozóan alkottál? Vagy azért, mert bizonyítani akarsz másoknak, elfogadtatni magad, és el akarsz bújni a kellemetlen igazság elől, hogy függetlenül attól, hogy milyen külső „alfa” sikereid vannak, belül üresnek érzed magad?

Miért a „hajtóerő” (drive) tisztázása az igazán fontos?

Ami elválasztja az alfákat a bétáktól, az az eredményeik mögött álló „miért”, nem pedig maguk az eredmények. Képzeljünk el például két férfit, Jánost és Dánielt. János külsőleg alfahímnek tűnik. Nagy vállalkozása van, pokolian izmos és rendszeresen gyönyörű nők tucatjaival fekszik le. Dániel viszont béta hímnek tűnik. Évente csak ötmillió forintot keres, de olyan munkát végez, amit élvez, fitt és sportos, de a fizikuma nem különösebben lenyűgöző és majdnem egy évtizede boldog házasságban él ugyanazzal a nővel.

De ha a felszín alá nézel, meglátod az igazságot.

János a sikerei ellenére a lelke mélyén gyengének, hiányosnak és elégtelennek érzi magát. Eszement mennyiséget dolgozik a vállalkozásában, hogy bebizonyítsa a világnak, hogy „elég jó”. A nőkkel való egyéjszakás kalandokat arra használja, hogy elfedje a bizonytalanságát, és úgy tűnjön, hogy van valamije a házas férfiakkal szemben, de az igazság az, hogy képtelen egy igazi kapcsolatot fenntartani (még akkor is, ha valójában erre vágyik). Retteg az elköteleződéstől és még jobban fél attól, hogy mit gondolnak majd mások, ha esetleg „megállapodik”. Sikereit, bármennyire is lenyűgözőek, a félelem, az alkalmatlanság és a szégyen vezérli.

Dániel azonban más. Annak ellenére, hogy csak ötmilliót keres évente, szereti azt, amiből él, élvezi a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát. Heti 35 órát dolgozik, úgy érzi, kiteljesedik a munkája által, és tudatosan döntött úgy, hogy kevesebb pénzt keres, hogy élvezhesse a szabad életmódot, a mélyebb kapcsolatot a feleségével, valamint a kalandokat a hobbijaival. Bár Dániel már évek óta házas és ezzel kivívta „alfa” barátai rosszallását és megvetését, szereti a feleségét, mélységes kötődést és elégedettséget érez, hogy egy emberrel osztja meg az életét. Végső soron hisz abban, hogy ő maga „elég”. Tudja mit akar és úgy alakította ki az életét, hogy elérje a céljait. Bár úgy tűnhet, hogy „béta hím”, mert nincs meg az a hírnév és az elismerés, amit elvárhatnánk tőle, valójában igazi alfahím. Magabiztos, kiteljesedett, és az érvényesülés érzését nem kívülről, hanem belülről meríti.

János azonban a sikerei ellenére valójában béta hím.

A béta hímek abból merítenek örömet, hogy másokat boldoggá tesznek. Kerülik a feszültséget és a konfliktusokat – gyakran a saját önbecsülésük rovására. Nehezen tudják érvényesíteni valódi vágyaikat és hatékony határokat szabni, hagyják, hogy az érzelmeik (konkrétan a „tetszés” iránti vágyuk) diktálják az életüket és irányítsák a tetteiket. Bár ezek a tulajdonságok gyakran olyan módon nyilvánulnak meg, ami „alfásnak” tűnhet, soha ne ítéljünk meg egy könyvet a borítója alapján. Az alfahímek azonban a saját elképzeléseik és értékeik alapján élik az életüket. Tudják, hogy kik ők, mit akarnak és miért. Nem keresik mások elismerését, és nem azért élnek, hogy másokat boldoggá tegyenek. A saját kódexük szerint és egy saját maguk által megtervezett magasabb küldetés és cél érdekében élik az életüket.

Az ok, amiért a legtöbb férfi a béta férfi útját választja, és végső soron minden béta viselkedés mögött álló valódi hajtóerő ez:

Könnyebb belebukni a béta hím viselkedés csapdáiba, mint bátran követni azt az életet, amit az ember igazán akar.  

A béta hím viselkedés lehetővé teszi a férfiak számára, hogy a komfortzónájukon belül maradjanak. Hogy az eszüket az ajtóban hagyják, és vakon kövessék a csordát. Nehéz bátor alfahímnek lenni. Nehéz kiállni magunkért. Hitelesnek lenni és olyan küldetést követni, amit senki más nem ért meg. Magunknak élni az életet, és a saját utunkon  járni, amikor senki más nem akar velünk jönni.

Bár könnyű megelégedni a béta viselkedéssel, ezek a minták elkerülhetetlenül szenvedéshez és megbánáshoz vezetnek. Tehát a kérdés, amit fel kell tenned magadnak, nem csak az, hogy „Miért teszem azokat a dolgokat, amiket teszek?”, hanem az is, hogy „Hajlandó vagyok-e ma elfogadni a nehézségeket, hogy holnap azt az életet élhessem, amit szeretnék?”

Miért nem létezik igazi béta hím?

Elárulok neked egy titkot. Annak ellenére, amit a csajozó-guruktól hallottál, nem létezik olyan, hogy „alfa” vagy „béta” férfi. Csak alfa vagy béta viselkedés. Az, ahogyan férfiként megmutatkozol, az életed egyik területéről a másikra, változhat. Egy férfi, aki hihetetlenül „alfa” a karrierjében – keményen dolgozik, kockázatot vállal, tisztában van az értékével és olyan célokat követ, amelyek számára jelentőséggel bírnak – hihetetlenül „béta” lehet a kapcsolatában és hagyja, hogy a nő átgázoljon rajta, tiszteletlen legyen vele szemben és megsértse a határait.

Hasonlóképpen, egy férfi, aki alfa a kapcsolataiban – nem tűri a másodosztályú viselkedést, pontosan artikulálja az igényeit, akár szexuálisan is és tudja, hogy ő a főnyeremény – béta lehet a karrierjében és éveket tölthet csapdában egy olyan munkahelyen, ahol alulfizetik, túlhajszolják és a középvezetés sem tiszteli. Ez egy fontos pont, amit meg kell érteni. Túl gyakran vagyunk hajlandóak magunkat és másokat is szép kis dobozokba sorolni. Elfelejtjük, hogy a jellemünk nem légüres térben létezik.

Alfa- vagy bétaférfinak lenni minden pillanatban választás kérdése.

Ez nem olyan valami, amivel születünk, vagy egy statikus tulajdonság, amivel egyszerűen „rendelkezünk”. Ez egy tudatos döntés, hogy az értékeinkkel szemben, vagy azokkal összhangban cselekszünk. Hogy kiállunk magunkért és az életünkért, vagy hagyjuk, hogy az élet megtörténjen velünk. Szembenézünk az élet viszontagságaival, vagy elbújunk a félelem elől.

Attól, hogy a karrieredben vagy a kapcsolataidban „alfahím” vagy, még nem leszel alfahím, mint ahogy attól sem leszel jó ember, hogy időnként pénzt adományozol jótékony célra. Minden férfi, függetlenül attól, hogy mennyire rátermett, időről időre belecsúszik béta viselkedésmódokba és mintákba. Továbbá minden férfi, függetlenül attól, hogy mennyire béta, vagy „rendes srác”, időnként kiáll magáért, és az alapértékeivel összhangban cselekszik. Ha ezt elfogadod, megszabadulsz a szégyentől és az önutálattól, amely a „béta férfi” címkéjéből fakad.

Amikor felismered, hogy nem vagy sem alfa, sem béta (és soha nem is leszel az), felszabadítod a pszichédet a mérgező gondolatoktól és érzelmektől, amelyek oly sokáig fogva tartottak. Többé nem látod magad alfának vagy bétának, ehelyett felismered, hogy alfa- vagy bétaférfinak lenni minden pillanatban választás kérdése. Választhatod, hogy reaktívan élsz a körülötted lévő világra, vagy választhatod, hogy proaktív vagy és megteremted azt az életet, amit szeretnél. Választhatod, hogy kiállsz magadért, vagy hagyod, hogy mások lábtörlőként használjanak. Választhatod, hogy az értékeid, a jóléted és a jövőképed alapján élsz. Csökkentheted a béta viselkedésedet és erőteljesebb módon jelenhetsz meg az életben. Ahhoz, hogy meghozd ezt a döntést és átlépj egy új lét-módba, először el kell fogadnod egy sokak által figyelmen kívül hagyott igazságot:

Ha úgy gondolod, hogy béta férfi vagy, az nem a te hibád, de a te felelősséged, hogy változtass!

Ha jelenleg béta hiedelmek, viselkedésmódok és szokások csapdájában vagy, az NEM a te hibád. Evolúciósan mindannyian arra vagyunk rákényszerítve, hogy elfogadásra vágyjunk, és önértékelésünket mások véleményétől tegyük függővé. Több ezer évvel ezelőtt, vadászó-gyűjtögető őseink szó szerint a törzsük véleménye alapján éltek és haltak. A rosszallás gyakran jelentette a halált, akár a törzstársaik, akár a természet által. Ma, amikor már közel nyolc milliárd ember osztozik ezen a bolygón, ez már nem így van és mások véleménye nagyrészt lényegtelen. Nem számít mit teszel, ki vagy, vagy miben hiszel, vannak olyan emberek, akik egyetértenek veled és vannak olyanok, akik nem értenek veled egyet.

De ősi agyunknak még fel kell zárkóznia.

És, hogy még rosszabb legyen a helyzet, a szüleink, a neveltetésünk és a társadalom sem tett nekünk szívességet. Kisfiú korunktól kezdve arra tanítottak minket, hogy be kell illeszkednünk. Hogy biztosra menjünk. Hallgassunk a tekintélyre, és kerüljük el, hogy indivídumok legyünk. A szüleid, bármennyire is szerettek téged, azt akarták, hogy biztonságban legyél. A boldogság, a kiteljesedés és a céltudatosság másodlagos célok voltak számukra. Így születésed napjától kezdve elárasztottak téged mérgező tévhitekkel és arra bátorítottak, hogy olyan módon élj, ami szöges ellentétben áll a saját jóléteddel. Arra tanítottak, hogy viselkedj és hallgass a szüleidre, tanáraidra és a munkahelyi vezetőkre.

Soha ne kérdezz, csak kövess!

Hogy határokat szabni, szókimondónak lenni és kiállni magadért „önző” vagy arrogáns. Hogy nagyra törő ambíciókkal és célokkal rendelkezni, amelyek szembemennek a status quóval, „gyerekes” vagy ostoba dolog. Hogy férfiként az egyetlen célod az, hogy kövesd a társadalom által előírt forgatókönyvet: szerezz egy „normális” állást, házasodj meg, nevelj fel 2-3 gyermeket, vegyél egy házat fehér kerítéssel, és halj meg anélkül, hogy valaha is megkérdeznéd magadtól:

Milyen életet akarok valójában élni?

A depresszió, a szorongás és az öngyilkosság a férfiak körében is egyre gyakoribb. Láthatod a szemükben. A remény csillogása és az izgatott szikra, ami a férfiakban valaha megvolt, lassan kihal. Helyét egy tompa és élettelen tekintet veszi át, amely többet elárul, mint amennyit a szavak valaha is elárulhatnának. Az ok egyszerű. Egyikünket sem tanították meg arra, hogy a sikert a saját feltételeink szerint határozzuk meg. Hogy a kényelem és a biztonság helyett értelmet, továbbá valódi célt keressünk az életünkben. Hogy bátran jelöljük ki a saját utunkat, és adjunk meg mindent ennek a rövid létnek. A társadalom szándékosan vagy akaratlanul arra nevelt minket, hogy béta hímek legyünk és ennek következtében az áldozat – nem pedig a hős – szerepét játsszuk az életünkben.

Tehát ha jelenleg a béta hím viselkedésed és hiedelmeid csapdájába estél, nem a te hibád. De a te felelősséged, hogy változtass és küzdj azért az életért, amit szeretnél.

Hogy visszaszerezd a sorsod irányítását és megértsd, hogy nem kell játszanod a körülötted zajló játékot. Megteremtheted a saját játékodat és meghatározhatod a saját szabályaidat, ahol már nem kell többé a gyalogot játszanod, hanem választhatod, hogy te leszel a király. Ha reményt akarsz arra, hogy értelmes életet élj és megbánástól mentesen halj meg, akkor ezt kell tenned. De ehhez meg kell értened a fájdalmat, amely minden olyan emberre vár, aki visszautasítja a kalandra való hívást. Meg kell értened, hogy mi az igazi ára annak, ha béta férfiként élsz.

Miért teszi tönkre az életedet (és mindenki életét, akit szeretsz) a béta hím viselkedés?

A béta férfiként való élettel nem kizárólag az anyagi siker, az egészség vagy a szexuális örömök hiánya az igazi probléma (ahogyan azt már megbeszéltük), hanem az áldozati és elismeréskereső jellege. A béták ahelyett, hogy jelentőségteljes életet teremtenének maguknak, burkoltan abból merítenek értelmet a mindennapjaikhoz, hogy másoknak örömet okoznak és mások igényeit elégítik ki. Mindenáron kerülik a feszültséget és a konfliktust, gyakran akár a saját önbecsülésük rovására is. Küzdenek a határok érvényesítéséért és a szükségleteik kielégítéséért. Végső soron az életük körülményei és a pillanatnyi múló érzelmeik irányítják őket, nem pedig egy nagyobb jövőkép vagy erős értékek. Így a végeredmény hosszú távon mindig ugyanaz lesz:

Depresszió. Szorongás. Egzisztenciális félelmek.

Még ha a felszínen úgy tűnik is, hogy mindenük megvan – vagyon, nagyszerű test, nők és státusz -, legbelül tudják, hogy valami hiányzik. Külső sikerük csak álca, hogy elfedjék a belső kellemetlen érzéseiket. Minden nap elszenvedik a mások elismeréséért vívott álságos élet fájdalmát. Ez egy véget nem érő „béta-kerék”, amelyben a boldogságot az elismerésen keresztül hajszolják a béta férfiak.

A béta hímek a körülményeik és a környezetük áldozatai.

Ahelyett, hogy saját hajójukat kormányoznák és sorsuk kapitányaként átvennék a kormányrudat, az élet viharai csapnak le rájuk és hagyják, hogy szüleik, kortársaik és a társadalom legyen életük sorsának mozgatórugója. Ez egy csendes kétségbeesésből fakadó életet szül, amelyet félelmeik és a szeretet iránti vágyuk irányít. A fájdalmat gyorskajával, alkohollal, pornóval és drogokkal csillapítják, hogy elmeneküljenek a fájdalom elől és elkerüljék, hogy szembenézzenek a tényekkel.

Olyan gyógyszereket fogyasztanak, mint a Xanax és a Prozac, hogy megbirkózzanak a béta életmóddal kapcsolatos döntéseik banalitásával és frusztrációjával. Órákat töltenek terápián, hogy megpróbálják feldolgozni a múltjuk valamelyik traumáját, anélkül, hogy felismernék, hogy az igazi problémájuk az, hogy nincs bátorságuk ahhoz, hogy azt az életet folytassák, amit szeretnének.

Az életedért folytatott harc nem a világ külső erői, hanem a saját elméd démonai ellen folyik.

Ahhoz, hogy megnyerd ezt a háborút, vakmerőségre van szükséged ahhoz, hogy bátran élj azzal összhangban, aki valójában vagy. A depresszió, a szorongás, az erőszakos viselkedés és az egzisztenciális rettegés mind az összehangoltság hiányából születnek. Bár traumák és vegyi folyamatok is szerepet játszhatnak ezeknek a deficitekben, kialakulásuk valódi oka a radikális eltérés aközött, hogy kik akarunk lenni, és kik is vagyunk valójában. Ha ezek a viselkedések elég sokáig tartanak, a béták megkeserednek és kimerülnek. Utálják látni, hogy más emberek összhangban élnek magukkal, ezért felveszik az áldozat szerepét, másokat szidnak a sikereikért és beveszik azt a hazugságot, hogy:

Neki könnyebb dolga volt. Biztos gazdag szülei, kapcsolatai és előnyei voltak, amiket én nem kaptam meg.

Amit sosem vesznek észre (vagy nem hajlandók tudomásul venni), hogy a tetteik nemcsak gyengék, hanem önzőek is. Béta viselkedésükkel nemcsak a saját életüket teszik tönkre, hanem megfosztják a világot egy erős embertől, aki a maga útján és céljával haladva azt az életet éli, amit igazán akar. Hány leendő művészt, sportolót, írót, vállalkozót, emberbarátot és újítót veszített el a társadalmunk a béta hímek csapdája miatt?

Mibe kerül nekünk, mint társadalomnak a félelem? Hol tartanánk ma, ha a férfiak tömegei nem lennének hajlandóak a társadalmi elvárások által behatárolt életüket élni? Vajon a férfiak depressziója, fájdalma és szorongása mennyire kiált valójában azért, hogy olyan életet éljenek, amely méltó hozzájuk? A keserű és kényelmetlen igazság, amit a „béta hím paradoxon” csapdájába esett férfiak nem hajlandóak elismerni az, hogy elismeréskereső viselkedésük mindenkire hatással van, nem csak saját magukra.

Azzal, hogy hagyják, hogy mérgező mintáik és viselkedésük kontrolálatlan maradjon, a béta férfiak pusztítást végezhetnek a társadalomban és a családjukban is. Megfosztják a világot az adottságaiktól, nem hajlandók kiállni azért, ami számukra igaz és hagyják, hogy a félelem győzedelmeskedjen a bátorság felett. Sok esetben a korrupció, a kapzsiság és a fanatizmus, nem más, mint a hataloméhes béta hímek tünete, akik megpróbálják betömni a szívükben tátongó űrt, hogy bizonyítsák értéküket a világnak.

Sokszor a mentális betegségek, az értelmetlen erőszak és a gyűlölet nem más, mint a túl sokáig ellenőrizetlenül hagyott béta viselkedés megnyilvánulása, amelyet egy kontrollálhatatlan robbanásszerű kitörés követ. Ha mindent megváltoztathatnánk egyik napról a másikra, ha hajlandóak lennénk „szögre akasztani” az egónkat és az értelmet, célt és növekedést szolgáló életet követnénk, ahelyett, hogy a tetszeni akarásunk által meghatározott életet élnénk, milyen remek világban élhetnénk?

Az előre vezető út, az erőd visszaszerzése és egy teljesen új élet felvállalása.

Azzal, hogy megértetted a béta hím paradoxon igazságát és azt az árat, hogy az életedet mások elvárásainak megfelelően éled, megtetted az első lépést afelé, hogy visszaszerezd a hatalmadat és az életed alfájává válj.

De ez csak az első lépés.

Alfahímmé válni nehéz, talán a legnehezebb dolog, amit valaha is tenni fogsz, de nem bonyolult. A végén az életed alfájává válás egyetlen dologról szól: Bátran nézz szembe a félelmeiddel, győzd le őket, valamint legyél teljesen jelen és foglalkozz az életeddel. Arról szól, hogy kompromisszumok nélkül, teljes mértékben azt az életet éld, amit szeretnél. Ehhez el kell fogadnod a kellemetlenségeket, szembe kell nézned a félelmeiddel és a növekedést nem csak néhány évre, hanem egy teljes életre szóló célként kell követned. Félreértés ne essék, ilyen életet élni nem könnyű. Ha az lenne, nem írtam volna meg ezt a cikket.

Sokkal könnyebb megelégedni a status quo-val. Követni a legkisebb ellenállás útját, betartani a társadalom szabályait és dogmáit. Beállni egy olyan munkahelyre, amit utálsz, beérni az első nővel, aki „majdnem” tetszik, lecsillapítani a létezésedet olyan szenvedélyekkel, amelyek azonnali kielégülést biztosítanak, félelemből lemondani az álmaidról és törekvéseidről.

De így nem lehet élni!

Tudod, hogy a pillanatnyi örömöt, amit érzel, olyan súlyosan ellensúlyoz majd a megbánás fájdalma, hogy az megtöri az átkozott mérleget. Tudom, hogy többet akarsz az élettől! Annak ellenére, amit egyes filozófusok mondanak, van a halálnál rosszabb sors. A legtöbb ember ezt éli meg minden egyes nap. Ez a sors egy meg nem élt élet, egy üres, beteljesületlen lét, amit félelemben és önutálatban élnek. Egy olyan élet, ahol nem mersz nagyot ugrani és nem törekszel hősiesen semmiért, ehelyett beletörődsz a középszerűségbe és az egyhangúságba. Ha nem cselekszel, ha nem nézel szembe a félelmeiddel, nem fogadod el az előtted álló kihívásokat és nem fogadod el ezt a felhívást, hogy kiállj az életedért, ez lesz a sorsod. A béta hímek sorsa. Nem mondhatom meg neked, hogyan élj. Hogy milyen célokat tűzz ki és kövess, vagy milyen meggyőződéseket fogadj el, ez mind a te döntésed.

De azt megmondhatom, hogy:

Csak két másodperc bátorság kell ahhoz, hogy örökre megváltoztasd az életed. Megígérhetem neked, hogy a félelmeiddel való szembenézés és a saját utad megrajzolásának fájdalma semmi ahhoz a fájdalomhoz képest, amit egy meg nem élt élet okoz. Dönthetsz ma, most azonnal, hogy meghozod a nehéz döntést és megteszed, amit meg kell tenned, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél. Hogy kilépsz a lélekörlő munkából, amely ellopta az örömödet és az épelméjűségedet. Hogy véget vetsz a kapcsolatodnak azzal a nővel, aki kisemmiz és aláássa az életedet. Fogadd el életed kalandját és adj bele mindent amid van!

Nem azért, hogy mások kedvében járj, vagy hogy elismerést, jóváhagyást kapj, hanem azért, hogy megszabadulj a béta hím viselkedéstől. Hogy azt az életet élhesd, amit mindig is akartál élni és azt a célt kövesd, ami lángra lobbantja a lelkedet. Remélem, hogy válaszolni fogsz erre a kalandra hívó szóra.

Nem lesz könnyű, de megéri!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art