Member of Group ›
The Qualitons új felállásban!
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

The Qualitons új felállásban!

 

Nem bírta sokáig közös zenélés és a közönség nélkül az utóbbi évek egyik legnagyobb nemzetközi érdeklődését kiváltó The Qualitons.

Több mint másfél év kihagyás után most két vadonatúj dallal (Óceán, Te utad) jelentkeznek, amit egy különleges talkshow díszletben mutatnak be egy live session keretében, így a zenei irányon kívül megmutatják azt is, hogyan működnek jelenlegi felállásukban.

A zenekar pályája csúcsán, tavaly tavasszal jelentette be feloszlását. A hír azért is volt meglepő, mert hosszú idő után épp ekkorra kezdett beérni munkájuk gyümölcse. Az áttörésben segítségükre volt több, a sajtót is hamar körbejáró sztori. Egyrészt a Red Hot Chilli Peppers tagjai a szállodai szobájukból hallották meg a közelben koncertező zenekart, és úgy megtetszett nekik a zenéjük, hogy be is ugrottak a koncertre, sőt, még egy CD-t is kértek a srácoktól. De nem ez volt az egyetlen olyan mozzanat, ami a nemzetközi elismertség felé terelte őket.

2019-ben az első magyar zenekarként kaptak meghívást Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP ikonikus stúdiójába, de felléptek a texasi SXSW fesztiválon is, ahol a JanSport versenyét meg is nyerték, illetve a nemzetközi showcase fesztiválok állandó vendégeivé váltak. Három nagylemez után 2019-ben jelentették meg Kexek című EP-jüket, amivel a legendás Kex zenekar előtt tisztelegtek. Az album elsöprő sikert aratott és a szakmai siker után végre érezhető volt, hogy a közönség érdeklődése is megnövekedett. A Kexeket dupla teltházas koncerten mutatták be élőben a Trafóban.

A Qualitons előtt tehát egy hazai- és nemzetközi szinten is nagyon izgalmas év állt, egészen addig, míg be nem ütött a Covid, és tulajdonképpen szertefoszlott minden tervük. Hosszú gondolkodás után 2022. áprilisában jelentették be feloszlásukat. A zenekar tagjai közül azonban többen továbbra is összejártak jammelgetni, a dolog pikantériája, hogy akkor is épp próbára tartottak, mikor olvasták a hírt, hogy feloszlottak.

Hamar rájöttek, hogy amint nincs rajtuk nyomás, rögtön könnyebben gurulnak ki a dalok. Mindig is inkább alkotói közösségként definiálták magukat, mintsem zenekarként, így a zenekar új szakaszába G. Szabó Hunor már nem csatlakozott be, viszont állandó tagként beszállt Weil András, aki a többiekhez hasonlóan szintén multiinstrumentalista, emellett a produceri feladatokat is ő látja el. Illetve nem mellesleg annak idején a KEXP-be is ő ment a srácokkal. Jelenleg tehát Boros Levente (dobok/vokál), Hock Ernő (basszusgitár/vokál), Menyhei Ádám (billentyűk/vokál), Szőke Barna (gitár/vokál) és Weil András (billentyűk/gitár/ütősök/vokál) alkotják a Qualitonst, és a „klasszikus” felállás helyett többszólamú vokálokkal operálnak – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy frontember helyett mindannyian énekelnek. Saját bevallásuk szerint olyan termékeny időszakát éli a zenekar, hogy azonnal két lemeznyi dalt is írtak. Erről Hock Ernő a következőképp mesél:

„Rájöttünk, hogy minden könnyebben megy, ha nincsenek elvárásaink, és nem feszülünk rá arra, hogy ha melyik akkordot kell ahhoz játszani, hogy többen meghallgassák a dalt. Az elmúlt másfél évben beláttuk, hogy egyszerűen csak szeretünk együtt zenélni.”

A következő sorlemez a tervek szerint jövő tavasszal jelenik meg, és 2024. májusában a Magyar Zene Házában is bemutatják az új anyagot, amelyről Boros Levente a következőképp mesél:

„Úgy érzem, hogy most tényleg minden téren szabadjára engedtük magunkat. Mindannyian sokféle zenét hallgatunk, sőt, sokan többfélét is játszunk más zenekarokban, most pedig úgy döntöttünk, szabad a pálya, bármi jöhet! A végeredmény valahogy mégis sokkal nyugisabb és letisztultabb. Pedig lesz itt minden: afrobeat, hiphoposabb cucc, de elektromos hangszerelésű, 80-as évekbeli bűnüldöző sorozatzene is.”

A The Qualitons karrierjében tehát új fejezet nyílik, amelyből most ízelítőt is mutatnak két vadonatúj dal élő verziójával, amelyet a Cineast csapata készített – szóljon az Óceán és a Te utad:

The Qualitons Facebook | Instagram

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art