Member of Group ›
Phenom Top 2023: Az év nemzetközi albumai
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Phenom Top 2023: Az év nemzetközi albumai

 

Újra eltelt egy év, napok múlva átlépünk a 2024-be, ezért itt az idő, hogy visszatekintsünk az elmúlt tizenkét hónap nemzetközi és hazai zenei termésére. Elsőként a külföldi albumokat pontoztuk a szerkesztőségben, így jött ki az idei megszokott eklektikus 20-as listánk, melyen ugyanúgy megtalálhatóak aktuális popsztárok, veteránok, és feltörekvő tehetségek is.

A 2023-as évet úgy általában a női zenészek nyerték: rengeteg karakteres és izgalmas előadó ragyogta be az idei évet. Közülük nekünk ez a három lehengerlő nő emelkedik ki, akik ezen az albumon mindent megtettek azért, hogy a bánat- és örömkönnyeinknek is kizárólag ők szolgáltassanak aláfestő zenét.

Dal, ami nagyot szólt Not Strong Enough

Boygenius / the record

A 22 év távollét után 2017-ben visszatért zenekar idei lemeze nagyon jó példája annak, hogy egykori shoegaze bandaként hogyan lehet ma is trendektől mentes, maradandó albumot készíteni fátyolos gitárok és éteri énekhangok használatával.

Dal, ami nagyot szólt Kisses

Slowdive / everything is alive

Kétévente jön ki jobbnál jobb lemezeikkel a londoni producer páros. Az idei is remekül illeszkedik a sorba, neo-soul, funk, nu-disco, dance stílusok ötvözésével bármikor táncra perdítenek.

Dal, ami nagyot szólt Back On 74

Jungle / Ants From Up There

King Krule általánosságban a lefegyverző mély hangjáról és a nyers, melankolikus dalszövegeiről ismert. A Space Heavy-n hangzásvilága legkülönbözőbb ízeit veszi elő, és az eddigi legszínesebb, legkoncentráltabb alkotását hallhatjuk. A zenéje olyan képeket fest magányos figurákról, akik az ismeretlen és az üresség vákuumában utaznak és figyelnek.

Dal, ami nagyot szólt Seaforth

King Krule / Space Heavy

Az album egy továbblépés és tiszta lap; egyszerre szól Miley saját személyének jelen állapotáról, önbizalmáról, valamint a sokat taglalt válásáról is. A zeneileg szerteágazó (pop, rock, diszkó, ballada) dalok ezeket a kérdéseket sajátos cinizmussal járják körbe, részben ennek is köszönhető a korábbi albumoktól egészen eltérő színezet. Az Endless Summer Vacationnek nem témája és célja, hogy bármit is bizonyítson, ennek ellenére világossá teszi, hogy egy magabiztos, de megzabolázhatatlan művész tollából születtek meg a dalszövegek.

Dal, ami nagyot szólt Flowers

Miley Cyrus / Endless Summer Vacation

Kihívásokkal teli, konfrontatív album. A vágy, hogy pusztán saját magának zenéljen olyan művészi szabadságot szül, amelyben nincsenek zsánerek. Egy érzelmes mestermű, tele haraggal, szomorúsággal és punk frusztrációval.

Dal, ami nagyot szólt Feel Good

Slowthai / UGLY

A tavalyi termékenyebb év után idén csupán két albumot dobott ki a zenekar, ez utóbbi egy szintis-elektronikus, nagyon jól táncolható anyag. Az egyik kedvenc zenekarunkként persze elfogultan rajongunk mindenért amit csinálnak, úgyhogy úgy látszik, hogy újra meg kell szeretnünk a drum’n’basst is.

Dal, ami nagyot szólt Theia

King Gizzard and the Lizard Wizard / The Silver Cord

Az antwerpeni indie/artrock csapat idei albuma meglepően erős lett és abszolút bebizonyítja, hogy a veterán korba lépő zenekarban még mindig ott a kísérletezés vágya, amit októberben egy teltházas koncerttel élőben is bebizonyítottak az A38 hajón.

Dal, ami nagyot szólt Must Have Been New

dEUS / How To Replace It

A Fontaines DC énekesének debütáló szólóalbuma tele van karakterrel és időtlen vonzerővel. Lírai önelemző mogorva költészet, lecsupaszított hangszerelés vonósokkal és gitárral. Rövid, de édes, sivár, de gyönyörű.

Dal, ami nagyot szólt Fairlies

Grian Chatten / Chaos For The Fly

A szinte hófehér borító is jelzi (számos kultúrában a fehér a gyász színe), hogy egyfajta gyászterápiás lemezt készítettek Dave Grohl-ék. Dobosuk Taylor Hawkins megdöbbentő halálát és a frontember édesanyja elvesztését is feldolgozva ezzel a fájdalmas rocklemezzel.

Dal, ami nagyot szólt Under You

Foo Fighters / But Here We Are

A 2021-es Eurovíziós Dalfesztivált megnyerő olasz Måneskin albumának dalait hallgatva úgy tűnik, hogy libidójuk végre tényleg kezdi elérni azt a derűs, pánszexuális, transzgresszív minőséget, amire 2016-os megalakulásuk óta vágynak.

Dal, ami nagyot szólt Hones (Are You Coming?)

Måneskin / Rush! (Are You Coming?)

Újabb ékes példája a karakteres és izgalmas női előadóknak, akik új életet és varázslatot visznek a popzenébe: nem lehet nem odafigyelni rá.

Dal, ami nagyot szólt Bunny Is A Rider

Caroline Polachek / Desire, I Want To Turn Into You

Miért épp a K-Pop maradna ki a listánkból? A dél-koreai Stray Kids fiúbanda anyaga dübörgő rapből, lüktető basszusból, fülledt elektróból, a ’90-es évek hiphopjából, és természetesen csillogó popból áll. Épp olyam összetett és eklektikus, mint amilyen fülbemászó.

Dal, ami nagyot szólt S-Class

Stray Kids / 5 Star

Sufjan Stevens tizedik stúdióalbuma búcsúzással indul. A veszteségek, valamint a gyász hullámai végig folytatódnak amellett, hogy a szeretet optimizmusa azért mindig megjelenik végül. A lemez megjelenése előtt néhány héttel kiderült, hogy Guillain-Barré-szindrómát diagnosztizáltak nála, ami miatt újra meg kellett tanulnia járni. A betegség ellenére jókedvű maradt és dicsérte orvosait, amiért újra helyreállították benne az emberiségbe vetett hitét.

Dal, ami nagyot szólt So You Are Tired

Sufjan Stevens / Javelin

A karakteres és izgalmas női előadók királynője már csak ezért a TinyDesk koncertért megérdemelne több Grammy-, és Nobel-díjat, új albuma pedig valószínűleg rengeteg lelket gyógyít meg mindenhol a világon.

Dal, ami nagyot szólt I Inside The Old Year Dying

PJ Harvey / I Inside The Old Year Dying

Tizenegy évvel a legutóbbi stúdióalbumuk után a The Hives nagy lendülettel tért vissza, és mindent megtesznek azért, hogy Svédország újra némi rock’n’rollt exportáljon a nagyvilágnak. Nincs irányváltás, nincsenek balladák és nincs személyes fejlődés – pont úgy van, ahogy azt vártuk: lendületes garázsrock és energikus gitárriffek.

Dal, ami nagyot szólt Countdown To Shutdown

The Hives / The Death Of Randy Fitzsimmons

Az idei év egyik legjobb hazai koncertélménye után elkerülhetetlen volt, hogy a shame új lemeze is a listára kerüljön.

Dal, ami nagyot szólt Countdown To Shutdown

shame / The Death Of Randy Fitzsimmons

Imádjuk a Doja Cat jelenséget. A folyamatosan őrült outfitekben megjelenő művésznő az idei lemezével úgy látszik végleg meghódította a világot is.

Dal, ami nagyot szólt Paint The Town Red

Doja Cat / Scarlet

Lana Del Rey kilencedik drámai albuma újra magával ragadja a hallgatót. Az időközben a harmincas évei végére forduló énekesnő témái között megjelent az öregedés, az elmúlás és a vágy, hogy nyomot hagyjunk – legalább valaki szívében.

Dal, ami nagyot szólt A&W

Lana Del Rey / Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd

Debütáló albuma, a 2021-es Sour sikere után a fiatal Grammy-díjas énekes-dalszerző visszatért, hogy visszaszerezze a pop-punk új hercegnője címet.

Dal, ami nagyot szólt bad idea right?

Olivia Rodrigo / Guts

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art