Member of Group ›
A casual is kitalált életérzés!
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

A casual is kitalált életérzés!

A casual életérzés egyértelműen amerikai találmány, a tengerentúlról terjedt el ez a laza és könnyed, a korábban általános merev öltözködési szabályok tudatos átlépését hirdető irányzat.

A munkásosztály „kék galléros” öltözeteinek egyre több eleme szivárgott át a férfiak „fehér galléros” világába, majd a nők mindennapos megjelenésébe is. Az emberek életébe a casual nem csak stílusváltást, hanem szemléletváltást is hozott, kényelmes szabásokat, puha alapanyagokat, kötöttségektől mentes viselési szokásokat, egy új és szabad életet.

A második világháború utáni években mindenki szívesen hódolt az új felfogásnak, ami megengedőbb, szabályoktól mentes hétköznapokat ígért. Miközben a casual életérzés szakított a városi és hivatalos stílus merev kötöttségeivel, az évek, évtizedek folyamán létrehozta saját casual értékrendjét és szabályrendszerét. A casual is ápolt, kitalált, illő és a személyiség adottságaihoz illeszkedő megjelenést jelent, üzenete nem az, hogy legyünk rendetlenek, ápolatlanok, összeszedetlenek.

Ralph Lauren

A stílus legjelesebb amerikai képviselője Ralph Lauren, személyében is a legjobb példa arra, hogy a könnyedség is lehet emlékezetes, a laza stílus is ikonikus. Ő a szmokingkabátot farmerrel, a kasmír felöltőt flanel inggel, a rusztikus bőrdzsekit csokornyakkendővel viseli. A casual bátor színei, formavilágának ezerarcúsága, a kombinációk szabadsága a megjelenésnek megannyi izgalmas hangulatot adhat.

Ennek a stílusnak éppen az a lényege, hogy kombináljunk össze eredetileg igen eltérő származású és stílusú darabokat, ezáltal létrehozva egy új üzenetet, új stílust, új mondanivalót.

Az ifjú értelmiség is hamar csatlakozott az új stílus követéséhez, az egyetemek falai között az ötvenes évektől lassan kikristályosodott, majd önálló casual irányzat lett az IVY league (college style). Itt a tradicionális ruhadarabok, mint az egyetemi klub zakó, a szürke pantalló, a rakott szoknya vagy a fehér blúz bátor keveredésben élnek a sokzsebes cargo nadrággal, a lakkcipővel, a rombusz mintás zoknival és a cipzáras bőrdzsekivel. 

Ebben az irányzatban a selyem és a koptatott bőr, muszlin és gyapjú kellemesen megfér a kapucnis tréning felsővel és a bársony szoknyával. A casual lényege a kényelem mellett éppen ez, egy új és igényes, részleteiben kitalált stílus viselése. Ebben az irányzatban az egyedi fantázia kiszélesedhet, itt a kombinálás maga a játék, ezért az ízlés igen szélsőségesen mutatkozik meg a végeredményben.

Tévednek tehát mindazok, akik azt hiszik, hogy a kerek nyakas kopott t-shirt, a széthordott és piszkos farmernadrág, a soha ki nem pucolt lábbeli és a szétmosott pulóver azonos a casual életérzéssel. A casual nem szürkét és elhordottat, hanem kitaláltat, színeset és változatost jelent. Olyan megjelenést, ahol a tradíció bátran keveredik az egyedi ízléssel, ahol a formális darabok egy öltözetbe kerülhetnek a szabadidős kedvencekkel, ahol military vonalak, a paisley mintás selyem és a hagyományos angol tweed kocka jól mutatnak egymás mellett.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art