Member of Group ›
A hedonista nem élvhajhász!
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A hedonista nem élvhajhász!

 

A Nap szerelmese...

A közfelfogással ellentétben a hedonista nem élvhajhász. Nem is lenne logikus, mert az élvezetek túlzott hajszolása szükségszerűen a csömör állapotához vezet, s annak az érzéki örömökhöz már semmi köze. A hedonizmus lényegét legkorábban Szókratész egyik tanítványa, Arisztipposz fogalmazta meg. Vélekedése szerint biztos tudást csak érzékeink nyújthatnak, viselkedésünket ezért a szubjektív érzéki benyomásoknak kell irányítaniuk. Emiatt a helyes és erényes élet az érzékileg kellemes, gyönyör teli élet. Aki gyönyört érez, az boldog, aki pedig nem, az nyomorult.

Make Love not War!

Zsidó-keresztény hagyományokban gyökerező etikánk ki van akadva a hedonizmus világnézeti axiómájától, mi szerint az élvezet az egyetlen jó az embernek. Egyszerűen képtelen befogadni a földi szenvedések siralomvölgyére szocializált agyunk, hogy az ember, mindent ami számára jó, valamiféle gyönyörként, élvezetként él meg. Talán a földi hatalmak gyakorlói is tudták mindvégig, hogy ez veszélyes gondolkodás. A legújabb történelmünk során utoljára a hippik mutattak rá ennek veszélyére, midőn a vietnami háború során ilyeneket hirdettek: Make love, not war!

A hedonistának az élet gyönyörűség, mert tudatosan felvállalja animális lényét, s ezzel a legközvetlenebb kapcsolatba kerül a természettel. Létének megtapasztalásához elsősorban érzékeit használja, de ez nem jelenti azt, hogy az érzéki tapasztalatait intellektusával nem dolgozza fel. Teret ad ugyan ösztöneinek, de azok érvényre jutását etikája korlátozza, mert önös érdekei nem ütközhetnek a közösség érdekeivel.

A hedonista, bár nem hagyja magát a mindenkori morál kényszerzubbonyába bújtatni, nagyon is etikus lény. Etikus, de nem dogmatikus, nem saját normáit kényszeríti a természetre, hanem létével és gondolkodásával a természet ritmikáját, harmóniáját és nem utolsó sorban logikáját követi. A hedonizmus ma leginkább a “neobuddhizmussal” hozható összefüggésbe. (Neobudhizmus alatt a buddhizmusnak azt az ágát értem, ami az elmúlt évtizedekben befészkelte magát az anglo-európai kultúra tudatába és divatos világnézetté vált)

Bonum vinum laetificat cor hominis

Lényege, hogy individuális lényünk mind gondolkodásban, mind cselekvésben határtalan szabadsággal bír, nem korlátozzák erkölcsi megkötések. Viszont, minden gondolatunk, minden tettünk következményekkel jár. A következmények pedig messze menő, jelent és jövőt formáló tényezőkké válnak. Így a buddhizmus rávilágít egyetemleges felelősségünkre a világ sorsáért, az embert nem csordaszellemre, hanem felelősségvállalásra oktatja. Felelősséget vállalni sorsunkért és mások sorsáért  pedig feltétele a felnőtté ill. szuverénné válásnak. Szuverén emberek nélkül nincs sorsát irányítani képes társadalom és nincs demokrácia.

A Nap szerelmese...

A hedonista számára érzékeinek szabad teret adni a boldogság forrása. Bár teljes mértékben azonosul animális lényével, az érzéki örömöket emberi kultúránk vívmányainak megfelelően csomagolja be. Számára az illatok nosztalgiákká, a hangok koncertekké, az ízek művészi repertoárokká, a fények szerelemmé, az érzékiség erotikává, a gondolatok pedig poézissé állnak össze. A hedonista a nap, a fény szerelmese. Akkor születik, mikor felkel a nap, s az éjszakát csak azért szereti, mert az éj fényeiben, a csillagos égben, a holdban és a szentjános bogarakban gyönyörködhet. És, mert az éj sötétje kelti benne a felismerést, hogy jobb egy gyertyát meggyújtani, mint a sötétségről panaszkodni.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art