Member of Group ›
Carpe diem 2.0
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Carpe diem 2.0

 

Információdömping

Alain-René Lesage (1668-1747) óta tudjuk, hogy a tények makacs dolgok. A valódi és hiteles tények különösen. A kevés tudással rendelkező embernek mindig mindenről roppant határozott és megingathatatlan véleménye van, hisz „nem zavarják meg“ azok a fránya tények, ráadásul a TV-ben is világosan megmondták, hogy…

Alain-René Lesage

Ez a típus ilyen szempontból hasonló a saját (ön- és meghitt) nagyságában rendszeresen és nagy előszeretettel fürdőző, magát sikeresnek gondoló Mr. Víájpíval, bár míg az előző karakternél a tudás deficitjéből, addig utóbbinál az ego túlcsordulásából fakad ez a prekoncepcionálisan leegyszerűsítő és éppen ezért megmosolyogni valóan primitív gondolkodás.

Very Impo(r)tant Person

A mai kor embere szerte a világban gyakran találkozhat ténynek beállított feltételezésekkel és hírnek álcázott álinformációkkal. (Brit tudósok szerint…) A régmúlt emberéhez képest jóval intenzívebben és gyakrabban szembesülünk napi tevékenységünk során különböző üzenetekkel és friss impulzusokkal. Túl gyakran ahhoz, hogy mindegyikre a megfelelő intenzitással reagálni tudjunk. Agyunk automatikusan védekezik az információáradat ellen és vasszigorral szelektálja az üzeneteket.

A tudomány ezt „kognitív fösvénységnek“ nevezi. Gyakran tapasztalhatjuk a világmédia különböző felületein is, hogy egy „hír“ elhelyezésének, megfogalmazásának és fontosságának prioritását nem a hír abszolút értelemben vett fontossága, napi életünkre gyakorolt közvetlen hatása, hanem szórakoztatási értéke (infotainment), népszerűsége határozza meg.

InfoWorld

Az információdömping miatt egyre gyorsabban felejtünk. Régebben minden tisztességes csoda évekig (esetenként évezredekig…) tartott, később már csak 3 napig, napjainkban pedig valószínűleg egy hirtelen kitört háború hírét is elsodorná Paris Hilton és Brad Pitt meghitt és a paparazzik által részletesen dokumentált románca. Persze csak akkor, ha ez a háború „kényelmesen“ messze zajlana a réveteg tévénéző kedvenc foteljétől, valamint a távirányítójába ügyesen integrált sörnyitójának létét sem veszélyeztetné közvetlenül.

Távirányítóba integrált praktikus sörnyitó

Az „össznépi felejtésnek“ már nemzetközi neve is van, találóan PRESENTISM-nek hívják e jelenséget. A jelen a király! Feloldódunk benne, hisz különben intenzitása elsodorna bennünket és megháborodnánk a brutálisan növekvő információmennyiség pushy agresszivitásától.

Jelenünk minden millimétere több szögből, módon és dimenzióban (a szó szoros és átvitt értelmében is) agyondokumentált. Már nem az a kérdés, hogy rendelkezésre áll-e az információ, hanem az, hogy igaz-e, valóban fontos-e és főképpen az, miként/hol találjuk meg a számunkra releváns biteket, illetve a fontos és hiteles tartalmat.

Presentism (klikk a nagyobb méretű képért)

A Google Books vállalkozás során folyamatosan tonnányi (2009 végén már több mint 10 millió!) könyvet szkenneltek/szkennelnek be és alakítanak valódi karakterekké szövegfelismerő programokkal. Ebből a gigászi digitális adatbázisból kiszűrték, hogy az adott évet és eseményeit hányszor említik az alkotók és meddig teszik ezt. A végeredmény az lett, hogy egyre intenzívebben élik meg a jelent az emberek, sokszor utalva rá és ezután egyre gyorsabban felejtik el azt. (Sajnos ez a tény a politikusok malmára hajtja a vizet…)

Apropó, hallottátok, hogy Béla, az új éneklős-jégtáncos-hídbalemenős-bogárevős dzsungel reality killer show aktuális, übercelebbé-avanzsált-de-amúgy-tökjelentéktelen csődőre majdnem beleejtette a mobiltelefonját a Dunába? iPhone6-ost állítólag!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art