Member of Group ›
A Miki egér, Buzz Lightyear, Darth Vader és Shrek találkozása
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

A Miki egér, Buzz Lightyear, Darth Vader és Shrek találkozása

 

Emberek egymást (akár többször is) keresztező, időnként támogatólag párhuzamosan futó kaotikus útjaiból épül fel az a misztikus és „organikus” (naná) életszövet, amelyből hatalmas újító szinergiák, vagy akár világrengető destruktív konfliktusok származ(6)nak.

Walt(er Elias) Disney

Tegnapelőtt volt 45 éve, hogy meghalt Walt Disney. Ezt a mondatot, ahogy korábbi bejegyzéseimet is, egy Mac-be püfölöm be. Nem rég fejeztem be Walter Isaacson Steve Jobsról szóló könyvét, melyben persze ő is leírja a nagy Pixar (Disney) sztorit.

Ennek a cégnek a sikertörténete roppant fontos szerepet játszik Steve életében, hiszen miután ’85-ben kirúgták az Apple-től, az általa alapított új vállalat, a NeXT, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, tehát tulajdonképpen a Pixar vállalkozás óriási sikere (és részvényeinek értéke) emelte vissza őt a legfölsőbb üzleti régiókba, komolyan elősegítve a nagy visszatérést 1996 decemberében a mélyponton vergődő Apple élére.

Jobs még az Apple számára akarta megszerezni a Pixart, de akkor már kifelé állt a rúdja az általa alapított cégből, ezért a vezetőség nem fogadta kitörő örömmel az ötletét. Néhány hónappal az Apple-től való viharos távozása után azonban megvette a céget George Star Wars Lucastól, akinek „bonyolult” válása miatt volt szüksége a pénzre.

Jobs 10 millió dollárért kapta meg a cég 70%-át, a részvények fennmaradó hányadán a 40 alapító tag osztozott. Évekkel később a Pixar első animációs filmje, a Toy Story az év legjövedelmezőbb filmje lett (362 millió dollárt hozott), markánsan előrevetítve a számítógépekkel gyártott animációs filmek jövőbeni töretlen sikerét. (Abban az évben a Toy Story megverte a Mindörökké Batmant és az Apollo 13-at is.)

Pixar karakterek

Jó időzítéssel, a film bemutatása után pontosan egy héttel a Pixar kiment a tőzsdére. Érdekes összefüggés, hogy ugyanennek az évnek az elején még Jobs olyan befektetőt próbált találni, akitől az általa a cégbe időközben invesztált 50 millió dollárt vissza tudja kapni. Az első tőzsdei nap végére azonban részvénycsomagja már 1,2 milliárd dollárt ért! (Ez kb. 5x annyi volt, mint amennyit az Apple 1980-as tőzsdei bevezetésével keresett.)

Egy újabb érdekes vetülete a történetnek (életszövet), hogy az a Jeffrey Katzenberg, aki még a Disney filmrészleg vezetőjeként leszerződött Jobs-szal, később a konkurens animációs filmeket (is) gyártó vállalat, a DreamWorks SKG egyik alapítója lett. (A képen középen látható.)

Dreamworks alapítók

A másik két „nagyágyúval” kiegészítve az illusztris SKG alapítói névsor: Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg, David Geffen) Ez a csapat jegyzi többek között a Shrek, Madagaszkár, Kung Fu Panda és Egyiptom hercege című animációs filmeket.)

Emberek egymást (akár többször is) keresztező, időnként támogatólag párhuzamosan futó kaotikus útjaiból épül fel az a misztikus és „organikus” életszövet, amelyből hatalmas újító szinergiák, vagy akár világrengető destruktív konfliktusok származ(6)nak.

Walter Isaacson - Steve Jobs

P.S. Walter Isaacson könyvéből egyébként az is kiderül, hogy Jobs Úr életútja jóval többször keresztezte egy bizonyos Bill Gates Úrét, mint Illem Asszonyét és az is, hogy őszintén imádta (máshogy nem is tudott rajongani) a Bang & Olufsen termékeit. Életrajzát elolvasva és az Apple termékek létrehozásában tanúsított gyilkos maximalizmusát megértve, ez óriási elismerés!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art