Member of Group ›
Vacsora indiai étteremben
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó

Vacsora indiai étteremben

 

vacsora

November 22-én reggel megszületett Csoma fiam. Valami régi szokás szerint ilyenkor be kell rúgni, de én e nélkül is kissé kábának érzem magam. Mintha a gyerekem egész jövendő életét végig gondolnám. Az indiai étterembe szervezett vacsora ünnep számomra, amelyet a “Hópárduc talpra áll” film facebook-os megosztóival töltök. Ezek a fűszeres, csípős ízek ugyanazok, amikhez hozzászoktam az expedíciókon, Budapesten mégis más. A szamóza mindenhol ott van Ázsiában, többnyire csípősre fűszerezett töltött batyu. Indiában utcai árusoktól is lehet venni menet közben fogyasztva. A csípősség elvileg a fertőtlenítés miatt terjedt el ilyen nagyon.

vacsora

Míg a hegy felé tartunk, jobban vigyázunk gyomrunkra, hazafele menet viszont egyre jobban nekibátorodunk, még a helyi víz is jöhet, meg friss zöldség gyümölcs. A hosszú hegyen eltöltött idő létrehoz némi hiányérzetet. Elvileg még a gyomrunk is alkalmazkodik, ha a helyieknek semmi bajuk, akkor nekünk miért lenne? Húsz éve járom Ázsia különböző vidékeit, eleinte több gondom volt a gyomrommal, de mintha már tartósabban “akklimatizálódtam”, vagy a rutin. Mostanában még bátrabb vagyok a helyi élelmiszerekkel és elég jól viselem. Nant bármikor lehet enni, hiszen csak frissen jó. Kelt tésztából készített lepényt sütnek ki a kemence falán, kérhető vajasan, fokhagymásan. Az evőeszközök nem népszerűek, legalábbis azt mondják, kézzel jobban esik enni. Az evőeszközöket és a kenyérféléket is helyettesítik a lepények mint a nan, vagy a csapati, ezekkel mártogatják és kanalazzák szájukba a szabzit, amely nagyjából, durva hasonlattal: pörkölt.

vacsora

Egyik vacsora vendégünkkel beszélgetve kiderült, hogy ő nem ideiglenesen mankózik. Tíz éve volt autóbalesete, amelyben egyik lábszára legalább olyan súlyosan sérült mint az enyém. Ő küzdött, hogy megmaradjon a lába és számtalan műtét és rehabilitáció után is úgy gondolja, hogy megérte nem hagyni az amputációt. Mégis tiszteli az én ellentétes döntésemet, amely más irányt, lehetőséget jelent a saját esetemben. Érdekes kérdés a döntés ez ügyben. Míg a bulvár elég erőteljesen félrefogalmazott és ez állttal máig sokan úgy gondolják, hogy “a hegymászásért levágatta a lábát”, én úgy gondolom, hogy a döntés sokkal inkább az orvosok kezében volt, az enyémben az elfogadás. Valahogy nem tűnik logikusnak, hogy a páciens dönt, az orvos meg aszerint vág. Könnyen lehetünk ilyen felületesek, még senkivel sem találkoztam, aki elfogadta a bulváros megfogalmazást és eljutott volna a kérdésig, hogy van ilyen orvos csapat? Lehetséges, hogy egy súlyos orvosi problémát a sérült döntése alapján kezeljenek? Persze van elvi beleszólás “döntés”, de ezt az én esetemben elfogadásnak érzem, ha nem ezt tettem volna, akkor a tudomány mai állásán túli csodákban reménykedhetnék, szemben egy orvosi konzílium véleményével. Az én fejemben a film fontos része az a rövid jelenet, amelyben az orvosokkal beszélve elvezetett az amputáció elfogadásáig. Sajnos ott nem volt kamera, pedig ez lehetett volna a drámai mélypont a filmben.

vacsora

Szóba került az extrém törvénnyel való szembehelyezkedésünk is. Volt egy példa miszerint például az aki illegális motoros gyorsulással szórakozik, azt joggal lehetne kiemelni a közös kasszából finanszírozottak köréből, amennyiben összetöri magát. No de lehetnek ketten is, egyik meg ügyesebb. Akkor mind a ketten a rendőrség által üldözendő és büntetendő gyorsulást imádnak, csak az egyiküket, a szerencsétlenebbet egy extra büntetéssel is sújtanánk, mert ugyan úgy fizet a közösbe mint bárki, mégis amikor összetöri magát meg esetleg másokat is, a sok milliós költségét a gyógykezelésének a nyakába varrnánk. Ez egy aránytalanul súlyos büntetése ügyetlenségének. Végül megállapodtunk, hogy a büntetés ne az egészségügyi ellátórendszer dolga legyen. Jó volt a társaság és jó volt a vacsora, volt akit a rehabilitációm története fogott meg és volt akit a legextrémebb hegymászó teljesítményeim. Voltak akikkel már összefutottunk hegyen, és voltak akikkel a jövőben lehet erre esély.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art