Member of Group ›
A női psziché mozgóképszerű feltárása
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

A női psziché mozgóképszerű feltárása

 

Tihanyi Anna fotóművész pop-up kiállítása a The Workshop P18 Galériában a modern nők szerepeit és önidentitásait vizsgálja.

Nőalakjai valós és elképzelt élethelyzetek felvillanó mozzanatain keresztül, a női tapasztalás fókuszán át invitálják a nézőt egy utazásra, hogy feltérképezzék a férfi-női dinamikák, a belső kételyek és vágyak mélyebb rétegeit. A fotográfus életművéből válogatva a tárlaton Anna első nyilvános kiállításától a legújabb kollázssorozatáig láthatók alkotások. A The Workshop pop-up művészeti együttműködés sorozatában a művészetek és a kultúra különböző területeiről hív meg alkotókat, hogy P18 elnevezésű galériaterét elfoglalva olyan kiállításokat, installációkat, programokat hozzanak létre, amelyek a művészet erejével váratlan találkozásokra, elgondolkodtató beszélgetésekre és formabontó élményekre inspirálnak.

A mostani kiállítás a női psziché összetett, érdekes és gyakran nyugtalanító világát tárja fel.

Filmszerű elbeszélő stílusa az egyéni es a kollektív szimbólumait keveri, összekapcsolva az egyéni tapasztalásokat az egyetemes felismerésekkel. A kiállítás egyben áttekintést is nyújt a fotográfus női létszemléletének alakulásáról és annak formálódó vizuális ábrázolásáról.

A Hommage á Lichtenstein (2008-2009) című fotósorozat Anna első nyilvánosan bemutatott anyaga, melyben Roy Lichtenstein ikonikus stílusát felhasználva saját fotográfiai látásmódját hangsúlyozza. Olyan kontextusokban teremti és értelmezi újra az eredeti festmények jeleneteit, melyek személyes érintettséggel bírnak számára, miközben megőrzi az eredeti művek jellegzetes elemeinek analóg jellegét, mint például a beszédbuborékokat, a könnyek részletei és a tekintet irányait.

A Franny is Staring at the Little Blotch of Sunshine (2012) című kép J.D. Salinger Franny és Zooey című írása inspirálta. A felismerés törékeny pillanatait ábrázolja, amelyek egyszerre hordoznak szorongást és boldogságot magukban.

Tihanyi Anna: Berlin bhf. (2014)

A Berlin bhf. (2014) című sorozatban Anna olyan képzeletbeli életállomásokat mutat be, amelyek őt magát is megállásra késztették vagy áthaladt rajtuk. A fotográfiákat magyar szerzők írásai kísérik, akik Berlinben, az átmeneti állapot jelképének városában szerzett élményeiket írják le. A gyökértelenség és az elidegenedés hatja át a képeket, a női alakok a hovatartozás és a beilleszkedés vágya között pozicionálódnak.

A Cycle of Womanhood (2019) egy megrendezett portréfotó-sorozat, amelynek középpontjában a női tulajdonságok és sztereotípiák állnak. A sorozat a női tapasztalás összetettségét vizsgálja, és felrajzolja a nő pszichológiai térképét, megkérdőjelezve a nőiesség homogén és univerzális fogalmait. A Nő különböző arcait Osvárt Andrea színésznő mutatja be.

A Breastplate (Choshen) című fotóinstalláció egy kézzel varrott, viselhető műalkotás, amely Anna személyes archívumából származó 35 mm-es fekete-fehér negatívokból készült. A mű közvetlen metaforája annak, hogy a kollektív és személyes történelem, valamint az emlékek akármilyen áttetsző, törékeny és akár mulandó, hogyan tartják össze identitásunkat. A bibliai időkből származó öltözék, a pajzs védelmi funkciója igy szimbolikussá válik.

Tihanyi Anna: Budapest A-ZS, Máshol (2023)

Míg a Budapest A-ZS (2023) című sorozat a kollektív emlékezet mentén festi fel Anna szülővárosának, Budapestnek különböző arcait, mégis, a női szereplőkkel a középpontban megálmodott jegyzetek egy személyes, belső utakról számot adó város- és időtörténetet festenek fel a néző előtt.

A művészről

Tihanyi Anna díjnyertes fotóművész filmszerű képi világáról ismert, amelyben a női ént és identitást az emlékek feldolgozásán keresztül, összetett, magával ragadó vizuális narratívák ábrázolásával mutatja be. Tehetségét rangos nemzetközi fotográfiai díjakkal ismerték el, munkái számos országos és nemzetközi egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek. Jelenleg egy nagyszabású, női archetípusokkal foglalkozó fotóprojekten dolgozik, aktív tagja a Budapest Art Factory nonprofit művészeti kollektívának.

A kiállítás megtekinthető 2024. június 7-ig.
Helyszín: The Workshop (1061 Budapest, Paulay Ede u. 16.)

Tihanyi Anna Hivatalos | Instagram

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!
 

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art