Member of Group ›
A színfalak mögött: BeoSound Shape
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

A színfalak mögött: BeoSound Shape

A nagyszerű hangzáshoz jó akusztika kell. Néha egy problémát csak úgy lehet megoldani, ha feltaláljuk és megépítjük hozzá a megoldást.

Jó példa erre, amikor Øivind Alexander Slaatto egy hatalmas open office-ba költözött, és azonnal zavarni kezdte a bosszantóan rossz akusztika.„Két kollégámmal a semmiből építettük meg ezt a helyet, és mivel rendkívül nyitott a tér, a nagy falfelületekről összevissza pattog a hang – meséli Øivind Alexander Slaatto, miközben körbevezet a Koppenhága korábbi iparterületén, Nordvestben található tervezőstúdiójában. – A megbeszéléseken maximum két ember beszélhetett egyszerre, az pedig ki volt zárva, hogy egyszerre több beszélgetés is folyjon a stúdióban. Őszintén szólva borzalmas volt az akusztika. Úgy éreztem, muszáj valamit kezdeni a helyzettel.”

Gyönyörű variációk egy hanghullámra

„Nem sokkal később Norvégiába mentem síelni. A táj hófehér volt, és mintha lágyan hullámzott volna, a köd ellenére a fény időről időre átragyogott a fehérségen. Élénken emlékszem rá: nem egyszerűen fehér volt, hanem a fehér ezernyi árnyalata. Ez a változatosság hihetetlenül szép volt, és szerettem volna ezt az esztétikumot és hullámos struktúrát hasznosítani” – emlékszik vissza Øivind Alexander Slaatto, miközben a kezében tartva minden oldalról megszemléli az egyik BeoSound Shape hangsugárzót. Régen lelkes tubaművész volt – a nagy hírű Dán Királyi Zeneakadémián folytatott zenei tanulmányokat –, mielőtt irányt váltott, és beiratkozott a Dán Tervezőiskolába. 

„A nagyszerű hangzásnak elengedhetetlen feltétele a jó akusztika. A hangzásnak meg kell törnie a felületeket, és meg kell próbálni elkerülni a nagy lapos felületek használatát, amelyekről egyetlen irányba verődnek vissza a hanghullámok – magyarázza Øivind Alexander Slaatto. – Az én megoldásom egy olyan moduláris rendszer, amelyet ki-ki maga határoz meg és rak össze hangsugárzókból, erősítőkből és hangelnyelőkből. A rendszer különböző szögekben töri meg a hangzást, dizájn szempontjából pedig organikus, minimalista alakzatokból indultunk ki. Végül a forma egy egyszerű geometriai formára redukálódott, mely a kockában, a rombuszban és a hatszögben is megtalálható.”

„A hatszög gyakori forma a természetben – mutat rá Øivind, példaként felhozva a kaptárt, a hópihét, a vízkristályt és a bazaltorgonát –, de az a csúcs az egészben, hogy a hexagon a leginkább anyagtakarékos módja annak, hogy nagy térfogatú készülékházakat készítsünk és befedjünk. Ráadásul ismétlődő minták esetén is teljesen magától értetődő a használata, hiszen lehetővé teszi, hogy különböző irányokba bővítsük a rendszert.”

„Az a hangsugárzó, amely még kikapcsolt állapotban is befolyásolja az akusztikát, már tényleg tud valamit.”

Øivind Alexander Slaatto, tervező

A hangzás alternatív megközelítése

Egy dolog hangsugárzókat és hangrendszereket fabrikálni. Ezek olyan termékek, amelyek hangot adnak ki, de létezik a történetnek egy másik dimenziója is: amikor ki kell vonni a hangot, el kell nyelni vagy el kell fojtani. Logikus lépésnek tűnt, hogy ezt az aspektust egy Bang & Olufsen terméknél is alkalmazzuk. Olyan hangelnyelő panelekkel oldottuk meg a feladatot, amelyek összeköthetők és kombinálhatók hangsugárzó és erősítő panelekkel.

„A beltér hangulata mindennél fontosabb, hogy jó legyen a közérzetünk. Ennek csak egyik komponense a levegő minősége. Ugyanilyen fontos az akusztika, amely fizikai és pszichológiai szempontból egyaránt hat ránk”

– magyarázza Øivind, miközben erről a bizonyos eltérő munkamódszerről beszélgetünk.

Ha a bánat szükséges ahhoz, hogy megismerjük a boldogságot, a hiány, hogy értékeljük a jelenlétet, és a zaj, hogy megbecsüljük a csendet, akkor igaz az is, hogy néha érdemes a dolgokat a fejük tetejére állítani, és letérni a járt útról. Ebben az esetben az akusztikai miliőt céloztuk meg, és megpróbáltunk állandó hangegyensúlyt teremteni nem csak akkor, amikor szól a hangszóró.

A bolond és a zseni

„A saját szerepemet mindig az udvari bolondéhoz szoktam hasonlítani – jelenti ki Øivind teljes komolysággal. – Neki ugyanis olyan dolgokat kellett kimondania és megtennie, amelyeket senki más nem mert volna. Számomra és a tervezőcégem számára ez a fajta kockázatvállalás a lételemünk. Ha mindig biztonsági játékos maradnék, soha nem kockáztatnék, és ha állandóan csak a konkurenciát figyelném, akkor a végén pontosan ugyanott kötnék ki, ahol a többiek. Az meg kinek hiányzik? Ha viszont az ember felvállalja a véleményét, és mer másmilyen lenni, akkor esélyes, hogy a végén vagy őrültnek nézik, vagy zseninek. Ki tudja?”

Øivind Alexander Slaatto sosem szeretett kompromisszumot kötni, és rendíthetetlenül vallja, hogy mindenki egyaránt képes briliáns dolgokra és őrültségekre is. De azt mindenképpen a lelkünkre köti, hogy ha olyasmibe fogunk, ami rosszul sül el, az még nem azt jelenti, hogy emberként buktunk meg, és ez fordítva is igaz, ha éppen valami zseniálisat sikerül megalkotnunk.

Amikor fogyasztói elektronikával foglalkozik, Øivind trükkje az egyszerűség és az eltüntetés.

„Próbálom a lehető legkézenfekvőbbé és a legkevésbé technikaszagúvá tenni a dolgokat. Elég, ha működik a technika, nem kell, hogy észre is vegyük.”

Save The Lake

2023. november. 29.

Szabó Fanni Eperke

2023. november. 22.

Tolnay Lili

2023. november. 15.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art