Member of Group ›
A tartós békébe belefullad az élet
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A tartós békébe belefullad az élet

 
A béke a cinikusoknak kedvez, nem a bátraknak.

A béke a cinikusoknak kedvez, nem a bátraknak.

Miközben örökkön csak békéről papolunk, szinte még el is hisszük, hogy a Jóisten ember fiát nem a békétlenségre találta ki. Az ifjúság a harcot a harcért vívja, ideálokat kergetve, ideálokat, példaképeket fedezve fel ott, hol szenvedés honolt és vér áztatta a földet. Évszázadok szavalják dicső hősök hőstetteit, akiket örök követendő példaként őriz a kollektív emlékezet. Nem tudom, hogy történelem tudatunk teremti-e a háborúkat, vagy a háborúk a történelem tudatot, de annyi bizonyos, hogy a kettő egymással szoros összefüggésben áll.

Ez attól függetlenül is igaz, hogy az ember már a civilizáció kezdete előtt rendelkezett mindazon tulajdonságokkal, amik a háborúkat elkerülhetetlenné teszik. Paradox módon az agresszió, az a destruktív magatartás forma, ami végső soron minden pusztításért, szenvedésért felelős, a túlélés eszköze. S ha az, akkor már el is búcsúzhatunk mindenféle békeillúziótól, mert a természet más pályára helyezett bennünket.

Már a gyermekeknél megfigyelhetjük, hogy míg egyesek fáradságos munkával homokvárakat építenek, mások lesben állnak, hogy a kész várakat másodpercek alatt széttaposhassák. A rombolás új sanszot ad, új teret teremt az építésnek. A szenvedés és véráldozat pedig a béke garanciája lesz ideig-óráig. Aztán meghal a „soha többé“ háborús generáció, meg a gyermekeik is, akik, ha nem is közvetlen, de szüleik elmesélése alapján még meglehetősen eleven élményekkel rendelkeznek.

Az új generációkra a múlt háborúk pedig kezdenek ismét romantikusan hatni –  hőskultuszuk lassan feltámad. A konszolidált békébe belefáradt nemzedék, a reálpolitika végtelenül unalmas figurái, a hétköznapok színtelen hősei helyet felfedezi magának a lét, nem lét lélekformáló kohóinak heroikus, immáron félisteni figuráit. Súlyukat, hitelüket az adja, hogy  a „szent harcban“ bátrak voltak meghalni, vagy életüket kockáztatni. Szemléletes példával szolgálnak e tekintetben a fiatal arabok, a dzsihád harcosai.

Az ifjúság türelmetlenség. Békében minden lassan megy, de a háborúban felgyorsul a történelem és a háború után másként néz ki a világ. Újra osztják a lapokat tehát. Ez kell a bátraknak, akik vállalják a küzdelmet, mert nekik nincs veszteni valójuk. Ők csupán nyerhetnek, miközben békében hiába várják a nagy megmérettetést, számukra sosem jön el, mert a béke másoknak kedvez. Azoknak, akik tudnak vele élni, akik a maguk kis csatáját sokkal kevésbé látványos csatatereken vívják.

A béke a cinikusoknak kedvez, nem a bátraknak. Ők a lovagias küzdelmekkel szemben a konspirációt, cselszövést, a sakkozást részesítik előnyben. Az izmok feleslegessé válnak, a hőskultusz is, a világ meg csak gazdagodik, enerválódik, fárad és idővel dekadencia hatalmasodik el a társadalmon. A tartós békébe lassan belefullad az élet. A háborúban viszont megélénkülnek az érzékek. A jó és rossz antagonizmusa a legegyszerűbb ember számára is érthető és a béke egységtakony kibogozhatatlansága után frissítően hat. A háborúban élhetik csak ki magukat igazán a bennünk élő démonok, akik maguknak időről-időre teret követelnek. Melyek ezek?

A rombolás démona, mikor egy ádáz vita közepette repül az értékes kínai váza, ami persze semmilyen vitát sem dönt el, mint ahogy a civil Drezda porig bombázása sem döntötte el a háborút. Az irracionalitás démona, amikor az értelem határát túllépve pusztító emócióknak engedjük át a teret, ha vélt igazunknak gyűlölettel szeretnénk érvényt szerezni, mert már odacsapni jobban esik, mint tovább vitatkozni. Személyes életében keressen mindenki példát erre, én a kiújuló vallásháborúkat hoznám fel egyetemes példának. Az önpusztítás démona, amikor is fejünket verjük a falba, hogy elmúljon a fejfájásunk. Működik! Mint ahogy a mondás is igaz: Ne sírj egy kis fájdalom miatt, mert a sors még egy sokkal nagyobbal fogja meggyógyítani! A háborúban senki sem depressziós, s a túlélők törött lélekkel ugyan, de egészséges értékrenddel élnek tovább. A megmérettetés, a játék démona. A homo ludens – a játékos ember – legszebb játékait – ha már megalkotta – ki is szeretné próbálni. Az atombomba hatását egyszerűen látni kellett, a megannyi fegyver nem csupán izgalmas „játszadozásra“ a megmérettetésre is lehetőséget ad.

Nézem a téri szobrok monumentális, ember fölötti alakjait, meg az utca neveket. A tudomány és kultúra művelőitől eltekintve, a legtöbbet a háborús romantika teremtette. Ők a hazafik. A hazafiság azonban nem más, mint az erőszak önigazolása (Oscar Wilde). Történelmünk e hőskultusznak emlékkönyve. Miközben a béke mindenhatóságában szeretnénk hinni, történelmünk a háborúk története. Voltak ugyan rövid intermezzók, mert kellett mindig egy rövidke időcske, hogy az emberiség felkészülhessen a következő háborúra. Közben az asszonyok katonákat szültek, a férfiak az erőforrásokat teremtették elő.

Vajon a mostani intermezzo még meddig tart?

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art