Member of Group ›
Varázstalanítva
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist

Varázstalanítva

 

Miközben a kommunikációs szakmában eltöltött éveimről elmélkedem, Gróf Nádasdy Borbála gondolatait idézem fel magamban: „Ne féljenek! Mindenki fél, mert varázstalanítva vannak…”

A civilizáció ellenáll minden természetes fejlődésnek, egyéni kezdeményezésnek, az átlagostól való eltérésnek. Napjainkban, mikor emberek robotokként naphosszat ülnek monitorok előtt, udvariasan kávézgatnak és a túlélés ösztöneit a gyakorlatban is megtapasztalják, ritkán nézünk a kulisszák mögé. Pedig elhúzva a képzeletbeli függönyt, egy hatásvadász szakma érdekes és izgalmas világa tárul elénk…

A kulissza mögött

A kulissza mögött

Előrebocsátom, nincs szándékomban prédikálni. Már csak azért sem, mert régen elindultam egy úton, amit leginkább Domokos Lajos – azon kevés tanárok egyike, aki hatott rám – néhány sorával tudnék érzékeltetni: „Észreveszi, hogy benne van valami, ami a másikból hiányzik. Előbb megpróbálja átplántálni a benne lévő többletet. Ám hamar kiderül, hogy ez lehetetlen. Annak képességei nem érnek föl az övéihez. A felismerés elragadja, megittasítja. Mind fennköltebbé teszik saját gondolatai, amelyek csak röpítik, röpítik egy egyre kevésbé valóságos, egy egyre elvontabb világba. Szinte a fellegekben jár… Neki hivatása, – Mit hivatása? – küldetése van.” A dolog pikantériája, hogy ő mindezt a diktátorok és az általuk elnyomottak kapcsán írja egy blogbejegyzésében… Én pedig bizonyos értelemben magamra ismertem.

Public relations - Bizalom és hírnév

Public relations - Bizalom és hírnév

Valószínűleg a téves nézetekben, az ezekre épülő nevelésben és a felsőoktatásban gyökereznek a gondok. Tapasztalatom szerint a kommunikáció valamely ágát oktatók nagy többsége nem hogy nem adja át a valós tudását, de még a hallgatók felé irányuló visszajelzés is gyakran elmarad. Ennek logikus hozadéka a tehetséggondozásra fordított idő és akarat, ami szinte nulla.

Így fordulhatnak elő olyan súlyos hibák, mint a minden szakmaiságot nélkülöző személyek alkalmazása felelős pozíciókban. Például az egyik legnevesebb magyar divatház esetében, akikkel 2010 végén kerültem kapcsolatba. Rövid „együttműködésünk” ideje alatt előfordult, hogy a pr-vezető egy egész oldalas sajtómegjelenés helyett média költségvetést küldött, de leginkább a honlapjukon – azóta is – megtalálható súlyos helyesírási hibák aggályosak. Vétek lenne azt hinni, hogy a vezető tervező mindezekről semmit sem tud…

2011 tavaszán egy ugyancsak vezető divatház a jóváhagyásom nélkül a szlogenemet használta fel egy kampányához.

A stílus csókja

A stílus csókja

A „legizgalmasabb” szembesülésem a kommunikáció/média/public relations/marketing területén uralkodó viszonyokkal idén esett meg.

A már-már idillikus helyzetbe – nevezetesen, hogy egy több milliárdos belvárosi nagyberuházásról volt szó – akkor sikerült éket vernem, amikor a cég weboldalának auditja során rábukkantam arra, hogy a szöveg egy részét teljes egészében a Született feleségek 2. évadának 11. epizódjából emelték át. (Nincs tudomásom a sorozatot gyártó amerikai ABC tévétársaság engedélyéről!)

Egy ekkora volumenű projekt esetében több mint vicces a dolog. Én mégsem tudtam nevetni. Akkor kiváltképp nem, amikor a hibát megemlítve, felvázolva egy szövegíró alkalmazásának lehetőségét, az ügyvezető utóbbit tartotta volna hibának. Ezek után csoda, ha ironikusan ajánlottam számukra a „… tudja, milyen a jó szex. Vagy nem fél megkérdezni…” szlogent a Szex és New Yorkból.

Hát tehetek én róla, hogy cinikus, ironikus és maximalista pasi vagyok?

Miután megkaptam, hogy ugyanaz a baj velem is, mint minden magyar „giga hozzáértővel” – hogy gőze sincs a luxusról, mert számára elérhetetlen, féli, mi több megveti azt – a kőkemény üzletnek titulált „együttműködésből” önként léptem ki. Van, aki érzi, van, aki nem. Némileg sértő volt az eljárás. Főleg, hogy többet vártam tőlük.

Lehet, hogy csak álmodom, de nem egyedül talán…

Lehet, hogy csak álmodom, de nem egyedül talán…

A számomra furcsa és érthetetlen történeteket, szituációkat nehezen kezelem. Több mint fél tucat prémium szegmensben jelenlévő szervezettel való kapcsolatom után volt olyan, aki elitistának titulált. Érzik a fenti sorokkal fennálló disszonanciát?!

Mielőtt még felidézném a hasonlóan ínycsiklandozó eseteket – szándékosan meg sem említve a pozícióért szexelő kollégákat, az idősebb és tapasztaltabb szakemberek mellőzését, vagy a hitelesség hiányát, illetve azt, hogy a szakmabeliek a felvázoltakat mindennaposnak bélyegzik és ezzel együtt el is fogadják –, pontot teszek a gondolatsor végére.

Vígasztalnak a közelmúltban elhunyt tanárom, dr. Puster János szavai: „igazság lehet, hogy nincs, de egyensúly biztos van”.

Ilyenek vagyunk mi emberek… Rajongunk a rosszért. Ki varázstalanítva, ki telve varázzsal.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art