Member of Group ›
Adni jó
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Adni jó

 

A közelmúltban jutott el hozzám a Facebookon egy felhívás, amely egy „hajléktalan” óvoda nehéz sorsú gyermekeinek helyzetére és a támogatás lehetőségére hívja fel a figyelmet. Megfelelő óvodát találni átlagos életkörülmények esetén sem sétagalopp, a legtöbb állami oviban több hónapos várólista sorakozik a szülők előtt, a B tervként felmerülő magánóvodákat pedig kevesek számára teszi lehetővé a családi költségvetés. Létezik azonban az az élethelyzet is, amikor azért nem jut el a gyerek az óvodába, mert a családnak közösen van egy pár lábbelije, azt pedig a családfenntartó viseli.

A VIII. kerületi Dankó utcában működő Wesley Óvodába a főváros különböző részein élő rászoruló családok és a vidéki mélyszegénységből jobb élet reményében a fővárosba költözött családok gyerekei járnak. A szó szoros értelmében nem nevezhető hajléktalan óvodának a  Wesley János Lelkészképző Főiskola néhány tantermében és szociális helyiségében 2005 óta működő intézmény, hiszen a hajléktalan gyermekekről a gyermekvédelem, a gyámügy gondoskodik, az óvoda a hatályos jogszabályok értelmében nem vehetne fel az utcáról gyereket. A  Wesley János Óvodába elképesztő szegénységben élő, hátrányos helyzetű gyerekek járnak, de mindenkinek van legalább ideiglenes lakcíme vagy tartózkodási engedélye, ami lehet persze szívességlakás is, ahol 3-4 család, azaz 15-20 ember él együtt, de legalább nem egy Ladában a utcán. Mert ilyen is volt.

„Az óvodában – mint egyéb, vidéken is fenntartott óvodáinkban, iskoláinkban –  valóban találkoztunk megrendítő jelenségekkel. A gyerekek majdnem mindenhol alultápláltak, de az biztos, hogy többen közülük nemigen ettek korábban húst, és hétvégéken is gyakran nélkülöztek. Az önerőből létrehozott óvodába készek voltunk mindenféle, a kerületi jogosultsághoz alapvetően szükséges, itt mégis hiányzó szempontokat nélkülöző gyermeket befogadni. A Budapest VIII. kerület, Dankó utca 11. szám alatti kis intézmény (melybe ez időben negyven gyermek jár), a normatívából nem fenntartható. A szülők képtelenek anyagi áldozatot vállalni, sokakat közülük mi magunk vagyunk kénytelenek támogatni.” – mondja Iványi Gábor a Wesley Óvoda vezetője.

A Facebook felhívás kapcsán heves vita alakult ki a hír igazságtartalmát illetően, hiszen a jogszabályok értelmében ténylegesen hajléktalan gyerekek elvileg nem létezhetnek, róluk hivatalosan a gyámügy gondoskodna.  Sokaknak csupán a lényeg kerülte el a figyelmét, és a hajléktalan státusz mibenlétén lovagolva csalással, hazugsággal vádolták az intézményt (aminek a bejegyzéshez valójában semmi köze nincs), ami természetesen adódik a felhasználókban a közösségi portálon gyakorta megjelenő álhírek okán kialakult szkepszisből és bizalmatlanságból. A bejegyzés szerzője azonban jól ismeri a Facebook hatásmechanizmusait, felismerte azt is, hogy amennyiben hatékonyan akarja a figyelmet az óvoda működésére irányítani, nem árt néhol túlzással, némi drámaisággal fogalmazni. A módszer bejött, s jóllehet az óvoda természetes módon elhatárolódott a közleménytől, sikerült elérni azt a réteget, aki – hozzám hasonlóan – kicsit utánaolvasva ennek kapcsán szembesült a Wesley János Lelkészképző Főiskola dolgozóinak nagyszerű munkájával és az intézmény támogatásának égető szükségével.

A Wesley János Óvoda továbbra is várja az adományokat, ruhákat, tartós élelmiszereket és játékokat. Én már készítem a csomagot.

Adományszervező Csoport, vezető koordinátor: Borsányi Aranka, ari@wjlf.hu, (+36-1) 577-0515, (+36-70) 459-3681

Adományok átvételének helyszíne és ideje: 1086 Budapest, Dankó utca 11.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art