Member of Group ›
A svéd Hannibál
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A svéd Hannibál

 

A Váci utca 43. számú épület homlokzatán bronz emléktábla hirdeti, hogy 1714-ben e házban hált meg egy éjszakára XII. Károly svéd király, mialatt lóháton, legendás tempóban tette meg 14 nap alatt az utat Törökországtól Svédországig.

XII. Károly emléktáblája a Váci utcában

XII. Károly, erős kezű király és zseniális hadvezér volt. Apjától nagyhatalmat örökölt, amit örökös háborúskodással folyvást növelni igyekezett. Szertelen, léha életmódja szálka volt ellenségei szemében, így az ifjú uralkodó hamarosan egy dán, lengyel orosz koalícióval találta szemben magát.

A „hadvezér király“ azonban a Nagy északi háborúban mindegyikőjüket egyenként, vagy együtt tönkre veri és megalázó békeszerződéseket kényszerít rájuk. Péter cár, aki később Nagy Péterként vonul be a történelembe, kezdetben tehetetlen a svédekkel szemben – súlyos vereségeket kénytelen elkönyvelni.

Péter többek közt a svédektől elszenvedett megaláztatások hatására kezd országában mélyreható reformintézkedések bevezetésére. Mire a svédek ismét betörnek Oroszországba, már jól szervezett, modern fegyverekkel harcoló seregekkel találják szembe magukat.

Az Oroszok jelentős számbeli fölényük ellenére sem kockáztatnak semmit, mert Károly veszedelmes ellenfél. Visszavonulnak és felégetik az élelmiszer készleteket. Károlynak az lesz a végzete, ami egy évszázaddal később Napóleont is térdre kényszeríti. Az orosz tél, amivel szemben kétszázötven évvel később a már modern, gépesített német seregek is tehetetlenek.

Az oroszok, mint 19. és 20. századi utódaik, a felégetett föld taktikáját követik és egyre mélyebbre csalogatják a svédeket a végtelen ország belsejébe. A tél abban az évben még a szokottnál is hidegebb, a svédeknek kezük lábuk lefagy.

Károly hiába vár előnyös békeajánlatra, s az oroszellenes ukrán-kozák koalíció reménye is szertefoszlik. Végül a 18. század Sztálingrádjánál, Poltovánál kerül sor a nagy megmérettetésre. Károly veszít és a világ egycsapásra megváltozik. Európának immáron új nagyhatalommal kell számolnia. Oroszország annektálja a Baltikumot és Ukrajnát.

Károly vert seregének maradékával az Oszmán Birodalom irányába vonul vissza, mert a törökök orosz-ellenességét kívánná a maga javára fordítani. Felmorzsolódó seregeinek egy része Rákóczi mellett harcol a romhányi csatában, de Rákóczinak ez sem segít – a csatát elveszítik.

A meggyengült Oszmán Birodalom azonban az oroszokkal szemben még stratégiai előnyeit is képtelen  kihasználni, így Károly öt év kényszeredett törökországi tartózkodás után lóra pattan és teljesíti híres „maratonját“ – két héttel indulása után már megérkezik a Balti tengeri Salsund várába.

A nyughatatlan uralkodó katonai zsenijében bízva, ismét seregeket toboroz és ezennel a norvégok kárára igyekszik elvesztett területeit pótolni. Halden erődjének ostrománál azonban halálos fejlövést kap, s így harminchat évesen bevégeztetik kivételes pályafutása.

Károly egy svéd Hannibál volt. Zseniális hadvezérként majdhogynem feltámasztotta az oroszországi viking uralmat, de végül pont az ellenkezőjét érte el mindannak, amit szeretett volna. Ő lett a svéd nagyhatalom sírásója és az orosz birodalom bábája.

Állok a Váci utcai bronzdombormű előtt, s azon gondolkodom milyen apró, elfelejtett momentumokból rakódik össze élő történelmünk, mely irányt szab életünknek.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art