Member of Group ›
BeoCenter 9000 -az időtlen gép
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

BeoCenter 9000 -az időtlen gép

 

Szokásos időutazásra invitálom a kedves olvasót, nagyon nem fogjuk visszapörgetni az idő kerekét, kicsivel több, mint negyed századot fogunk visszafelé „repülni”. Egészen pontosan 1986-ba igyekszünk, ezt az évszámot fogjuk beállítani képzeletbeli időgépünk potméterén, csupán azért, hogy a nem olyan távoli múltban megláthassuk a jövőt és annak egykori hírnökét. Igen, vannak ilyen közhelyek, hogy a jelen, sőt a jövő megértéshez ismernünk kell a múltunkat. Akinek kedve van tartson velem és fáradjon be a kapszulába, a jól bevált Delorean-t most pihentetjük.

1986-ban vagyunk, de miért pont egy műteremben?

1986-ban vagyunk, de miért pont egy műteremben?

Nem tartott soká, már itt is vagyunk, megérkeztünk, gond nélkül utaztunk, a kijelző is ezt igazolja, 1986-ban vagyunk, de miért pont egy műteremben? Mi köze van az agyag kocáknak a jelenünkhöz és pláne, mi a fene lapul ott az asztalon és valami hasonló a falon? Jelen esetben a kocákkal semmi dolgunk, persze akinek tetszenek, vethet rájuk egy pillantást és utána kifaggathatja a művészt, hogy ugyan mi végre formázza  nyughatatlanul az agyagot malacokká. Egy egész statikus disznóól hever a lábainknál… Szótlanok, múlt, jelen és jövő összefüggésekkel kapcsolatos kérdéseinkre nem válaszolnak, csak néznek balgán maguk elé.

Azért akad, aki előkapja érintőképernyős telefonját és gyorsan kattint párat, aki az asztalon lapuló futurisztikus tárgyra fókuszál, már közelit utazásunk céljához, ugyan még mindig nem sejti, hogy mivel van dolga, de tetszik neki a tükröződés, tetszik neki, hogy viszontlátja magát és nem is sejti, hogy a telefonja mennyire boldog, örömmel rögzíti a fotókat. Felmenőink nyomára bukkanni mindig nagy öröm, dédapánk vagy ükanyánk fotóját viszontlátni felemelő érzés, micsoda tartás, micsoda tisztesség, urak és asszonyok, tekintélyes karakterek.

Szóval, itt most egy nemesi származású dédapával van dolgunk, vezetékneve: BeoCenter, keresztneve: 9000 és sokáig a Bang & Olufsen család feje volt, a letisztultság nagykövete, és ezt a titulusát még a jelenünkben is betölti. BC 9000 – Jacob Jensen munkásságának mesterműve, a tükörfényesre polírozott alumínium és a fekete üveg felületek bámulatos funkciókat rejtenek, kezelőszerveknek, nyomógomboknak, potmétereknek nyoma sincs. Akkor biztosan csak távirányítóval vezérelhető! Nem! Nem csak! Túl kell lépnünk a kíváncsi érdeklődő, szemlélődő szerepünkből a megérinteni vágyó, felfedező gyerek szerepébe, ez lesz a helyes. Csak tessék, bátran! Bátran!

Az érintés ereje – mindegy, hogy az első hogyan sikerül, óvatos, bizonytalan vagy határozottabb, erősebb mozdulat lesz az, amivel elérjük a fekete üveg felületet – a BeoCenter 9000 életre kell és egycsapásra mindent egyértelművé tesz, a majd egy méter hosszú üveg felület maga a nyomógombok összessége, különböző színű világító ikonok adják tudtunkra, hogy melyikük milyen funkciót működtet. A kocák most már teljesen érdektelenek, kérek mindenkit, hogy várja ki a sorát, mindenkinek lesz lehetősége felfedezni az érintőképernyő egyik korai leszármazottját. Az üveget nyomkodva szépen lassan megvilágosodunk, valójában egy erősítő, egy CD lejátszó és egy kazettás magnó lapul az asztalon. Míg az alsó üvegfelület egyértelműen a nyomógombok tárháza, a felső a visszajelző panel, itt láthatjuk a hangerő mértékét, hogy éppen hányadik számot, vagy melyik rádióállomást hallgatjuk. A kettő között elnyúló tükör alumínium motoros ajtajai pedig a kazetta és a CD lejátszó helyét rejtik. További extra, de ezt már tényleg csak a beavatott felhasználók kiváltsága, hogy nincs olyan Bang & Olufsen hangsugárzó, amit ne tudnánk csatlakoztatni hozzá, akár lehet egy régi klasszikus BeoVox, vagy egy jelenkori BeoLab a birtokunkban, sőt, az AUX bemeneten keresztül akár jelenkori érintőképernyős telefonunkat is csatlakozhatjuk zenei forrás gyanánt.

A BeoCenter 9000 eltünteti a határokat az idősíkok között és szemünk láttára olvasztja egybe a jelent, a múltat és a jövőt. Maradjanak még! Hallgassák! Nyomkodják! Felejtsék el az időgépet, majd behozzuk a lemaradást, mert itt és most ez az időtlen gép sokkal menőbb.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art