Member of Group ›
Budapest International Documentary Festival
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.

Budapest International Documentary Festival

 

Több száz nevezett dokumentumfilm közül választották ki azt a 37-et, ami idén versenyezni fog a Budapest International Documentary Festival díjaiért, amelyeket nemzetközi zsűri ítél oda. 

Ahogy tavaly, idén is, a BIDF szervezői szekciók szerint ajánlják a filmkínálatot. Aktuális és sokakat foglalkoztató témakörökben hozzák el a legjobb dokumentumfilmeket Magyarországra szeptember 23-27 között az Uránia moziba4 magyar alkotás mellett, Skóciától Kongóig, Indiától Argentínáig, a világ minden részéről érkeznek filmek Budapestre, hol intim családi drámákba, hol világpolitikát meghatározó témákba, mint a menekült kérdés engedve betekintést.

Bacsi

Az idei fesztiválon a következő szekciókban láthatnak filmeket a nézők:

NÉZZ SZEMBE A SZÜLEIDDEL

Különleges gyerek-szülő viszonyokról szóló filmeket hoz a BIDF. Meddig tart a gyerekkor? Az ártatlanság valóban része a gyerekek életének? Tényleg a szülő felel a gyermekei sorsáért? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik az választ ezek a dokumentumfilmek.

A szekcióban fellelhető az idei évben több nemzetközi fesztiválon rangos díjjal kitüntetett Toto and His Sisters / Toto és nővérei című román film, mely egy börtönviselt anyát és heroinista nagybácsit hátrahagyó 10 éves kisfiúról és nővéreiről szól, akik a felnőtté válás kapujában keresik az utat egy boldogabb élethez.

A Wolfpack / A mi falkánk című amerikai film is testvérekről szól, ám ők nem indulnak útnak, épp ellenkezőleg: a négy fal között élik egész életüket. Egyetlen szórakozásuk, hogy újrajátsszák kedvenc filmjeik jeleneteit, így csempészve romantikát, izgalmat, és humort saját életükbe. A film elnyerte a dokumentumfilmes zsűri nagydíját a 2015-ös Sundance filmfesztiválon.

Magyar film is lesz ebben a szekcióban, a Drifter, ami egy fiatal srácról, Ricsiről szól.  A kamasz fiú nagy álma, hogy raliversenyző legyen és ehhez autót építsen magának. Bár vezetni jól tud, mégis úgy tűnik, hogy az életben rossz irányba halad. Hörcher Gábor alkotása az amszterdami dokumentumfilmfesztiválon a legjobb első film díját kapta, de sikerrel szerepelt további külföldi fesztiválokon is és a héten az Európai Filmakadémia a legjobb 15 dokumentumfilm közé válogatta.

NÉZZ SZEMBE AZ ÖREGEDÉSSEL

A fesztivál szervezői úgy gondolják, hogy az élet nem ér véget egy bizonyos kor felett sem. A dokumentumfilmek ebben a szekcióban azt bizonyítják, hogy az időseknek is ugyanúgy vannak vágyaik, céljaik, terveik és trükkjeik akár a fiatalabb generációk tagjainak. Az Art and Craft / A szak-művész című film például egy olyan idős emberről szól, aki saját maga által készített művészi festmény hamisítványaival megtévesztette a világ legnagyobb múzeumait.

NÉZZ SZEMBE AZ ELNYOMÁSSAL

Történetek és filmek amelynek szereplői és készítői elképesztő bátorsággal szálltak szeme egy rendszer ellen. Olyan emberek ők, akik arra vállalkoztak, hogy egy kicsit  jobbá teszik a világot.

A Virunga című Oscar-díjra jelölt filmben egy kongói gorilla rezervátum dolgozói életüket kockáztatva védik meg a kipusztulással fenyegetett állatokat, egy olyan országban ahol az embertelenség az állatvilágot sem kíméli. A film executive producere Leonardo Di Caprio volt.

Az Every Face Has a Name / Minden arcnak neve van című film készítője egy Második Világháborúban készült archív felvétel szereplőit keresi fel. Olyan embereket akiknek név és múlt nélkül kellett új életet kezdenie egy új országban. A film felteszi a kérdést, ez nem volt-e hasonló helyzet, mint amit a mai menekültek élnek át?

NÉZZ SZEMBE A SZTEREOTÍPIÁKKAL

Sokan, hiába szeretnének, nem tudnak beilleszkedni, mert bőrszínük, szexuális beállítottságuk vagy társadalmi helyzetük miatt  nem fogadják el őket.

A Queen of Silence / A csend királynője című film 10 éves főszereplője például halláskárosult.  A kirekesztés elől saját világába menekül és egy szemétben talált bollywoodi DVD segítségével meséssé varázsolja a nyomasztó valóságot.

A részletes programhoz itt olvasható a BIDF Musorfuzet.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art