Member of Group ›
DESIGN HÉT BUDAPEST 2015
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.

DESIGN HÉT BUDAPEST 2015

 

A 2015. szeptember 25. és október 4. között zajló Design Hét Budapest folytatva az elmúlt évek nagy sikert arató hagyományát, a design területén rendkívüli sikereket elérő Spanyolországot látja idén vendégül. A programok palettája épp oly színes, mint az Ibériai félsziget: lesznek kiállítások, előadások, beszélgetések, design túrák, de még design rövidfilmek is.

Spanyolország a századforduló óta ajándékozza meg a világot jobbnál jobb designerekkel és felejthetetlen alkotásokkal. Barcelonát százhúsz éve folyamatosan a világ legfontosabb kreatív központjai között tartjuk számon, az utóbbi évtizedekben pedig Madrid, sőt Valencia is egyre inkább felzárkózik hozzá – mi több, a spanyol design ma már nem korlátozódik az Ibériai félszigetre. Ahogyan az ország maga is egyfajta kulturális hídként értelmezhető Európa és Latin-Amerika között, designja is egyszerre praktikus és egzotikus, ötvözve magában az európai funkcionalizmust és a latin életörömöt. Az idei Design Héten e ’kreatív gyarmatosítás’ néhány elemét ismerhetjük meg.BRA_MAT_P_09 (32)jpgnormA spanyol díszvendégség központi eleme az Iparművészeti Múzeumban szeptember 25-től egészen november 15-ig látogatható Kollektív képzelet – Ibero-amerikai Designbiennálé (BID14) tárlat, mely a kétévénte Madridban megrendezésre kerülő Ibero-amerikai Designbiennálé legutóbbi kiadásából nyújt áttekintést. A Budapestre érkező vándorkiállítás mintegy 60 alkotás és 80 tabló segítségével kíván metszetet nyújtani; a válogatásban különös hangsúlyt kap a fenntarthatóság, az innováció és a társadalmi tudatosság.

Guixe_Alessi_portrait

Martí Guixé, a Design Hét Budpest 2015 díszvendége

Két nagyon különböző területen működő spanyol sztárdesigner látogat el Budapestre és tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Marti Guixé művész / designer egy személyben ötvözi a spanyol designt és gasztronómiát, hiszen ő a világ egyik legismertebb food designere. A világhírű spanyol autómárka, a SEAT vezető formatervezője, Alejandro Mesonero-Romanos pedig a márka egyik legújabb tanulmányautóján keresztül kalauzolja el az érdeklődőket a technológia, a formatervezés, a kreativitás és a funkcionalitás világába.

31065-Mesonero-Romanos

Alejandro Mesonero-Romanos, a SEAT vezető tervezője is Budapestre látogat

Szintén az Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg a Tapas spanyol gasztro-design kiállítás, mely három fő témakörön – Konyha, Asztal, Étel – keresztül, számos humoros, látványos, ötletes, és legfőképpen professzionális designtárgyon keresztül illusztrálja étel és design összefonódását. A tárlat finissage rendezvénye a Design Hét Budapest keretében zajlik.

Az idén a Hosszúlépés.Járunk? csapatával közös szervezésében megvalósuló Design Túrák között a Spanyolország Budapesten címmel sorra kerülő sétán megtudhatjuk, milyen jelentős hatással is volt a spanyol építészet és a design a magyar főváros épületeire, belső tereire.

005

Patricia Urquiola legendás Caboche lámpája a Foscarini gyártásában

A Design Hét Budapest több partnere is színes programokkal kapcsolódik a spanyol díszvendégséghez. A Code Showroom életében meghatározó szerepet játszó spanyol Patricia Urquiola designer tárgyaiból tekinthető meg kiállítás, míg a Bank Center Design fények tárlata a funkciót és a szabadon csapongó designt alkotásaikban sikeresen ötvöző spanyol lámpa- és formatervezők munkáiból ad különleges válogatást. Érdekes színfoltok a programban a Játékszerek Anno Különleges spanyol lemezjátékok kiállítása, illetve a Lubloy Feat. Velazquez, Lublóy Zoltán designer programja, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen lenne ma egy spanyol barokk lakás és tárgyai. Az esték sem telhetnek el spanyol tematikájú események nélkül: az AnKert és az Edinas Paper Installations igazi pörgös szombatra invitál – a Fashion-Gourmet-Fiesta programsorban lesz workshop, divatbemutató és buli, spanyol borokkal, tapasokkal, zenével. Csendesebb esti program a Super Channel Budapest Design Film Fesztiváljának idei kiadása a Toldi Moziban, ahova a mediterrán nagyvárosok kreatív energiáit is elhozzák a szervezők, spanyol alkotók filmjein keresztül.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art