Member of Group ›
Casual nadrágok
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

Casual nadrágok

 

A mai utcai viseletben a férfiak jelentős része nem klasszikus szövetnadrágot, hanem farmert vagy valamilyen más casual, vagy casual jellegű nadrágot visel.

Az utcaképnek ma sok olyan nadrág a természetes darabja, ami a sport, a fizikai munka a katonaság világából került át mai ruhatárunkba. Az egyre inkább casual irányba forduló mindennapos utcai viseleteknél, ezeknek a nadrágoknak egyre nagyobb szerepük van.

Casual nadrág

A pamut nadrág

Eredete vitathatatlan katonai, hiszen a második világháborús amerikai egyenruhák praktikus kényelmes kheki nadrágja vezette be a klasszikusok közé. James Dean tette örök klasszikussá, szívesen viselte kissé viseletes t-shirttel.

Pamut nadrág

A laza stílus képviselői nélkülözhetetlennek tartják, számukra ez a nadrág a farmert megelőzve szinte mindig és mindenhol viselhető. A pamut nadrág lehet klasszikus kényelmes a combnál bővebb szabású, illetve a testet szorosan követő olaszos. A chino rusztikus pamutból, puha felületű mosott pamutból vagy kevert szálas pamutból készül, klasszikusan bevágott az oldalvarrást követő –  és farzsebekkel. Eredetileg csípő alá szabott bőségránc nélküli és egyenes szabású.

Közkedvelt eredeti kheki, bézs, homok színekben valamint sötétkékben és fehérben. A fehér pamutnadrág szélesre szabott formában a harmincas évek teniszpályáin valamint a golfozáshoz volt közkedvelt viselet. A fehér vagy porcelán színű pamut nadrág ma a nyári viseletetek klasszikusa, de rusztikusabb vastagabb pamut verziói a mediterrán utcaképben nem egyszer télen is megjelennek, kontrasztosan tweeddel vagy kasmírral kombinálva.

A sötétkék pamut nadrág valamint a többi sötét árnyalat, mint a sötét barna és a mélyzöld télen és nyáron is jól kombinálható, míg a bézs és drapp árnyalatok inkább a melegebb időjáráshoz illenek. A mediterrán ízlés szívesen használ élénk színű, piros, sárga és zöld de még lila és rózsaszín árnyalatokat is a tengerparti igen laza megjelenésekhez, az ilyen színeket legjobb fehér vagy sötétkék pólóval vagy ingekkel kombinálni, amerikai campus stílusban. A csíkos és kockás nadrágok a golf pályákról kerültek át az utcai viseletbe, ezek az öltözködést változatossá tehetik. A pamut pantalló alapanyaga lehet vékony ing szerű pamut, mosott lágy tapintású pamut, de akár durvább tapintású bordázott kidolgozású kevert szálas is. Nyilván minél finomabb az alapanyag, annál elegánsabb lesz az eredetileg casual ruhadarab megjelenése.

Az ötzsebes pamut nadrágok

A farmerek zsebszabását követő ötzsebes pamut nadrágok fiatalosabbak és egyben sportosabbak, is mint a hagyományosan szabottak. Ezek a nadrágok is lehetnek a zakóval viselt megjelenés részei, hordhatóak klasszikus cipőkkel és soft lábbeliekkel is.

Ötzsebes pamut nadrág

A hagyományosan szabott pamut nadrágokkal ellentétben az ilyen ötzsebes modelleknél gyakran megjelennek a koptatott és esetleg roncsolt alapanyagok és a szélsőségesen szűk skinny szabás is. A fehér, kék és barna árnyalatok a legjobban kombinálhatóak, de természetesen a divat színei ezeknél, a nadrágoknál szezonról szezonra megjelennek.

A cargo pants azaz a sokzsebes nadrág

Eredetileg a festők kedvelt darabja volt, de a második világháború után egyre többen viselték ezeket, a nadrágokat utcai darabokkal, kötött kiegészítőkkel és laza ingekkel kombinálva. A cargo eleinte normál szabással majd egyre bővebb kényelmesebb kivitelekben készült, fehér majd drapp és homokszínben. Ma a kheki military verzióját, a világos árnyalatokat de a feketéket is sokan viselik.

Cargo nadrág

A többzsebes nadrág elfogadottá vált a casual stílusban és a kilencvenes években, újbóli megjelenése óta kikophatatlanul és állandóan jelen van, hosszú és rövid bermuda változatban is. Fő kísérője a t-shirt és lazán viselhető munkás ingek, de van, aki klasszikus inggel és akár még hagyományos kék blézerrel is szívesen viseli. Nyáron papuccsal vagy vászoncipővel, télen vászoncipővel és bakanccsal kell kombinálni, klasszikus bőr cipő ehhez a nadrág stílushoz nem viselhető.

A bermuda

Nevét Bermuda szigetéről kapta ez a gyarmati időkben elterjedt eredetileg zakóval viselt nadrág típus. Az első bermudák az öltönyök hosszú nadrágjának térdnél elvágott változatai voltak, amit akkor zoknival és klasszikus bőr cipővel viseltek, inggel, nyakkendővel és zakóval.

Bermuda nadrág

Mára a coloniális ruhadarab a casual öltözködés nyári kedvence, természetesen sok formai újdonsággal és nem egyszer torzulással megszínezve. Alaptípusa, az eredeti alapján a klasszikusan szabott, testvonaltól kissé elálló, egyenesen szabott bevágott zsebes és térdig vagy kevéssel térd felett érő változat, leggyakrabban pamut, kevert pamut vagy len alapanyagból. A drapp, bézs, kék és fehér bermuda a klasszikus a kockásak (madras kockásak) és csíkmintásak inkább a sportos hangulatot erősítik. Viselhetünk hozzá klasszikus fűzős lábbelit, sneakerst, Convers stílusú vászoncipőt de akár jacht cipőt vagy papucsot is. A lábbelinek az öltözet összképéhez kell igazodnia. A belül viselt inghez inkább a klasszikus cipő, a kívül viselt len inghez és pólóhoz a vászoncipők a megfelelő párosítások.

Bermuda nadrág

A bermuda sportosabb változatai kissé bővebben szabottak, ötzsebes formában, gyakran rávarrott oldalzsebekkel és zsinóros derékrésszel. Ezek a nadrágok csak papuccsal, szandállal vagy vászoncipővel viselhetőek. Minél bővebb a bermuda szabása annál hanyagabb megjelenést ad, ezért a repperek bugyogó bőségű darabjait és a halásznadrág újkori átköltéseként elterjedt torzókat érdemes messzire elkerülni. A túl szűkre sikeredett skinny jeans szabású, a combra feszülő darabok pedig leggingsként hatnak.

A szerző ‘The Gentleman’s Style Book’ könyvének kivonata a Blogger 42 számára átszerkesztve.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art