Member of Group ›
Designkultúra konferencia Budapesten
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Designkultúra konferencia Budapesten

 

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?

Változó világunk referenciapontjait, választásainkat nagyban befolyásolja a design, a művészet, melyeknek területei is egyre tágabban értelmezhetők. Miközben a klímaváltozás, az egyre fontosabbá váló geopolitikai kérdések és a mesterséges intelligencia az eddigi paradigmák felülvizsgálatára késztetnek, a designnak is újra be kell állítania fókuszpontjait. Erről szól majd a világ legmeghatározóbb design és művészeti oktatási szakmai szervezete, a Cumulus Association 2024-es konferenciája, amelynek rendezési jogát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) nyerte el, így május 15-17. között Budapestre érkezik a nemzetközi designszakma színe-java.

A Cumulus világszervezete 66 ország 357 intézményét tömöríti, számtalan legendás egyetemet és tudásközpontot tudhat a soraiban, ezzel az akadémiai terület legfontosabb szakmai hálózata. A szervezet tagjai évente több jelentős konferencián vehetnek részt, hiánypótló szakmai események, munkacsoportok keretében oszthatják meg egymással tudásukat, kutatási eredményeiket és vitathatják meg a design, az innováció, az oktatás és kutatás területének legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseit. Minden évben két nagyobb konferenciát szerveznek, 2024-ben Budapest lesz a helyszíne a csúcstalálkozónak. Az ezt megelőző években többek között Antwerpen, Detroit, Peking, Szentpétervár, és Róma adott otthont egy-egy konferenciának.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nemzetközi pályázaton vívta ki a jogot, hogy a 2024 májusában a Cumulus konferencia szervezője és házigazdája legyen Budapesten.

A sokszínű szakmai közösség célja, hogy a design és művészeti oktatás folyamatos megújításán keresztül támogassa és hangsúlyozza a tervezők fenntartható fejlődésben játszott pozitív szerepét. Platformot teremtenek a világszínvonalú tapasztalatcserére: nem csak a design különböző területei, de különböző országok és generációk közt is hidat képeznek. Konferenciáik évről évre feltérképezik a kortárs designkultúra, a kreatívipar és az oktatás kölcsönhatásának aktuális kihívásait. A 2024-es tavaszi budapesti Cumulus konferencia P/References Of Design címmel többek között az adatok, a gazdaság, a jóllét, az együttélés és a design kapcsolatát vizsgálják majd három napon át plenáris és szekcióülésekkel, kiállításokkal, bemutatókkal.

A konferencia kilenc témafelvetése lehetőséget ad rá, hogy a stratégiai tervezés, a rendszergondolkodás, a közösségi tervezés, az emberi és gépi kreativitás, illetve a több-mint-emberi tervezés különböző aspektusaival foglalkozzanak a résztvevők. A szakmai program mintegy 140 előadást foglal magába, amely párhuzamosan öt teremben zajlik majd, mindezt közel negyven workshop és számos munkacsoport találkozó egészíti ki, de kulturális események, gasztronómiai és közösségépítő programok is várják a konferencia látogatóit.

Az eseményen többek között olyan szaktekintélyek tartanak majd előadást, mint Dr. Robin Schuldenfrei a modern építészettörténet kiemelkedő kutatója és a Courtauld Institute of Art, University of London munkatársa; Vladan Joler az Újvidéki Művészeti Akadémia Új Média Tanszékének professzora és a SHARE Lab társalapítója, akinek művészeti alkotásaiban olyan tudományágakat vegyít, mint az oknyomozó újságírás, az írás, az adatvizualizáció és a kritikai design; valamint Eric Zimmerman, játéktervező, az NYU Game Center professzora, akinek projektjei a klasszikus irodalmat dekonstruáló videójátékoktól egészen a kulturális vitákat feldobó kártyajátékokig terjednek.

Az eseményhez a virtuális térben is csatlakozhatnak a nézők: az online konferenciaélményre jegyet váltók nemcsak a konferencia élőben közvetített előadásaiba kapcsolódhatnak be, de számos különleges tartalomhoz férhetnek hozzá, többek között megtekinthetik Az új Bauhaus című, Moholy-Nagy László életét bemutató dokumentumfilmet, a Radical Creatives című alkotást, sőt, egy kivételes táncelőadást és újcirkusz produkciót is megnézhetnek a konferencia digitális platformján.

Hagyománynak számít, hogy a házigazda és a konferenciát vendégül látó város az esemény keretében mélyebben is bemutatkozik, így 2024 tavaszán a MOME is lehetőséget kap arra, hogy szakmai célkitűzéseit és az utóbbi évek legfontosabb eredményeit bemutassa a partnerintézmények képviselőinek és a szakma nemzetközi kiválóságainak.

P/References of Design
Időpont: 2024. május 15–17.
Helyszín: MOME Campus, Budapest, Zugligeti út 9, 1121

További információ ›

A konferencia a MOME Alapítvány támogatásával, a GlobalVoices at MOME kezdeményezés részeként valósul meg.

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!
 

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art