Member of Group ›
Deus X Route42
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.

Deus X Route42

Először azt hittem, csak egy újabb lidérces álom, de amikor hátrafordult a két bukósisakos férfi – miközben a fekete gran turismo hasított az olasz autópálya belső sávjában –  megfordult a fejemben, hogy azonnal ügyvédet hívjak.

A történet akkor vált még inkább hátborzongatóvá, amikor kiderült, erre semmi szükség, a volánnál ülő bukósisakos pont a szakma egyik ásza. A helyzet kilátástalansága végett jobbnak láttam, ha tudatom hátrahagyva inkább sodródok az eseményekkel.

A kissé szürreális bevezető pedig megfelelően tükrözi, miként robogott át a Route42 2016-ban alig néhány hónap alatt a Deus motorépítő show-jához vezető szuperszonikus űrsztrádán, és miként volt bátorsága úgy dönteni, hogy a BSA Track.42-őt összecsomagolja, és bemutatja nemzetközi porondon, kiegészítve Doktor Kristóf – „arra szavakat úgysem találsz”BMW R100 RS típusú motorkerékpárjának társaságában.

Deus Bike Build Off 2016 cover

Deus Bike Build Off 2016

A nyugalmat természetesen ezúttal is

Sapka Mester

biztosította, mert a BSA-n túl a káprázatos BMW-t is neki köszönheti a világ, azt hiszem így helyes a megfogalmazás, nincs ebben semmi túlzás.

Ugyan megfogadtam, hogy nem kezdek ömlengeni a két motorról, mert ellenkező esetben azon típusú egyedek csoportjába tartoznék pszichológiailag, aki a saját fotójukat kedvelik a közösségi oldalakon. Most mégis úgy gondolom, hogy a helyszínen látottak, tapasztaltak alapján a verbális nyáladzás ilyesfajta kifejezési módjával is megadom Sapkának a neki járó tiszteletet, hiszen mind a BSA, mind a BMW egészen más dimenziót képviselt, mint a Deus-béli galaxis  teljes felhozatala.

Deus Bike Build Off 2016

Ennek miértje egyik oldalról rendkívül összetett, máshonnan megközelítve mégis pofonegyszerű: két szerelemgyerekről beszélünk.

A BSA végleges formavilágát közel akkora gyengédséggel, és szerelemmel leveleztük hónapokig, éjszakánként Dániellel, mintha a legszebb gyermek megalkotása lett volna mindkettőnk célja.

Az ebbe fektetett órák száma így, néhány év távlatából felbecsülhetetlen. Majd érkezett Sapka, aki mindezt művészi elemekkel a gyakorlatba ültette, döntéseket hozott, irányt változtatott, és nagyjából felbecsülhetetlenszer több munkaórát fordított a motor végleges megalkotására, mint amennyit mi valaha leveleztünk ez ügyben. Viszont mindenki, aki ebben részt vett, olyan odaadással tette, hogy a végeredmény kizárólag egy káprázatos, makrancos hölgy lehetett.

Deus Bike Build Off 2016

A BMW fogantatása ettől eltérő körülmények között történt, mégis szintén a szerelem szolgált alapjául. Adott egy tulajdonos, akit lehengerlő modora, visszafogott bája, és emberekhez való hozzáállása miatt képtelenség nem kedvelni, melyhez párosul egy olyan mértékű, motorok iránt érzett alázat, mely Sapkát teljesen levette a lábáról, így az R100 RS esetében talán kijelenthetjük: a Time Machine óta az egyik legtöbb törődést, és pátyolgatást kapta, és vált olyan porcelánbabává, kinek arca férfiálmok legféltettebb mélységeiben képes csak felbukkanni.

Deus Bike Build Off 2016

A Deus Bike Build Off, mint rendezvény egyébként arról szól, hogy a világ összes Deus főhadiszállásán – Milánótól Tokióig – azonos napon rendeznek egy motorépítő versenyt, amely sokkal inkább szól az élményről mintsem a versengésről. Ennek ellenére mégis mindannyiunkat meglepte, amikor a zsűrik, tanácskozás közben kihirdették az aznapi irányvonalat, mely leginkább a low budget, és a sufnituning köré épült. Talán ez volt az a pillanat, amikor tudtuk, hogy a DBBO kupák tekintetében nem lesz vajmi kegyes számunkra, tisztában levén azzal, hogy a motorok a prémiumkategóriát képviselik.

Deus Bike Build Off 2016

Ettől függetlenül természetesen mindkét járgány a döntőben landolt, mely egy vörös szőnyeges bevonulással járt, és valljuk be: még úgy is irtó menő dolog jelöltként, vörös szőnyegen bevonulni egy Oscar díjátadó gálára, ha tudom, semmit nem fogok nyerni. A döntőbe jutás egyébként nagymértékben legitimálta a szakmai zsűri jelenlétét, mert az esztétikán túl badarság lett volna figyelmen kívül hagyni a BSA-n, és BMW-n felvonultatott zseniális műszaki megoldásokat.

A két motor ettől függetlenül szinte napnyugtáig a rendezvény sztárjainak számított, és az ott töltött, nagyjából nyolc órából alig telt el úgy egyetlen perc, hogy ne állt volna körülöttük minimum egy tucat ember.

Deus Bike Build Off 2016

Deus Bike Build Off 2016

A dobogós helyezés, hivatkozva a kihirdetett irányvonalra, sajnos ennek ellenére elmaradt, mégis egyértelműen érezhető volt Sapka földönkívülisége, és felbecsülhetetlen tehetsége. Így ha valakit, őt bátran megkérhetnénk, építse meg az élet értelmét megfejtő gépet. Biztos nem okozna nehézséget számára. Sőt, talán már rég elkészült, ott van az orrunk előtt, csak arra vár, hogy észre vegyük. Így pedig körvonalazódik egy kerek történet, mely alapján már megkaptuk a választ. Az élet értelme:  negyvenkettő, de az is lehet, hogy a szerelem…

Deus Bike Build Off 2016

Deus Bike Build Off 2016

Deus Bike Build Off 2016

Deus Bike Build Off 2016

Deus Bike Build Off 2016

Deus Bike Build Off 2016

Deus Bike Build Off 2016

Deus Bike Build Off 2016

Deus Bike Build Off 2016

Deus Bike Build Off 2016

 Deus Bike Build Off 2016

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art