Member of Group ›
Egycseppnyi alu-alkímia
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Egycseppnyi alu-alkímia

1955 óta a Bang & Olufsen mindig élen járt az alumínium használatában, ami időközben szinte a vállalat védjegyévé vált.

A Bang & Olufsen strueri főhadiszállásának 5. számú gyára az a boszorkánykonyha, ahol az alumínium alkímiája végbemegy. Az acélvágók, a csiszolók és a szállítók zaja ritmikus háttérzeneként zakatol, miközben a gyár szürke padlóján sárga vonalak jelölik a munkaállomásokat, ahol az alumíniumlemezekből és -csövekből karcsú Bang & Olufsen és B&O PLAY-dizájnokat varázsolnak.

Az 1950-es évek közepe óta a Bang & Olufsen mindig élen járt az alumínium használatában, amely mára nem hiányozhat egyetlen audio- és televíziókészülékéből sem. Akkoriban, amikor még teljesen normálisnak számított a nehézfémek, pl. a kadmium, a króm és a nikkel használata, a Bang & Olufsen mérnökeinek érdeklődését felkeltették az alumíniumban rejlő lehetőségek. Ez az anyag ugyanis erős volt, rugalmas, sík, ráadásul ellenállt a korróziónak.

„Az alumínium kritikus és meghatározó hatást gyakorolt mindarra, amit mi a Bang & Olufsennél csinálunk – avat be Ib Kongstad. – Nemcsak arra, ahogyan a termékeink teljesítenek, hanem arra is, hogy miként tervezzük meg őket. Az alumínium része annak a DNS-nek, ami egyedivé tesz minket.”

Ha valaki, Ib aztán tudja. Amióta 1984-ben vegyészmérnökként csatlakozott a Bang & Olufsenhez, az eloxálásra szakosodott, ami nem más, mint az alumínium elektromechanikai úton történő felületkezelése. A folyamat során ellenálló oxidréteg alakul ki, amely megerősíti a nyersanyagot, és tetszetős, tükörszerű bevonattal látja el a felszínt.

A gyár területén alumíniumból készült rádió-, televízió- és autórádió-alkatrészekkel megrakott polcok állnak. Vannak köztük fekete alumíniumsínek, amelyek a BeoPlay A9-es hangszóró elülső textíliáját választják el a műanyag résztől, autórádió-házak, melyek úgy néznek ki, mintha tökéletesen polírozott hajóablakok lennének egy jachton, kúp alakú csövek, melyeket a BeoSound 1-hez és a BeoSound 2-höz használnak, valamint csőszerű házak a BeoLab 18-hoz – egy szobrász eleganciájával és precizitásával elrendezve.

Ib rámutat a BeoPlay H8 fülhallgató érintőpaneles zárósapkájára, hogy demonstrálja, hogyan teremt a polírozás spirális struktúrát az alumíniumban. A körkörös tükröződések úgy pörögnek, amikor megforgatjuk, mint egy fényes szerencsekerék.

Az egyik csúcstechnológiás esztergán a BeoLab 18 kúpszerű alapja (a templomi orgonasíp dizájn kiegészítője) készül éppen. Az alumíniumforgácsok szédítően röpködnek a gépház belsejében, ahogy az anyagot forgatják és polírozzák, miközben egy habos folyadék – 6%-os olajemulzió – fröcsköl szerteszét.

ZSÍRTALANÍTÁS. OXIDÁLÁS.

Polírozás után az alumíniumprofilok a gyár központi részére kerülnek, az eloxálóegységbe.

„Ez még 1992-ben épült – árulja el Ib –, de még most is világszínvonalú.”

Az eloxálóüzem 50 méter hosszú, és 50 egyenként 3800 literes kád található benne. A mennyezetbe épített sín három robotdarut irányít, amelyek az óra járásával ellentétesen mozogva hol kiemelik, hol belemerítik az alumínium alkatrészeket a tartályokba egy bonyolult folyamat során. A folyamat a zsírtalanítással kezdődik – a szennyeződések és az olaj eltávolítása érdekében –, majd folytatódik a dekapírozással, az oxidálással, a festéssel és a pórustömítéssel. A fázisok között a vizes kádakban leöblítik az anyagot és nedvesen tartják.

Az, ahogy az anyagok végighaladnak az eloxálási folyamat fázisain, önmagában bizarr, mégis lebilincselő művészeti produkció. A BeoLab 18 lencséjének hangszórósapkáit beleengedik a vízbe, egymás mellé erősítve, mintha titániumsínhez kötözött szinkronúszók lennének. Egy gyors bemerítés után az egyik szállítódaru felemeli a síneket, majd beleejti őket a dekapírozókádban található salétromsavas keverékbe, hogy mindenféle lúgos anyag, amelyek a maratáskor kicsapódtak, eltűnjön. Majd jön az oxidációs fázis.

A panelek, zárósapkák, készüléktestek és csövek színezése szintén egy gondosan koreografált technológia mentén történik, amit Ib és munkatársai fejlesztettek ki a Bang & Olufsen dizájnereinek kérései alapján. Az egyik első festett alumíniumot tartalmazó Bang & Olufsen termék az Avant 28 volt, egy széles képernyős televízió, melynek hatalmas, már-már falszerű kerete volt, valamint volt rajta egy VHS-lejátszó és egy alumíniumsáv a front hangsugárzó panelje alatt.

MEGCSINÁLNI A LEHETETLENT

Ib felidézi, hogyan állt elő egyszer csak David Lewis, a Bang & Olufsen-dizájn akkori felelőse az 5. számú gyárban egy új kéréssel a színezéssel kapcsolatban. „Bejött és azt mondta, hogy azt szeretné, ha az alumíniumsáv ’bordói újbor’ színű lenne, ezenkívül legyen üde és UV-álló. David Lewis néha zsírkrétát használt, hogy könnyebben megtalálja a megfelelő színt. Egyik színt átsatírozta a másikkal, és hirtelen felkiáltott: ’Ez az!’. És aztán nekünk pontosan ezt a színt kellett megtalálnunk a festőrendszerünkhöz.”

Az élet ment tovább, új technológiák jelentek meg, de még mindig a kíváncsiság és a tökélyre törekvés jellemzi mindazt, ami az 5. számú gyárban történik. Megcsinálni a lehetetlent, ez hajtja előre a csapatot.

„Még mindig megvan a szabadságunk, hogy a korlátokat feszegessük – mondja Ib. – Elmegyünk egészen a falig: valami vagy lehetséges, vagy nem. És ezen a ponton már szűz földön járunk, ahol új területeket hódíthatunk meg a mérnökök és a tervezők számára is.”

Habár itt az alkatrészek még egy izolált fejlődési fázisban láthatók – egy ezüstszürke autóhangszóró rácsa, egy távirányító nyers, polírozott kerete –, ugyanakkor ez az a hely, ahol a termék kezdi elnyerni végső formáját. Éppen ezért figyelnek oda a tervezők nagyon az anódos bevonatok 5. számú gyárban dolgozó specialistáira.

„Nem szívesen mondunk nemet – mondja Ib. – A mi vállalatunkat a tervezők viszik előre, ezért is vagyunk mi a legmodernebb alumíniumüzem. Azért, mert a tervezők a végsőkig próbára teszik a tudásunkat, és azért, mert nekünk van a legkorszerűbb tudásunk és a legjobb technikai felszereltségünk. Ezt a fajta termelést semmilyen más vállalathoz nem lehetne kiszervezni.”

„Ugyanis bárki más sikítva menekülne!”

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art