Member of Group ›
Elsőkerékhajtású motorkerékpár!
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Elsőkerékhajtású motorkerékpár!

 

A patrónusok és mecénások szerepe közismert a művészvilágban.

Pl. Charles „reklámguru” Saatchi nevét mindenki ismeri az Egyesült Királyságban. (És nem csak az étteremben-celebséf-feleség-fojtogatást követő gyors válása miatt…) Ahogy Marguerite „Peggy” Guggenheim műgyűjtő/mecénás szerepe is köztudott.

Valami ilyesmi figurája Bobas Haas az épített motor (szub)kultúrának.

Mr. Haas, híres múzeumában (Haas Moto Museum) több mint 130 rendkívüli motorkerékpárt gyűjtött össze! A gyűjtő Max Hazan és Craig Rodsmith nagy támogatója. Utóbbi egészen hihetetlen elsőkerék meghajtású motorkerékpárja (The Killer) a „megszentelt csarnok” egyik legújabb lakója!

A ma elbeszélendő story egy klasszikus történet egy pártfogó és egy művész egybefonódó kapcsolatáról. A „mese” akkor kezdődött amikor Bobby egy álmatlan éjszakán a weben szörfözve, belebotlott néhány szemcsés, ’30-as évekből származó art deco motorkerékpár fotójába, melyeket egy Killinger und Freund nevű német mérnök csoport tervezett a háború alatt Münchenben.

Bobby azonnal Craig Rodsmithre gondolt, és hajnal háromkor (!) azonnal küldött egy üzit az amerikai székhelyű ausztrál expatnak. Bobby szállodájának a halljában találkoztak, de Craig nem volt rögtön meggyőződve az ötlet életképességéről. 

„Amikor javaslatot tettem arra, hogy ez a német szerkezet legyen a következő építés inspirációja, Craig szemében láttam a kétségeket.”

mondja Bobby.

„Éppen ezért tudtam, hogy pont ő a megfelelő személy, aki életre tudja kelteni ezt a víziót.”

Craig elismerte, hogy valóban „kevésbé volt” lelkes.

„Először megijedtem”– mondja. – Azt hittem, Bobby rossz személyt választott erre a munkára. De ő úgy vélte, hogy a karosszériát nekem teremtették, és polírozott alumíniumból kell megalkotni.”

És a dolog nem állt meg itt. A motornak szintén elsőkerék hajtásúnak kellett lennie, radiális motorral az első keréken belül. Végül Craig beleegyezett a projektbe, és először azt gondolta, hogy majd online vásárol egy radiális motort és azt integrálja az első traktusba.

„Nos, ahogy az lenni szokott, a keresett alkatrész nem állt rendelkezésre, szóval úgy döntöttem, hogy elkészítem magam. Mennyire lehet nehéz megcsinálni?” – gondoltam. Craig végül talált három azonos, hatvan köbcentis kétütemű motort a feladathoz. „Megjavítottam őket, és egy egységes forgattyúházat készítettem hozzájuk” – mutatott rá.

„Tehát valójában három önálló motort kombináltam egy működő egységbe.”

„Aztán meg kellett határoznom a kerék méretét. Egy kis „machinációval” sikerült a motort egy 19 colos kerékbe integrálni. Szükségem volt egy pár üres, furatlan, széles alumínium felnire, így Matt Carrollhoz fordultam.”

„Matt a felni-ismeretek két lábon járó enciklopédiája, és adott is nekem egy pár 3½-es, 19 hüvelykes felnit, amelyek elég alacsony centrummal rendelkeztek, hogy az üzemanyagvezetékek és a vezérlőkábelek akadálytalanul futhassanak.”

A hagyományos motorkerékpár tervezési módszer itt nyilvánvalóan nem volt érvényes.

Mindenekelőtt, az első tengelynek „támogatnia” kellett a motort, továbbá meg kellett hajtania az első kereket. „Problémás volt az is, hogy miként indítsuk be a járművet”– mondja Craig. „Úgyhogy csináltam egy elektromos indító rendszert a rendelkezésre álló szűk helyre, amelynek a három motort egyidejűleg kell beindítania.”

Craig elmondása alapján úgy tűnhet, hogy viszonylag könnyen integrálta a kerékbe a „motor-triumvirátust”, de azért biztosan nem volt egy könnyű menet! E mechanikai találékonyság után eljött az ideje, hogy ismerősebb területre evezzünk, melynek a következő lehetne a címe: a váz megépítése a semmiből. „Egy alumínium rácsos vázat készítettem egyenes villával, mondja Craig. Így a tengelytáv nem változik, amikor a villák felfelé és lefelé haladnak.”

Érdemes megjegyezni, hogy a Craig mindezt 3D-s vagy CNC-gép nélkül alkotta meg!

E modern eszközök helyett egy hagyományos, 70 éves manuális esztergát használva, tradicionális módszerrel dolgozott, fűrészeket és a kézi szerszámokat alkalmazva. A karosszéria megalkotása is nagyon hasonló metódussal történt. Craig nem használt elektromos szerszámokat – csak kalapácsot, dolly-t és egy angol kereket.

Azt akartam, hogy a test „áramoljon”, majdnem úgy, mintha folyékony lenne– mondja.

„Azt hiszem, végül megtaláltam a helyes arányokat, a széles első traktustól, a beépített fényszórón át, a kúpos hátsó elemig. Craig még az alumínium ülés apró lengéscsillapítóját is maga gyártotta. Az egyéb részletek is  finoman ki vannak dolgozva, mint például a tanksapka és a gyújtáskapcsoló.

„Azt hiszem, az egyik kedvencem az első sárvédő kis ajtaja”

– mondja. – „Bobby és én először egy rácsot képzeltünk el ide, hogy a motorok egy részlete látható legyen – a végén mégis ezt a kis kinyitható ajtócskát választottuk.”

„Ez egy működő, motorozható jármű”– mondja Craig. – De két okból kifolyólag, nem sokat jártam vele: a felső középnyugatban élek, ahol sokszor jég és hó nehezíti a motorozást, illetve a szerkezet elsősorban funkcionális művészeti alkotásknak épült.”

„De azért furcsa érzés, hogy a motor inkább húzza, mintsem tolja a tulajdonosát.”

Bobby Haas boldog. „Személyes tapasztalatból tudom, hogy a siker mindig édesebb, ha az ember elfogadja azt a kihívást, hogy nagy az esély a kudarcra az adott projektben.”

Forrás: BIKEEXIF

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art