Member of Group ›
Gördeszka bioelektromos interfésszel
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Gördeszka bioelektromos interfésszel

 

MindBoarding

Nemrégiben egy hacker csapat bemutatott egy elektromotorokkal felszerelt gördeszkát, mely jó ötven kilométeres tempóra képes. De ez még semmi. A gördeszka mentálisan, gondolatokkal irányítható. A gondolatok keltette agyi áramok érzékelésével a gördeszka tudja, milyen irányban kívánunk haladni. Mindehhez csupán egy headszetre van szükség, mely jó néhány szenzorral rendelkezik, mint azt a videón láthatjátok. A gördeszkát kormányozni ugyan a hagyományos módon lehet – tehát a testsúlyáthelyezéssel – de ez jó is, mert különben a kanyarban kimenne alólunk a járgány.

Komolytalan játék, mondhatnánk, ha ez a hétköznapi használatra nem igazán alkalmas önjáró szerkentyű nem ébresztene annál komolyabb gondolatokat. Milyen irányt vesz a jövő? Eddig mindent – ez egyébként a futurológia (jövőkutatás) csődje is egyben – analóg módon képzeltünk el – gondoljunk csak a harminc-negyven éves sci-fi filmekre – elvben minden úgy működik, mint az általunk már ismert készülékek, csak hosszabb, rövidebb, nagyobb, kisebb, gyorsabb, de elsősorban sokkal modernebb kinézetű. Fantáziánk csak idáig terjed.

Jó, sokan ennél nagyobb képzelőerővel vannak megáldva, de azt hiszem a jövő belátható időn belül a legvadabb elképzeléseket is felülírja. Miközben mi a futurisztikusabbnál, futurisztikusabb tanulmányautók cockpitjeit csodáljuk, elfeledkezünk arról, hogy húsz évvel ezelőtt a maiakra is tátott szájjal csodálkoztunk volna, de azt végképp nem tudjuk elképzelni, hogy a jövő autójában a pedálok és a kormány teljesen fölöslegessé válhatnak.

Tágabb értelemben a technika, de a komputer technika kezdete óta mindenképpen a legnagyobb kihívás a biokémiai, térbeli-analóg és a digitális, szilícium alapú intelligencia közötti interfész megteremtése. Azt mondanom sem kell, hogy a billentyűzet a számításba jöhető legprimitívebb megoldás. Az egér és az intuitív felületek megjelenése fejlődést jelentett, s a modern játékok, távirányítók pedig már a mozgás szimulációt is érzékelni tudják. De olyan megoldás még nem igazán született, ami gondolatokat is képes lenne olvasni, mert ehhez az emberi agyat valamiféle interfész segítségével közvetlenül a komputerrel kellene összekötni.

Nemrégiben láttam egy számomra igencsak elgondolkodtató, tudományos témájú tévéfilmet. Egy százszázalékosan mozgássérült emberen igyekeztek segíteni. Kisagyába, az ember motorikus mozgását koordináló agyféltekébe négyszög alakban négy hajszálvékony aranytűt szúrtak. A tűk komputerhez kapcsolódtak. Semmi más, csupán négy passzív elektróda képes volt arra, hogy a tanulékony kisagyban olyan „program“ íródjon, ami a képernyőn az egeret tetszőleges irányban mozgatni képes. A kezét, lábát használni képtelen beteg így, a képernyőn látható ikonok egyikére klikkelve, a szükséges funkciót bármikor aktiválhatja.

Szerény kezdet, de hatalmas távlatok. A kísérletből világossá válik ugyanis, hogy a motorikus mozgáskoordinációért felelős kisagy nem csupán az ember mozgásszerveit képes irányítani, hanem bármi máshoz is képes „programot“ írni. Ez majdhogynem logikusnak tűnik, hiszen, ha kezeink, lábaink bevonása árán is, de a gépkocsit eddig is motorikus képességekkel vezettük, a különbség csak annyi, hogy egy megfelelő interfész alkalmazásával, kezünkre, lábunkra már nincs is szükség.

És most még csak az autóvezetésről beszélünk. Képzeljük el, egy ilyen interfésszel rendelkezve örökkön online internetezhetünk, s még egy vacak okos-telefon sem kell hozzá. És ha már a telefonálásnál tartunk, a hívásokat akár közvetlenül agyunkból kezdeményezhetjük. Arról nem is beszélve, hogy a létező legnagyobb kapacitású zsebszámolók is immáron fejünkben kapnak helyet. Bármennyire is bizarr gondolatok ezek, nem is vagyunk annyira távol azoktól az időktől, amikor mindezek szabnak majd irányt életünknek.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art