Member of Group ›
Hagyd a designert dönteni!
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Hagyd a designert dönteni!

 
Peter Petersen

Peter Petersen

Ha abból indulunk ki, hogy a skandináv design demokratikus, akkor ennek egy sajátosan igaz példája a Bang & Olufsen. Nem is a felhasználók egyenlősége szempontjából – mint például a finn formatervezésnél –, hanem mert a leginkább tiszteletben tartott tényező a designer mindenek felett való szabadsága. Látszólag nem a piaci nyomás, hanem az ikon és trendteremtés a napi téma a Bang & Olufsennél. Peter Petersen, a cég egykori innovációs és termékfejlesztési igazgatója a formatervezőkkel való közös munkáról, a digitális korról és az alumínium kimeríthetetlen lehetőségeiről mesélt.

Hogyan kezelik a Bang & Olufsen tradíciót? Olyasminek tekintik, aminek folyamatosan fejlődnie kell vagy a régi koncepcióknak a múzeumban a helye?

A Bang & Olufsen design hagyománya nem a régmúltba nyúlik vissza. Ennél sokkal modernebb, az 50-es években gyökerezik. Előtte kifejezetten „csúnya” tárgyakat terveztünk. Számos neves dán kritikus megírta ezt a termékeinkről akkoriban. Azt mondták, olyan egy-egy rádió, mintha wc csésze lenne. Hideg zuhanyként érintették a céget ezek a visszajelzések és ekkor felkerestek formatervezőket. Azóta is szabadúszóként, megbízási jelleggel egy-egy munkára szerződtetjük a designereket.

Miért fontos, hogy a formatervező szabadúszó legyen?

Mert így megvan a lehetősége, hogy ő irányítsa az innovációs folyamatot.

Miért dolgoznak egyetlen tervezővel olyan sokáig?

Mert jó. Nem úgy megy a folyamat, hogy küldünk egy e-mailt a designernek, hogy két hónap alatt légy szíves küldj formatervet egy új tévére. Fordítva működik. Ő tisztában van vele, hogy milyen technológiák elérhetők adott esetben a televíziók terén, hogy milyen új funkciók, tulajdonságok jellemzik a tárgyat, mire legyen képes stb. És az egész a fejében történik: kitalálja, hogy milyen legyen az új termék. Azért dolgozunk egy tervezővel többször is, mert ismeri a közönséget, a gyártást, a mérnököket, bele tud helyezkedni a tervezési folyamatba és a környezetbe.

Nem is keresnek másokat?

Folyamatosan tesztelünk új tervezőket. Azért is, hogy legyen plusz kihívás a meglévők számára. 2-3 éves intervallumban teszteljük az újakat, a nélkül, hogy egyetlen konkrét terméket is megterveznének. Itt van például Anders Hermansen, az EarSet alkotója. 8 évvel ezelőtt tervezte a fejhallgatót. Aztán évekig nem dolgozott nekünk, majd egyszer csak kitalálta a BeoSound 5-öt. Mindig a legjobbat választjuk a palettáról, nem kötelezzük el magunkat senki mellett.

Semmit nem határoznak meg a tervezők számára?

Nem. Sétáljon be a designer és mutasson valami érdekeset. Mi nem értünk hozzá, ez az ő szakmája. Nem tudjuk, hogy mi a jövő. Ő igen. Ez a dán filozófia, hagyd, hogy a design döntéseket a designer hozza meg! Csak a technológiával és üzlettel kapcsolatban hozhatunk döntést. Mindenki maradjon a kaptafájánál!

Hol jön be itt a képbe a Bang & Olufsen?

Azt az elvet követjük, hogy nem trendkövető a hozzáállásunk, hanem trend teremtő. Olyan tervezőkkel dolgozunk, akik ezt felvállalják.

Hogyan akadnak új tervezőkre?

Elég könnyű helyzetben vagyunk. Minden héten többen hívnak vagy e-mailen jelentkeznek, portfóliókat küldenek, mert szeretnének nekünk tervezni. E mellett, kooperálunk design iskolákkal és figyeljük a diákokat, hogy mit tesznek le az asztalra.

Nem hiszem, hogy piackutatási eredmények, a versenytársak figyelése nélkül csak úgy, hagyják, hogy menjen a terméktervezés és a termékkínálat fejlődése akármilyen irányba.

Persze, figyeljük, hogy milyen termékek vannak a piacon és ki milyen új ötlettel rukkol elő, és a leglényegesebb része ennek, hogy messze elkerüljük a másolást, hogy olyan terméket tervezzünk, ami hasonlít bármelyik versenytársunk termékére. Fontos, hogy első ránézésre meg tudja mondani a vásárló, ha egy termék Bang & Olufsen. A piackutatás arra jó, hogy tudjuk, hány incses legyen a tévé, függesztve vagy a földön, állványon szeretik-e inkább az emberek, de az a fontos igazán, hogy letisztult, egyedi ikonokat hozzunk létre.

Mi lesz pár év múlva, mikor a CD teljesen eltűnik és a zene csupán digitális formában fog létezni?

Az első válaszom erre a BeoSound 5. Már 10 éve tudjuk, hogy el fog tűnni a CD és mindenből csak egy file lesz a számítógépen, a nélkül, hogy megtestesülnének. De ettől csak még gazdagabb a zene! Hiszen a CD borító egy darab papír, de digitálisan nem csak a borító jelenik meg, hanem videót is rendelhetsz hozzá, új zenekeresési módok léphetnek be.

Hogy fog mindez a designban jelentkezni?

A formatervezőink nem voltak elég gyorsak hozzá, hogy alkalmazkodjanak ehhez a gondolathoz, hogy elfogadják a tényt, a digitális kor megkezdődött. Kis csoportban kezdtünk erről ötletelni és elneveztük a csapatot Idea Labnak. Az a célunk, hogy olyan koncepciókat dolgozzunk ki, amivel a manuáliban rekedt tervezőket inspirálni tudjuk.

Kik az Idea Lab tagjai?

Mérnökök, szoftvertervezők, építészek, design teoretikusok. Vegyes csoport. De szeretném leszögezni, hogy nem azon dolgozunk, hogy milyen legyen a termék megjelenése. E helyett a funkcionalitáson, a zene felhasználásának új lehetőségein gondolkodunk.

És mire jutott eddig a csoport? Milyen új felhasználási lehetőségek körvonalazódnak?

Egyrészt, mint mondtam, gazdagabb lesz a digitális, mint a fizikai. A navigációban is új lehetőségek rejlenek. A felhasználó inspirálásában is. Hogy mondjak egy példát, a BeoSound 5-nél ki tudod választani, hogy melyik a kedvenc számod az albumról. Ez az intelligens lejátszó alkalmas arra, hogy összepárosítson olyan felvételeket, amik hasonlóak hozzá!

Manapság egyre népszerűbbek az érintőképernyők, elektronikus használati tárgyaink egyre nagyobb része így működik.

Épp úgy megvannak ennek a felhasználói felületnek az előnyei, mint a hátránya. Hiszen, ha csak megérinted, nincs gomb érzete, csak történik valami az érintés hatására. Nincs valós visszajelzés. Mi szeretnénk új utakat találni, úgy animálni a kijelzőt, hogy olyan érzésed legyen, mintha tényleg megnyomtál volna egy gombot. De egy darabig még biztos megmaradnak az érintőképernyők is, viszont nem egyeduralkodó technológiaként. Hasonlítsd össze azt, amikor az abc-ből egy érintőképernyőn keresztül kell betűket választanod, vagy egy klaviatúrán gépelsz.

Hogyan reagál a B&O a fenntarthatóság és a környezettudatosság kérdésére?

Egyrészt úgy, hogy a B&O termékei tartósak. Minimum 10 évig használják, de inkább 20 évig. Ez is egy környezettudatos aspektus. Az alumínium egy természetes anyag, ami újrahasznosítható! Bolygónk 70%-a alumínium, van belőle bőven.

Eleinte fából készültek a B&O termékek. Az utóbbi évtizedekben főként alumíniumból és üvegből. Nem kísérleteznek újabb anyagokkal?

Na persze, az alumínium ragadja meg a néző szemét, de azért vannak a termékekben más anyagok is, acél, műanyag, nagyon széles a paletta. Idővel biztosan váltunk majd. Kezdetben matt alumíniummal dolgoztunk, ma fényes, polírozottal, amit időnként színezünk. Egyelőre az a kérdés, hogy mit lehet még kihozni az alumíniumból. Aztán ha egy nap úgy érezzük, hogy nincs benne több, keresünk mást.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art