Member of Group ›
Hangzás az érzékeknek
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Hangzás az érzékeknek

A zene nem más, mint hangokban kifejezett érzelem

Mindent, ami magán viseli a Bang & Olufsen nevet, tökéletesre hangoltak, hogy Önt egyenesen a hangzás velejébe röpítse. A Bang & Olufsennél immáron csaknem száz éve ugyanaz a megszállott szenvedély vezérel minket: mindig is életbe vágóan fontos feladatunknak tekintettük, hogy folyamatosan teszteljük, mérjük és tökéletesítsük a hang előállításához használt technikákat.

Hangszóróink és hangrendszereink kifinomult műszaki eszközök, amelyeket nagy gondossággal, kézzel és hallás után hangolunk, hogy Önt egyenesen a hangzás velejébe röpítsük, felfedjük a zene összes gyönyörű részletét, és mindent beleadva mutassuk meg a zene képességét arra, hogy fizikailag és érzelmileg is megindítsa Önt. Hang-, villamos- és gépészmérnökeink szorosan együttműködnek, hogy minden termék garantáltan tökéletes legyen.

A „Kocka”

A „Kocka” a világ egyik legnagyobb, magánkézben lévő elektroakusztikus mérőlétesítménye. Ez tulajdonképpen egy üres, 12 x 12 x 13 méteres helyiség, amelyet a termékfejlesztés összes szakaszában használunk: hatalmas méreteinek hála, meg lehet benne mérni az akusztikus választ anélkül, hogy a hang visszaverődne a falakról, a padlóról vagy a plafonról. A Kocka biztosítja nekünk azt a pontosságot, amely ahhoz szükséges, hogy megmérjük a hangszóró frekvencia-, teljesítmény- és irányultsági válaszait.

A mérnökök egyetlen módon tudják megmérni egy hangszóró tiszta jellemzőit: ha olyan méréseket végeznek el, amelyeket nem befolyásolnak a plafonról, a falakról és a padlóról visszaverődő hangok. Ennek érdekében az analizátor pont azelőtt nyílik fel a mikrofonjelhez, hogy a jel elérné a mikrofont, 24 milliszekundumon belül rögzíti a hangzást, majd újra lecsukódik, hogy a falról visszaérkező hangot már ne vegye fel.

A hangszórókat egy számítógép-vezérelt mozgatható platformra helyezik, ahol ide-oda lehet őket mozgatni a mikrofonhoz képest, és mind vízszintesen, mind függőlegesen 360 fokban elforgathatók. Ennek segítségével a mérnökök minden lehetséges szögből meg tudják mérni a hangszóró hangzását a kiválasztott távolságban 1 milliméteres, illetve 1 fokos pontossággal.

Időnket nem kímélve győződünk meg arról, hogy minden, ami a Bang & Olufsen márkanevet viseli, fizikai akusztikus mérésekkel és hús-vér emberek közreműködésével legyen tökéletesre tesztelve. Annak érzékelésében, hogy a zene a megfelelő tónusban és részletességgel kel-e életre, az emberi fül a végső döntőbíró: csak akkor kezdünk gyártani egy hangszórót, ha beindítja az érzékeinket.

A hallgatóbizottság

Noha a pontos mérések kulcsfontosságúak, a Bang & Olufsennél az emberi fül a végső döntőbíró. Az első „hallgatóbizottságot” 1981-ben hívtuk össze: olyan emberek különleges csoportját, akiket rendkívüli hallásuk miatt választottunk ki.

A hallgatóbizottság tagjaitól elvárjuk, hogy képesek legyenek különbséget tenni finom akusztikus eltérések között, és hogy meg is tudják fogalmazni, mit hallottak. Minden tesztre pontosan ugyanolyan: a hangszóró egy függöny mögött rejtőzik, hogy a hallgatóbizottság előtt soha ne legyen ismert a pontos mérete. Ha a hangszóró teljesítménye nem üti meg a mércét, addig változtatunk és módosítunk a dizájnon, amíg megfelel a várakozásainknak.

Értelmes innováció

A mi technológiai áttöréseink soha nem magát a technológiát tekintik célnak. Az akusztikus lencsék magas frekvenciákat terítenek horizontálisan, körkörösen a helyiségben, így nagyobb zenehallgatási területet tudnak lefedni, és a padlóról vagy a plafonról visszaverődő hangokat is csökkentik. Sétáljon ide-oda a szobában, és azt hallja, hogy a Bang & Olufsen hangteljesítmény változatlan marad.

Az adaptív basszus linearizáció (Adaptive Bass Linearisation) pazar basszust biztosít a kishangszórókból azáltal, hogy megzabolázza az erősítő- és a driveregység többletkapacitását. A hangszóró mélyhang-teljesítményét jóval megnöveljük ahhoz képest, amire egyébként képes lenne, és automatikusan kiigazítjuk, ha kiugrást tapasztalunk.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art