Member of Group ›
Olyan szép kidolgozású, mint egy hangszer
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Olyan szép kidolgozású, mint egy hangszer

„Az volt az álmunk, hogy valamilyen hangszerhez hasonlót alkossunk” – mondja Torsten Valeur, aki ezúttal a BeoSound 1-ről és a BeoSound 2-ről mesél.

A BeoSound 1 és a BeoSound 2 egyaránt körsugárzó hangzásprofillal rendelkező hangszóró. Vizuálisan is rokon lelkek, és könnyedén összeilleszthetők. Az alakjukból következően kis helyet foglalnak el, ez maximális rugalmasságot biztosít az elhelyezésüket illetően.

„Az egyszerűség mindennél fontosabb volt – mondja Torsten Valeur, a BeoSound 1 és a BeoSound 2 dizájnjának szellemi atyja –, és az volt az álmunk, hogy valami olyasmit hozzunk létre, amely egy hangszerhez hasonlít. Olyan terméket, amelynek minden darabkája arról árulkodik, hogy funkciója a zene megszólaltatása.”

A kúpszerű alumíniumtestek picivel a föld felett lebegnek, teret engedve a mélynyomó alulról érkező szívdobbanásainak. A testek teteje fölül kicsit nyitva van, ahol a hangszóró driver fejjel lefelé helyezkedik el, így juttatva a hangot a hangvetőbe. Ennek köszönhető a körkörös hangprofil és az egyenletesebb hangeloszlás. A BeoSound 2 némileg különbözik a kistestvérétől, mivel két középsugárzó található benne, melyeket míves rácsrendszer rejt.

„Az alumínium már a védjegyünkké vált, és logikus választás az ilyen típusú készülékekhez. Az a célunk, hogy a felszín egységes megjelenést sugározzon – tehát amit érzékelünk, az egyfajta tömörség és precízen minimalizált dizájn – taglalja Torsten Valeur, majd így folytatja –, ha közelebbről megnézzük az alumínium kialakítását, az a benyomásunk támad, hogy mindez kézzel készült, már-már hangszerszerű.”

A hangsugárzó teteje minimalista vezérlőpanelként funkcionál: a hangerő szabályozásához egyszerűen el kell forgatni, mint egy kereket, illetve minden egyéb beállításhoz csak végig kell rajta húzni az ujjunkat, és rá kell koppintani a tetejére.

„Közelségérzékelővel rendelkeznek, azaz érzékelik, hogy milyen irányból közelít valaki – meséli Torsen Valeur. – Ez az egyik olyan bűvésztrükk, amelyikre nem rögtön jön rá az ember. Ha egymással szemben ülünk, és kettőnk közt ott a hangsugárzó, és én balra húzom el az ujjam, és Ön is, akkor logikusan ezek ellentétesek mozgások, és két különböző parancsot kellene jelenteniük. Csakhogy az érzékelők rögzítik az Ön testhelyzetét, és ugyanazzal a paranccsal válaszolnak mindkettőnknek. Nem tűnik nagy kunsztnak, de ha belegondolunk, valójában igencsak fejlett technológia.”

A BeoSound 1 és a BeoSound 2 alumíniumtestének legyártása kihívásnak bizonyult: a hengerelés során megkövetelt rugalmasság és precizitás nagyon körülményes, és ha hozzátesszük, hogy milyen nehéz kúp alakú alumíniumprofilt préselni és formázni, akkor aztán igazán próbára tettük a mérnöki tudományt. Ez azonban nemcsak esztétikai szempontból elengedhetetlen, hanem azért is, mert a zárt alumíniumtest biztosítja a legjobb akusztikai tulajdonságokat: az anyag merevségének köszönhetően kiküszöbölhető a sarkok és az illesztések okozta disszonancia, illetve torzítás.

Végezetül a BeoSound 1 és a BeoSound 2 a strueri 5. számú gyár csúcsminőségét képviseli. Ez a komoly hírnévnek örvendő alumíniumgyár kemény próbatételeken esett át, amíg megalkotta a lehető legjobb alapot az akusztikai osztály számára, és amíg létrehozta azt a terméket, amely egyszerre képes belesimulni környezetébe, és ki is tűnni belőle.

 

Save The Lake

2023. november. 29.

Szabó Fanni Eperke

2023. november. 22.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art