Member of Group ›
I Love You All
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

I Love You All

 
Frank

Frank

Disclaimer: FIGYELEM! Aki menthetetlenül elveszett az Eddie Murphy, Adam Sandler, Ben Stiller filmes Bermudaháromszögben NE olvassa el ezt a cikket és főleg ne nézze meg a Frank című filmet, amelyről e post szól! (Vagy csak saját felelősségre.) Azok se tegyék, akiknek tetszene, ha Jim Carrey, Rátonyi Róbert reinkarnációjaként, kettő darab Eddie Murphyvel súlyosbítva (bilingua kánonnal tetézve az amúgy is rémisztő a capellát) „énekelné” „el” a „Jajjj cica eszem azt a csöpp kis szááád…” evörgrínt.

Szóval (a szokott vargabetűk és asszociációs rémálmok után) azt szeretném csak végre kinyögni, hogy tegnap este Gergővel megnéztük a Frank című zenészfilmet. (A kamaszkor remek életszakasz arra, hogy bevezesse az ember a gyermekeit a valódi filmek időtlen szentélyébe.) Az első élményem a filmmel kapcsolatban az volt, amikor néhány napja a zebrán három (!) műfejű Frank jött velem szemben át az út túloldalára. (Nyilván a mozit promózták.)

Ahogy említettem zenészfilmről vagyon szó, de egyrészt ne olyan zenét várjatok, ami ma az iPodok 99,42%-át megtölti, másrészt ne olyan filmet, ahol a szereplők neve alapján elmondjátok előre a film teljes történetét. (Kis hibákkal, mert már Adam Sandler sem a régi.) Ha viszont egy tényleg aktuális, megejtően érzékeny és főleg valódi humorral fűszerezett unikális zenés(z) mozit szeretnétek látni, ott a helyetek! Szerintem a nyár egyik legjobb filmje.

Ráadásul (túinván) Bucsi Réka 10 perces remek animációs diplomafilmjét, a Symphony no. 42-őt is hozzácsomagolták a Frankhez, melyet a nagy film előtt vetítenek az összes moziban. (Gondolom a vélt hasonló célközönség miatt.) Bár aki óvatlanul (pl. Fassbender miatt) „kényelmesen közérthető” popcorn mozit/üzeneteket vár (négy láb jó, két láb rossz, rezsiharc, 13. havi nyugdíj), így váratlanul dupla dózist kap a bonyolultabb szimbólumrendszer megfejtését igénylő képi tartalmakból…

Fassbender egyébként szuper! Még akkor is, ha a film 94,2%-ban egy termetes/komikus papírmaséfej takarja a valódit. Maggie Gyllenhall (a filmben Clara) hozza a legkövetkezetesebben a „kissé” megzuhant és depis, kísérletező indie-zenészt, aki tényleg leszarja, hogy szeretik-e a zenéjét. (Vagy, hogy hányan követik a banda YouTube/Twitter csatornáját.) Fő konfliktusa a (véletlenül a zenekarba csöppent) átlagsrác billentyűssel éppen ebben rejlik. Míg a srác népszerűségre és lájkokra hajt, addig Clara egyszerűen „csak” jó és eredeti zenét akar csinálni. Az se baj, ha három embernek. (Beleértve a szüleit.) Jont, a billentyűst Domhnall Gleeson játssza (szintén jól), akit nem a Harry Potter(ek)ben játszott szerepei miatt szeretünk. (Meglátjuk mit mutat majd a Star Wars VII-ben.)

A Clara és Jon közötti (végig jelenlévő) harc/ellentmondás szüli a végső nagy konfliktust is. Ezzel a teherrel valószínűleg a legtöbb zenésznek (ált. művésznek) meg kell küzdenie, hiszen a tömeg(igény) soha nem lesz „cizellált”, mivel túl nagy meló lenne mélyremenni a zembereknek. Így mindenki szabadon beállíthatja a saját (financiális/morális/(k)anális/vokális) potméterét a perifériára szorult, meg nem értett, frusztrált réteg-zseni és a populáris hakni-gagyival taroló, kiégett, önmagát (is) lenéző „művész” végpontjai között.

Azonban jó hírem van az átlagos mozi nézőknek is, mivel happy enddel végződik a dráma (és a fej is lekerül!), még ha nem is a szokott hollywoodi értelemben. Bár Jon nem csak önzésből akart több lájkot a bandának, de a végén rádöbben, hogy mivel tesz a legjobbat Franknek és társainak. Igaza van. Frankly. I Love You All.

In memoriam Frank Sidebottom és Benjamin Smoke.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art