Member of Group ›
Kassandra interjú!
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Kassandra interjú!

„Az igények kiszolgálása helyett igényt teremteni szeretnénk.”

A KASSANDRA január végén mutatta be az első, Mélyvíz című nagylemezét, amelyet február 7-én élőben is meghallgathatott a közönség az Akváriumban. A műfaji korlátokkal körülhatárolhatatlan zenekar új felállással, Veres Ferenc dobossal és Bognár Balázs gitárossal kiegészülve lép színpadra. A koncert kapcsán Vaskó Renáta (ének), Nagy István (ének, gitár, billentyű) és Renge Zsolt (basszusgitár) mesélt a zenekar kreatív folyamatairól, céljairól és arról, hogy miért halálos dolog lesózni a lendületet egy alkotóban.

KASSANDRA – balról jobbra Vaskó Renáta, Nagy István, Veres Ferenc, Bognár Balázs, Renge Zsolt

Meséljetek az új album születéséről, hogy állt össze a lemez?

Renge Zsolt: Az új felállásnak köszönhetően egészen friss formában rögzítettünk olyan számokat, amelyekkel egy ideje már játszadoztunk. Olyan, régről eredő dalok is megszólalnak a lemezen, mint a Harag című szám, amelyet Pisti 16 évvel ezelőtt írt.

Vaskó Reni: Én azt látom Pistin, hogy mindig új kapcsolatot alakít ki a dalokkal attól függően, hogy milyen környezetben és milyen felállásban játsszuk őket. A számítógépe amúgy tele van demókkal és dalkezdeményekkel, tehát ha jól csináljuk, akkor még idén kijövünk egy újabb lemezzel. Ehhez van inspiráció, anyag és zenész is.

Nagy István: A lemezzel egy összművészeti dolog megalkotására törekedtünk, emiatt tartozik hozzá egy képregény is. A rögzített verzió a dalok pillanatfelvétele, hiszen gyakran változnak, nem szólalnak meg ugyanúgy két különböző koncerthelyszínen. Benne van a zenénkben a lehetőség, hogy teljesen más lesz egy év múlva, és benne van az is, hogy ilyen tud maradni. Vagy még kuszább lesz ez a gordiuszi csomó, vagy elkezd letisztulni… De szerintem inkább az előbbi fog megvalósulni. Még túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy öregek legyünk.

Az új tagok érkezésével miként változott a csapat dinamikája?

N. I.: Nagyon nehezen találtuk meg azokat az embereket, akik velünk azonos irányban tudnak gondolkodni, akiknek fontos, hogy a hangszerükkel folyamatos kapcsolatban legyenek. A zenekar hajnalán, amikor még csak a próbaterem szőnyegét koptattuk és vertük fel belőle a port, kérdés volt, hogy meg tudjuk-e oldani a magunk elé tűzött zenei kihívásokat, de úgy fest, sikerül. Átadták a helyüket azok a zenésztársaink, akiknek nem volt elegendő idejük próbálni, most mindenki lendületesen készül a közös zenélésekre. Feri azzal hozott újítást dobfronton, hogy állandóan gyakorló zenész, így pörgősebb, gördülékenyebb vele a munka. A tagok cserélődésének viszont nincs köze a tehetséghez.

Ami számít, hogy ebben a csapatban mindenki felülről közelítse meg a határait. Van ebben a hozzáállásban egy adag maximalizmus, de részemről ez az utóbbi időben sokat enyhült. A korábbi zenekaraimmal 8-12 órákat próbáltunk, ma viszont már nincsenek ilyen elvárásaim. A gondolataimat is igyekszem lassítani, mert tudom, hogy nehéz követni, és sok embert lehagyok, néha még magamat is. Viszont abban biztos vagyok, hogy ezt a lendületet nem lehet belőlem kiirtani – ha lesózzák, megölöm magam. Ez nem fenyegetés a velem játszó zenészek felé, csupán ilyen erős képpel tudom kifejezni azt, hogyha ez a hajtóerő nincs, akkor én sem vagyok ilyen. Márpedig ezt csak így, hivatásszerűen tudom és lehet csinálni.

R. Zs.: Az ő érkezésük automatikusan hatott a hangzásra, más emberekkel másként lehet együtt zenélni. Kell, hogy viszonyuljunk egymáshoz, már csak azért is, mert sokszor érzetek alapján játszunk, és nem kőbe vésett törvények szerint. Van matek a dalok mögött, azok mégis inkább zenék, mint csupán kották. Pisti zenészi és zenekarvezetői habitusának hatása pedig egyértelműen látszik rajtunk. A folyamatos fejlődés az ő személyiségének is köszönhető. Kialakult benne önmaga felé egy olyan maximalizmus, módszeresség, amelynek egészséges szűrője egy zenekar. Mi, tagok egyfajta fésű vagyunk, egy nulladik pontos tesztközeg, akik elsőként reagálnak a megírt dalok – sokszor közel teljesíthetetlennek tűnő – témáira. Lehet, hogy ezek időnként leegyszerűsödnek általunk, de csak akkor, ha ezáltal funkcionálisabbá válnak.

N. I.: Ez a szimbiózisnak már egy olyan szintje, amikor egy intelligens zenész nem elutasítja a témát, hanem hajlandó és képes is elsajátítani, magáévá tenni. Így alakulnak ki a közös szerzői tulajdonok. A tagcserék hatására valószínűleg át fognak alakulni a kreatív folyamataink is. Vagy beszállnak a dalszerzésbe azok, akik erre eddig nem éreztek késztetést, vagy én hiszem el magamról, hogy egyedül be tudok fejezni dalszövegeket. Erre márpedig képes vagyok, hiszen korábban is ment, de a hajónkat nemrégiben elhagyó András (Soós András, a zenekar korábbi gitáros szövegírója – a szerk.) rengeteget segített – nem csupán a szövegek befejezésében, hanem a teljes megírásukban is. Sokkal szerteágazóbb zsenialitás rejlik benne, mint amit akár ő maga el tud képzelni.

Mi hajt titeket, mi a zenekar célja?

N. I.:

Szeretnénk, ha magunkkal kevernének minket össze. Ne hasonlítsunk másra, még ha ilyesmibe könnyű is belefutni. Ne legyen üres, amit csinálunk. A zenénk a saját hangunkon szólaljon meg, ne lehessen képleteket ráhúzni. Lehet, hogy nagyon chilis ez a cukorka, de bevettük.

V. R.: Nem biztos, hogy a megszokott egyben jó is. Az igények kiszolgálása helyett igényt teremteni szeretnénk.

R. Zs.: Mivel műfaj tekintetében elég nehezen meghatározhatók vagyunk, meg kell teremtenünk a saját piacunkat. Nagyzoló lenne azt mondani, hogy nincsenek mások, akik hasonló módon zenélnek, mint mi, mert biztos vannak más dimenzióban, univerzumban vagy akár a Föld másik felén ilyen zenekarok, de működik bennünk egyfajta trendalkotóiság. Nem mondjuk, hogy experimentális stoner dance rockot játszunk annak érdekében, hogy a műfajt kedvelő 12 és fél ember eljöjjön a koncertünkre, mert nekünk nem ez a célunk. A célunk tisztán az, hogy minél többen megszeressék azt a műfajilag meghatározhatatlan zenét, amit mi játszunk.

V. R.: A február 7-i bulink hívószava a „Prog’s not dead”, ami a „Punk’s not dead” toposzt hívja életre. Kicsit kicsavartuk, mert mivel progresszív, nem halott, de talán újra kell éleszteni a magyar piacon. Nem véletlen, hogy a Polytrippel játszunk, elég hasonlóan fogalmazzuk meg az ars poeticánkat.

N. I.: Ha nem próbálunk meg valami olyat csinálni, ami Magyarországon nagyon fura, akkor sosem lesz valamink, ami csak ránk jellemző. Ez a zenekar a szócsövünk.

Mi inspirál titeket?

R. Zs.: Engem a dallamok helyükre kerülését kísérő bizsergés. Mindegyik számhoz úgy igyekszem viszonyulni, hogy ez az élmény meglegyen.

V. R.: Engem nagyon kevés dolog tud felvillanyozni, kihozni a sodromból, lenyűgözni, meglepni. Még nem voltam benne a zenekarban, amikor Zsolti megmutatta a Táncolj, te rohadékcímű szám régi demóverzióját, és azonnal beállítottam ébresztőnek. Azt éreztem, hogy ez végre egy olyan dolog, amiért minden reggel érdemes felkelni, valami, amire rá tudok csodálkozni. Aztán csatlakoztam a zenekarhoz, és a koncertek után mérhetetlen endorfin- és adrenalinlöketet éreztem. A közös alkotás és a közös játék óriási lendületet ad.

N. I.: Engem az hajt, hogy olyan egyedit alkossak, ami pótolhatatlanná tesz. Szerintem az Esti Kornélban helyettesíthető voltam, azóta viszont felnőttem, és itt már meg se próbálok az lenni.

Fotók: Korbán Szilvia
KASSANDRA a Facebookon

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art