Member of Group ›
Keleti olimpia vs. nyugati olimpia
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Keleti olimpia vs. nyugati olimpia

 

Krisztus előtt 776-ban egy szakács nyerte az olimpiát. Mivel akkor még egyetlen versenyszámból állt csak ez az azóta szép karriert befutott megmérettetés, az éliszi Koroibosz a stadionfutás bajnoka lett. Mivel ő volt az első olyan győztes, akinek a nevét ismerjük, az olimpiákat ettől a dátumtól számoljuk.

LONDON 2012

London, egyedüli városként e nagy múltú sportesemény történetében, 1908 és 1948 után, immáron harmadszor kapta meg a jogot, hogy újkori olimpiát rendezhessen.  Az „előműsor” ma 20,12-kor (!) kezdődik és 21,00 órakor veszi kezdetét a XXX. nyári újkori olimpia pazar megnyitó ünnepsége, „A csodák szigetei” (Isles of Wonder) névre hallgató produkció! (Ismét szeretném felhívni a figyelmeteket a XIV. Paralimpiára is, ami bő egy hónap múlva, augusztus 29-én kezdődik majd.)

A mai látványosnak ígérkező megnyitó ünnepséget Danny Boyle, a Gettómilliomos (Slumdog Millionaire) és a Transpotting direktora rendezte és Sir. Paul McCartney adja majd elő a záró számot. A bombasztikus show 9,5 milliárd forintnyi fontba fog fájni a rendezőknek. A két-két megnyitót és záróeseményt hozzávetőleg (és feltehetőleg) négymilliárd (!) tévénéző fogja nyomon követni, ami csaknem 1800 milliárd forint értékű reklámidőnek felel meg! (PR felelős: Sir Martin Sorrell, a WPP-csoport feje. BTW: Ez a csoport vette meg a magyar Carnation ügynökséget.)

Az olimpia gazdasági modelljéről itt olvashattok. Egyéb „száraz” tények a műsorról: 500 hangszóró 1.000.000 Watt teljesítménnyel szolgálja ki a 23.000 jelmezt felhasználó 15.000 önkéntes résztvevő fel ’s alá „téblábolását” a 15.000 négyzetméternyi színpadterületen.

Négy évvel ezelőtt volt szerencsém részt venni a pekingi olimpián. Tanulságos volt megfigyelni a megnyitó ünnepség sajátos, „keleti stílusát”. Nyilván a nemzetközi szervezők ugyanazon eszközöket és audiovizuális technológiákat használták, melyek a globalizálódó világunkban már mindenkinek rendelkezésére állnak és bérelhetőek, akár egy Rolling Stones turnéról, akár egy választási kampányrendezvényről van szó.

PEKING 2008

A jól bevált rendszerek és eszközök használatának ellenére azonban sokkal artisztikusabb, tradicionálisabb (naná), „kollektívebb” és mégis emberközelibb volt a megnyitó, mint a korábban megszokott hasonló ceremóniák. Még a mosolygó gyerektömegek obligát szerepeltetése is valahogy hitelesebbre sikeredett. A nemzetközi team jó munkát végzett, de az is nyilvánvaló volt, hogy a megrendelő kínai felelősök igényei alapján lett ilyen karakterű a megnyitó. (Az olimpia nyitó és záró ceremóniájának direktora, Zhang Jigang rendezte a Vörös szikla című darabot is, melyet e hónap elején mutattak be a Magyar Állami Operaházban.)

A sportesemények közül számomra az egyik csúcspont az volt, amikor a legendás Kárpáti Gyuri bácsi mellett izgulhattuk végig a vízilabda döntőt. Óriási élmény volt együtt élni a többi drukkerrel és a döntő végén győzedelmeskedő magyar csapatot közösen ünnepelni! Hejj!

Kíváncsian várom, hogy a mai megnyitó amellett, hogy nyilvánvalóan nagyszabású és gigantikus lesz, meg tud-e érinteni annyira, mint a pekingi ceremónia sajátos, unikális, de monumentalitása ellenére is szerethető hangulata. Mindenesetre, bár nem lesz ott az olimpián, kedvcsinálónak nézzétek meg ismét (hetek óta köröz a Fácsén) Michelle Jenneke nagy karriert befutott barcelonai junior VB futását (de főképp laza “ráhangolódását”) a 100 gátra:

http://vimeo.com/45784191#

Live as One.

Hasznos linkek:

Sanoma „London Most” app (magyar, ingyenes alkalmazás)

Magyar nyelvű oldal 1, magyar nyelvű oldal 2

Angol nyelvű oldal 1, angol nyelvű oldal 2

Alant néhány, HDR effekttel (kétségtelenül) túlvadított fotómat találjátok a pekingi olimpiáról, többek között arról a bizonyos fantasztikus vízilabda döntőről.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art