Member of Group ›
Kerékpáros nemzet leszünk
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Kerékpáros nemzet leszünk

 

Legalábbis erre utalnak sokasodó jelek az utóbbi időben. Városunkban egyre hosszabbak a kerékpárutak, s mind többen élnek is a lehetőséggel. Budapest, a legutolsó felmérés alapján, Barcelonával és Párizzsal holtversenyben a tizenharmadik helyet szerezte meg kerékpárinfrastuktúrában a nemzetközi toplistán, ami – ha meggondoljuk, hogy a holland, belga, német városok hagyományosan híresek a bringázási lehetőségeikről – nem is olyan rossz pozíció.

Persze van még mit fejlődni útminőségben, területi lefedettségben, az utak biztosításában, de ne legyünk elégedetlenek, ahhoz képest, hogy Budapest fél emberöltővel ezelőtt még minden volt, csak nem biciklibarát, ilyen értelemben ígéretesen fejlődik. Főleg, ha már ezt a közlekedési formát az utak hosszával arányosan ki is használják a budapestiek, mert arról, hogy az egyes európai államok polgárai milyen mértékben élnek a kerékpárutak nyújtotta lehetőséggel, nem készült lista.

Pedig fővárosunk autósforgalmának jól jönne egy kis tehermentesítés. Helyesebben egy még nagyobb tehermentesítés, mert tapasztalatom szerint már ma is sokan élnek evvel az alternatív közlekedési formával. Akik pedig ezt teszik, kifejezetten jól járnak. Az előnyök nyilvánvalóak. Nincs dugó, parkolási és üzemanyag költség – a gépkocsik járulékos költségeiről nem is beszélve – és a kényszertávolságok megtételét mindjárt testmozgási szükségleteink kielégítésével kapcsolhatjuk össze.

A fővárosban majd kétszáz kilométer elkülönített, részben elkülönített, vagy kijelölt kerékpárút áll rendelkezésre és útjelző táblák hada könnyíti a tájékozódást. Léteznek immáron kerékpárút térképek és lassan elkészülnek az útvonaltervező programok is, amiket aztán már okos-telefonokra is le lehet tölteni. Tapasztalataim szerint a kerékpárutak zömét, amennyiben erre lehetőség van, távol tartják a nagy autósforgalomtól. A Duna-parti és a parkokon át vezető szakaszok pedig varázslatos hangulatúak.

Hegyen lakom. Április-májustól sűrűn élek én is a szabadságérzet és oxigén koncentrátum hatványozta mámoros életöröm, a karikázás lehetőségével, de örömömbe egy kis üröm keveredik, arra gondolván, hogy hazafelé az úgy kétszáz méteres magasságkülönbséget izomerővel kell majd leküzdenem. Nos, akinek ez túl sok, az sem élhet sokáig ezzel a kifogással, mert ha hihetünk egy szóvivő nem rég, egy rádióinterjúban elhangzó kijelentésének, nyártól a hegyi buszjáratokra kerékpárral is fel lehet szállni. A fogaskerekűre és a HÉV járatokra ez már régóta áll.

Tehát nyeregbe magyar! A kerékpározásnak csak előnye van. És ne mondja senki, hogy a kerékpár túl lassú a városi forgalomban! Egy öt-tíz kilométeres útszakasznál az időkülönbség minimális a gépkocsi javára, nagy dugókban pedig gyorsabb és kiszámíthatóbb a kerékpáros alternatíva. Egyébiránt, ha a fitneszre szánt órákat is bekalkuláljuk, kifejezetten jobban járunk időben. A közben megszerzett jóérzésünk pedig többágú. Egyfelől győzedelmeskedtünk kényelemre hajló önmagunk felett, ugyanakkor tettünk is valami jót világunkért környezetbarát viselkedésünkkel.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art