Member of Group ›
Kézzel kötött csokorban
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

Kézzel kötött csokorban

 

A férfi öltözködésének kimagasló eseménye, amikor alkalmi protokolláris összeállítást ölt, azaz valamilyen ünnepélyes vagy olyan fontos eseményen jelenik meg, amikor elvárt az ott résztvevőktől, a formalitásokat betartó öltözetek valamelyikében való „szabályszerű” megjelenés.

Az ilyen megjelenést általában az eseményre szóló meghívás dress code-ja adja meg, ezt betartani egyben azt is jelöli, hogy nem csak megjelenek valahol, de komolyan is veszem, megtisztelem a meghívó felet. Az Anna-bálon kívül ma már számos bált tartanak itthon is, ezért érdemes összefoglalni az ilyenkor viselendő ruházatra vonatkozó szabályokat. Az alkalmi megjelenés lehet megengedő és formális. Hagyományos értelemben a férfi formálisan frakkban, szmokingban vagy dinner jacketben jelent meg. Ha az alkalmi megjelenés formálisan nem előírt, akkor a különféle sötét öltönyös verziókban helyes a megjelenés. Természetesen korunkban már a legtöbben ezt a fekete, mélykék vagy sötétszürke öltönyös összeállítást preferálják, különösen az utóbbi évek népszerű, a casual életérzést terjesztő felfogása miatt.

A meghívásokon az ilyen öltönyös, fehér inges és nyakkendős öltözetet evening dress, dark suit, suit & tie, alternatív black tie rövidítéssel szokták megjelölni.

A báli időszakban itthon esti alkalmakkor legtöbbször a szmokingos megjelenés az elvárt, ekkor a black tie kifejezést találjuk a meghívón. A legünnepélyesebb férfi ruházat a frakk (white tie), azaz fehér csokornyakkendő viselése. Ez a viselet Magyarországon csak az operabálon volt elvárt, de a mai napig megkívánt forma a legtöbb bécsi és londoni bálon.

Az itthon elfogadott és viselt klasszikus ünnepélyes és esti ruhadarab, a szmoking története a londoni udvarra vezethető vissza, ahol a neves udvari szabász a ma is működő Henry Pool, a Walesi herceg (későbbi VIII. Edward, majd Duke of Windsor) kérésének megfelelően a frakk kabát rövidebb, a zakó fazonjára illesztett kevésbé formális verzióját készítette el fekete alapanyagból, egyenes nadrággal. Egyes szakírók szerint ezt a kényelmesebb változatot dohányzó kabátnak szánták, innen jön a kontinentális szmoking elnevezés. Egy gazdag amerikai, Griswold Lorrilard lemásoltatta ezt a darabot és a legendásan elegáns New York-i Tuxedo klubban viselte először, megszületett hát a formális öltözködés modern és a mai napig legelterjedtebb darabja, amit

Amerikában az első ottani megjelenése emlékére tuxedónak neveznek.

A szmoking a fekete és fehér szín eleganciájára épül, hivatalos megnevezése a hozzá viselendő fekete csokornyakkendő miatt black tie, annak ellenére, hogy egy jó évtizede elterjedt szokás szerint, normál palackszabású fekete nyakkendővel is viselik. A klasszikus szmoking fekete vagy mélykék (midnightblue), egy- vagy kétsoros, hasíték nélküli kabát, fekete selyemmel bevont reverrel, anyagából bevont vagy fekete fényes gombokkal, bevágott takarás nélküli zsebekkel. Hozzá hófehér letört vagy visszahajló inggallér, fekete mellény vagy spanyolöv, és fekete kézzel megkötött csokornyakkendő viselendő. A szmoking nadrágján, az oldalvarráson végigfutó gallon selyemcsík tartozik, fekete selyem hosszú zoknival és sima orr részes magas fényű vagy lakk, vagy bársony escarpenssel (papucscipő), vagy fényes klasszikus oxford lábbelivel kell viselni.

Az egysoros szmokinghoz inkább a normál galléros, a kétsoroshoz az állógalléros Vatermörder gallér illik. Minél kevesebb a gomb a kabáton annál elegánsabb az, ezért a legkifinomultabb szmokingnak ma is az egysoros, egy gombbal záródó szabás számít. A szmokingnak kötelező kiegészítője a mellény illetve a spanyol öv, ezt sajnos sokan nem veszik figyelembe, és nadrágszíjjal viselik ezt a ruházatot.

Akik nem akarnak a szmoking „egyformaságába” illeszkedni, azoknak kíváló esti megjelenést nyújt a harmincas években közkedvelt dinner jacket reneszánsza. Ez egy olyan alkalmi kelméből készült zakót jelent, amely fekete vagy színes és a fekete szmoking nadrághoz viselhető. Akik kedvelik a hagyományokat, feltétlenül kézzel kötik meg csokornyakkendőjüket, nem csak azért mert Balzac szerint is ez a férfi első igazi lépése az életben, hanem azért, mert azt est előrehaladtával ezt egy elegáns mozdulattal kibonthatják, egyfajta laza és stílusos jeleként személyiségük eleganciájának.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art