Member of Group ›
Kívül az időn
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Kívül az időn

A következő cikket több mint öt éve publikáltuk először ezen a felületen. Máig igaz.

Eddig összesen két újságírónak sikerült eljutnia kishazánkból a BANG & OLUFSEN dániai központjába: Réz Andrásnak és Szépvölgyi Viktóriának. András még 2007-ben látogatott el Struerbe, hogy közelebbről is megismerhesse a gyárat, a formatervezőket, a termékeket. Most az ő beszámolóját, tapasztalatait olvashatjátok. A cikk anno a Stílus magazin 2007 novemberi számában jelent meg, ezúton is szeretném megköszönni Andrásnak a mai napig releváns gondolatokat.

Ha egy Vacheron Constantint szeretnél viselni a csuklódon, nem kérdezed meg, van-e benne vérnyomásmérő, lépésszámláló, esetleg mobiltelefon. Ha egy Rolls-­Royce-ot készülsz venni, nem érdeklődsz az iránt, mennyi a fogyasztása, milyenek a környezetvédelmi paraméterei és van-e benne tolatóradar. És amikor a szemeddel falod a Bang & Olufsen boltban a cuccokat, a legritkább esetben kergetőznek a fejedben hertzek és decibelek.

Ezek a tárgyak egy sajátos univerzumban léteznek, amelyben más az idő kiterjedése, mint rajta kívül. A mechanikus svájci óra esetében ez nem különösebben meglepő: a mérnök-dizájner-kézműves hármasságból itt leginkább a kézműves dominál. Tehát az óra úgy viselkedik, mint egy ékszer vagy egy műtárgy. A korral értékesebbé válik.

„A nagyapámé volt.”

Az elemes óránál elgondolkodunk, mi éri meg inkább, ha elemet cseréltetünk, vagy ha újat veszünk (amelyben már pendrive is van). A Rolls bonyolultabb képlet, hiszen a belső égésű motorral hajtott kocsi maga is fölöttébb koros találmány, ez a márka pedig a lehető legtávolabb tartja magát az innovációtól. Dizájnban fontolva halad. A kézművesség ott van benne, de döntő módon az adjusztálásban, hiszen (kívülről) láthatatlan fő elemeit modern ipari eljárással állítják elő. Egy biztos: aki egy 1959-es Silver Clouddal séta-kocsikázik, nem kell pironkodnia miatta.

A Bang & Olufsen mindenképp a legellentmondásosabb. Itt a dizájner viszi a prímet. S bár a munkát a legkorszerűbb gépek végzik, a BeoCom 2 házát megmunkáló robotot például valóságos polírozó szakember tanította be – a saját kézműves mozdulataival. És bármilyen meglepő, a hagyományos értelemben vett mérnöknek itt egyetlen célja van: a dizájn kiszolgálása. A B&O amúgy ugyanazt mondja magáról, mint az RR: dizájn kompromisszumok nélkül.

A különbség mégis jelentős: a B&O olyan területen működik, ahol a technológia megújulása az elmúlt egy-két évtizedben megrendítően felgyorsult. Vegyünk néhány egyszerű példát. 1972-ben jött ki a „Beogram 4000″ lemezjátszó, Jacob Jensennek, a cég egyik legkiemelkedőbb dizájnerének a munkája. Megrendítően szép, nem is beszélve arról, hogy ez volt a világ első elektronikusan vezérelt tangenciális lemezjátszója. De hova tűntek a bakelitek? Vagy itt van a „BeoSound 9000″. 1996-ban kezdte pályafutását David Lewis tervező talán legeredetibb darabja. A hatlemezes CD-játszó létjogosultságát azonban alapjaiban rengeti meg a CD, mint hanghordozó kiszorulása.

mérnök-dizájner-kézműves hármasságból itt leginkább a kézműves dominál

A B&O bevallottan nem kíván első lenni a technológiában. A háborút – és a félresikerült fejlesztések következményeit – viseljék mások. A B&O mindig a győztest választja. A technológiai frissülés piaci hajszájában azonban egyre nehezebb ragaszkodni az elegáns lassúság elvéhez. A B&O ugyanis a „slow food” filozófiáját vallja. Csak olyan termékkel hajlandó a piacra menni, amely maradéktalanul eleget tesz a kompromisszumok nélküli dizájn alapelvének és változatlanul ragaszkodik az anyagok, felületek tökéletes megmunkálásához. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Struerben, a cég központi gyárában magának a tesztelésnek a folyamata sem egyszerű. A végső döntés ugyanis nem a műszaki paramétereken múlik, hanem a fölöttébb macerás és emberigényes érzékszervi kóstolgatások eredményén. Nem a teljesítmény, hanem az érzéki/esztétikai öröm határoz meg mindent.

A most nyolcvankét éves B&O alapvetően stílussal kereskedik. A stílus bizonyos korszakokban azt jelentette, hogy a cég úttörő módon adaptálta a kor anyag és formatrendjét a szerkentyűire. 1934-ben a „Hyberbo 5 RG Steel” rádió Breuer Marcel székét idézte meg. 1939-ben a „Beolit 39″ rádió forradalmian új értelmezést adott a kor egyik legnépszerűbb műanyagának, a bakelitnek. A B&O tette általánossá a „billentyűs” rádiót, a csúsztatható hangerőszabályzót, a lassan – sőt érintés nélkül! – nyíló fedeleket. Lehet, hogy új távvezérlője, a „Beo5″ is iskolát fog teremteni, hiszen elődjével ellentétben itt az első választás nem az eszközt jelöli ki, hanem azt a helyiséget, ahol valami látható/hallható benyomásra vágyunk.

A B&O érdekes módon szellemi rokona az Apple-nek, noha a 68 éves David Lewis és a 40 éves Jonathan lve között nehéz lenne közös vonásokat találni. Leszámítva azt, hogy mindkettőjük számára alapkérdés a semmi mással össze nem téveszthető forma és kezelőfelület, a „különbözöm, tehát vagyok” elve. Igaz, a kibocsátott termékek számát és árát illetően a különbség jelentős. S míg Jonathan lve munkái a trendi és szexi világ elemei, a B&O a maga által az időből kiszakított kis univerzumban él. De talán épen ez a luxus lényege. Az, hogy kilépsz az egyre újabb típusok, modellek és verziók alig követhető pörgéséből. Így aztán különösebben nem is meglepő, hogy Riojában a Frank Gehry tervezte nagyon – nagyon 21. századi Riscal Hotelt B&O cuccokkal szerelték fel.

Miközben Dánia észak-nyugati csücskén, Struerben a Bang & Olufsen jellegzetesen skandináv székhaza mellett békésen legelnek a birkák.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art