Member of Group ›
Lakberendező … az mi az? (3/3)
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező

Lakberendező … az mi az? (3/3)

 
Magánlakás látványterv  by Lang Viktória

Magánlakás látványterv by Lang Viktória

A századfordulón hasonlóképpen éltek, alkottak az első lakberendezők Párizsban, New Yorkban, Budapesten, Londonban. Amikor 100 évvel később egy budapesti lakberendező iskolába jártam azt tanították, hogy a lakberendezés Magyarországon egy nagyon fiatal szakma és gyanítom, hogy kb. „tíz éves” múltra gondoltak, elfelejtve mindazt, ami a szocreál korszak előtt volt. Van egy mondás, mi szerint „aki nem ismeri a történelmet, az újraéli azt”. Tervezők és megrendelők életéből egyaránt kimaradt az a majd évszázados enteriőrkultúra, ami Amerikában, Angliában vagy Európa bizonyos országaiban az 1900-as évektől szárnyra kapott. Mostanában úgy érzem, versenyt futunk az idővel, nézzük az internetről letöltött csodás enteriőrök képeit, szeretnénk felzárkózni, de nem vagyok biztos benne, hogy igazából tudjuk, mi lenne jó nekünk. Nem kaptunk útmutatót hogyan kellene jól élnünk, és kinek van ideje megválaszolni a „ki vagyok én, mit szeretnék, milyen környezetben érzem jól magam” kérdéseit. A saját önarcképünk sem stabil, hogyan hinnénk annak, aki azt hirdeti, tudja a választ.

Magánlakás látványterv  by Lang Viktória

Magánlakás látványterv by Lang Viktória

A lakberendező identitásával kapcsolatban is folyamatosan ismétlődik a kérdés: „tulajdonképpen mit csinál egy lakberendező?” Komoly viták vannak arról, mit tehet, meddig terjed a szakterülete? Szakma-e egyáltalán vagy unatkozó háziasszonyok kedvtelése? Jobb napjaimon reménykedem, hogy ezt a kérdést soha többet nem teszi fel nekem senki…
Beszélgethetnénk inkább a színekről, a városban kapható tapétákról, vagy arról hol érdemes könyvespolcot venni. Szeretném azt hinni, hogy a XXI. században a lakberendező léte épp olyan egyértelmű, mint a hétvégi wellness program vagy a plazmaTV. Optimista vagyok és hiszek a mesékben.

Magánlakás látványterv  by Lang Viktória

Magánlakás látványterv by Lang Viktória

Néhány alkalommal már kifejtettem nézeteimet arról, hogy miért nem szükséges szakirányú végzettség egy stílusos lakás berendezéséhez, vagy hogyan oldhatja meg a saját lakberendezési feladatát egy jó ízlésű feleség, ahogy ezt számtalan otthon bizonyítja. A lakberendezés lehet kellemes női időtöltés, lehet kibírhatatlan nyűg, lehet egyszerű elintéznivaló feladat és természetesen lehet munka vagy hivatás. A különbség talán annyi, hogy ha nem kedvtelésből csinálja az ember kevesebb lehetősége van tévedni. Amikor valaki lakberendező és ebből él, másoknak tervez, berendez, kivitelezést felügyel, beszerzést, megrendeléseket intéz akkor alapvető elvárás a szakmai szabályok betartása.

Magánlakás by Lang Viktória

Magánlakás by Lang Viktória

Száz évvel ezelőtt egy kulturálisan virágzó korban kialakultak ennek a szakmának a szabályai, nem több a feladat, mint megismerni és használni azokat. Úgy tűnik nem sok minden változott. A Megrendelők az óta is szakértelmet, a lakberendezési stílusok ismeretét, termékismeretet, jó árakat, minőséget, törődést, személyre szabott kiszolgálást vagy egy csipetnyi luxust várnak. Továbbra is fontos a funkcionalitás, a kényelem az önkifejezés az önreprezentáció. Ma is tudni kell szót érteni a mesteremberekkel, kereskedőkkel, építésszel. Lehet, nem a rajztudás, hanem a látványtervező program használata kelt elismerést. A paloták és a kastélyok helyett menő éttermek, és klubok vagy luxushotelek enteriőrjében kell jártasnak lenni. Nem árt különböző földrészek lakberendezési kultúrájának ismerete, ehhez szerencsére a világháló tálcán kínálja a szebbnél szebb enteriőrképeket.

Magánlakás by Lang Viktória

Magánlakás by Lang Viktória

A mai kor lakberendezési lehetőségei már nem csak az arisztokraták és az előkelő gazdagok számára elérhetőek. Megtanultunk kisebb költségvetésből is létrehozni élhető és szép tereket, a dizájn mindenki számára elérhető, a lakberendezési áruházak és a helyi iparosok biztosítanak mindent, ami az otthonteremtéshez szükséges. Van, hogy mégis hiányzik valami… Néha az igényeink meghaladják a tömegtermelés ízlésvilágát. Vágyunk az egyedire, a különlegesre, a személyes törődésre. Mitől más, amikor egy profi tervezővel konzultálunk? Mitől lesz nagyvilági és pazar luxust keltő egy belvárosi apartman enteriőrje úgy, hogy a mi életfilozófiánkat is tükrözi? Nem beszélve a környezettudatos gondolkodásról, az egyre elterjedtebb újrafelhasznált bútorokról, az életünket megkönnyítő intelligens megoldásokról. A lakberendezés bizalmi kapcsolat valakivel, aki az igényeink, életritmusunk, és anyagi helyzetünk figyelembe vételével segít újrafogalmazni a minket körülvevő teret.

Számtalan elképzelés él bennem hogyan tudnánk kényelmesebben, szebben, rendezettebben élni. Számtalan ötletet meg is valósítottunk és remélem még sok munka vár rám. Megyek – ahogy Elsie de Wolfe mondaná – és mindent gyönyörűvé teszek a magam körül. Mert ez az életem…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art