Member of Group ›
Lynch elefántembere négykában a Művészben
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Lynch elefántembere négykában a Művészben

 

42 év után újra megjelent a mozikban David Lynch: Az elefántember című filmje, ráadásul 4K-ban, így hát elballagtam a Művészbe és újranéztem a filmet. Továbbra is elsöprő erejű mozi!

Szeretem Lynch sajátos atmoszférájú filmjeit, képregényét (The Angriest Dog in the World), öltözködési stílusát és frizuráját. Ugyanezt nem mondhatom el a zenei albumairól (Crazy Clown Times, The Big Dream). Sőt! Persze lehet, hogy csak én nem értem őket…

Érdekes paradoxon, hogy ez a (többihez képest) mainstream film hozta meg a sikert Lynchnek, amely hozzá képest szokatlanul konvencionális mesélési móddal görgeti előre drámai cselekményét. Az elefántember megindító, viktoriánus korban játszódó történetét nyolc Oscar-díjra jelölték. A film a torzszülött John Merrick igaz történetét írja le a megalázó vásári mutogatásától, a londoni szalonok felvilágosult közönségének álszent elismerésén keresztül, a rituális öngyilkosságig.

A lírai alkotás végül egyetlen Oscart sem kapott meg a nyolcból, melyre jelölték. 

Redford ekkor debütált, mint rendező és az ő filmje (Ordinary People/Átlagemberek) aratta le az akadémia babérjait. A sors (?) furcsa fintora, hogy míg Redford filmje (szinte) a homályba veszett azóta, addig Az elefántember az egyetemes filmtörténet meghatározó, kultikus mozijává vált.

„I am not an Animal! I am a human being! I … am … a Man!”

Bármennyire is közhelyes a „zord külső érző szívet/gondolkodó szellemet takar” kontraszt, a film képes új szemszögből vizsgálni az érzékeny „szörny” vívódásait és tusáit. Talán ebben rejlik Lynch igazi zsenije ebben a filmben. Úgy forgatta le ezt a drámát, hogy végig elkerülte a giccs (pl. A bálna című, friss film) vagy a túlzott pátosz olcsó kliséit. Persze ehhez (az akkor még Sirtelen) Anthony Hopkins és John Hurt is kellett. Ahogyan a Kék bársony című filmben, úgy itt sem válnak el vegytisztán a jó fiú (Treves) és a rossz fiú (Bytes) tulajdonságai. Rendelkeznek közös vonásokkal és erre a jóságos doktor úr rá is eszmél az egyik drámai pillanatban.

A kapzsi mutatványos, Bytes ezt már sokkal korábban tudja…

 A zajos siker után Lynch érdekes, és mint később kiderült, rossz irányba vezető válaszút elé érkezett. Furcsa módon mindkét felkérés egy sci-fire szólt. Egyrészt George Lucas szerette volna, ha ő rendezi meg a Jedi visszatér című, harmadik Star Wars filmjét, másrészt Dino De Laurentiis producer adjusztálta, hogy legyen Lynch a direktora az egyik legnagyobb sci-fi regény (sorozat), a Dűne megfilmesítésének.

Lynch jól érezte, hogy Lucas valószínűleg nem hagyná kellőképpen érvényesülni az ötleteit, ezért a grandiózus Dűne regény filmre vitelének megrendezése mellett döntött. Lucas állítólag figyelmeztette, hogy a Dűnét nem lehet megfilmesíteni. (Persze Lynch gondolhatta azt is, hogy ezzel csak a Jedi felé akarja terelni őt az ismert rendező.) Egy interjúban Lynch maga beszél arról, amikor Lucas meghívta magához, hogy meggyőzze (egy Ferrarival mentek salátázni), rendezze ő a 3. Star Wars epizódot. Az interjú következő sora tökéletesen kifejezi, mennyire volt kedve Az elefántember rendezőjének ehhez:

„I had next door to ZERO interest.”

Végül Lynch paradox módon pontosan abba a csapdába lépett óvatlanul bele, mint amit el akart kerülni a Lucassal való együttműködésben. (Ezt ismerjük az ún. Való Életből mindannyian…) Magyarán egy öt órás eposz helyett csináltattak vele a egy két és félórás kalandfilmet. A monumentális és nagy ívű alkotást ezzel gyakorlatilag kikasztrálták a producerek. Ezzel én is egyetértek, sokkal jobb lett az új, Villeneuve rendezte Dűne. (BTW: November 3-án jön a második rész!) Persze Lynch Dűnéje óta óriásit lépett előre a filmipar CGI úthengere. (Akkor is, ha ez a dinamikus fejlődés összességében inkább visszavetette a filmek minőségét, és ezzel nem csak a Marvel/DC filmekre gondolok…)

Az utolsó vágás joga nem illette meg a különc rendezőt, így a klasszikus Lynch-hangulatú álombéli jelenetek tömeges kivágásával egy olyan, „quasi paródia” született, amelyet (szerintem) jogosan pellengérezett ki a közönség és a kritikusok is. Nagy bukta volt, különösen Az elefántember hatalmas és osztatlan sikere után. A Dűne/Star Wars döntés további dilemmája még az lehetett, hogy Frank Herbert, a Dűne könyvek (1965-től) írója a ’77-ben megjelent Csillagok háborúját saját ötlete koppintásának tartotta. Herbert egyébként 16 pontban világít rá a két történet közötti párhuzamokra és végül így fogalmazott:

„Az esély, hogy mindez nem véletlen, nagyobb, mint amennyi csillag van az univerzumban.”

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art