Member of Group ›
Ki hordja az estélyi ruhákat?
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

Ki hordja az estélyi ruhákat?

Néhány éve arról írtam, hogy a férfiak öltözködése kis hazánkban egyre mélyebbre süllyed.

A cikkhez a facebook oldalamon nagyon sokan írtak bejegyzést, aminek örültem, mert ezek szerint sokak látták/látják ilyennek a helyzetet.

Mégis…ki hordja az estélyi ruhákat?

Az itthoni női stílust is sokan szóba hozták, hiszen a mindenfelé tapasztalható levetkőzöttség, sokak szemében olcsó és közönséges. Természetesen én is egyetértek azzal, hogy a nő finomságának egyik titka a teste, azt mindenkinek feltárni nem okos dolog. De a mai kor frivol, kitárulkozó, akkor is, ha ez sokakat zavar és megbotránkoztat. Nézzük a dolgot egy kicsit más oldalról.

Mikor öltözhet fel ma egy nő igazán?

Vannak olyan alkalmak, amikor az alkalmi megjelenés megkívánt? Tapasztalatom szerint szinte nincs is, mindenki casual, laza és felszabadult akar lenni. A meghívókon a legritkábban szerepel a megkívánt ruházat megjelölése, (dress code) de ha kérnek is ilyent, a legtöbben semmibe veszik azt és úgy jelennek meg, ahogy gondolják, mert „megengedhetik maguknak”.

Pedig az ismert és ismeretlen, feltörekvő és még névtelen, álmodozó és realista tervezőkben is van egy közös pont, az alkalmi ruhák iránt érzett olthatatlan vágy. Szinte mindegy, hogy világkonszernről, vagy egy apró, manufakturális módszereket alkalmazó törpe cégről beszélünk, mindenki az estélyi ruhában látja a kiteljesedés, az önmegvalósítás lehetőségét, a ruhában kifejezhető esztétikai maximumot. Ezek az  estélyi ruhák a tervezői gondolat, az imázs és a szépség csokorba foglalt koncentrátumai.

Az estélyi ruha érzéki, elfojtó tapinthatósága lehengerlő és csábító. 

A férfi szemnek a legszebb ajándék egy pompás ruhában a testével varázsló nő látványa, akinek kivillanó idomait az anyagok és a szabás által elért második bőr még csak fokozza és ígéretesebbé teszi. A jó estélyi ruha összeforr a viselő lényével, kiemeli, emlékezetessé teszi őt, néha egyszerűsége által lesz nyomot hagyó, másszor éppen különleges anyaga, színe, a szabászat rafinériája teszi a képet múlhatatlanná, vési bele a nő és ruhája emlékét lelkünkbe. Csodálatosak ezek a ruhában kifejezett költemények, hiszen még szebbé és érdekesebbé teszik viselőjüket!

Mégis…ki hordja az estélyi ruhákat?

A kérdésem csak az, hogy mikor, kik és miért viselik őket, mert manapság a felöltözöttségnek ez a formális, kitalált és elvárt szintje igen ritkán tapasztalható meg a valós életben. Van persze számos fényes esemény, bál és gála, de az egyszerű halandó, legyen ő fiatal nő, alkalmazott, befutott üzletasszony, sikeres önmegvalósító, ritkán találja helyét annak, hogy ilyen darabokat viseljen. 

A sokat fotózott sztárok is farmert, kényelmes „besimuló” darabokat viselnek a mindennapokban, a csillogó párizsi, milánói és New York-i toilettek csak azokon az eseményeken szerepelnek, ahol a sztár keres a viselésükkel, hiszen a legtöbb nagy ház pénzt, szolgáltatást, különleges elbánást ad cserébe, azért, ha egy ismert ember a ruháikban pompázik. Azaz a valóság itt ismét torz egy kicsit. Akik megtehetnék, nem kell, hogy drága ruhákat vegyenek, ők ingyen kapják! A valós életben egyre ritkábban  látunk fényes estélyit, különleges darabokat viselő nőket a különféle eseményeken és fogadásokon.

Az itthoni celeb-világ pedig, kevés kivételtől eltekintve ijesztő darabokban süllyeszti egyébként is nullaértékű hírnevét egyre mélyebbre, valahova egészen az értékelhetetlen alá! 

A nők többsége nem azért nem visel alkalmi darabokat, mert nincs estélyije, távolmaradásuk oka az új világ, az új szemlélet, az új „közgondolkodás”. A megjelenés, a viselkedés, az emberi érintkezés szabadabb, formalitásoktól mentesebb, kötetlenebb és ez által „megengedőbb” lett.

Minden casual lett, nem csak az üzleti és alkalmi megjelenés, de az érintkezéseink, a viszonyaink, emberi és üzleti kapcsolataink, de sajnos a barátságaink, kötöttségeink is. Így aztán nincs azon mit csodálkozni, hogy a finom ruhákat is felváltja a farmer, a könnyed spagetti vállas hosszú beach ruha, jó esetben egy-egy kis fekete vagy színes selyem darab. Az estélyi költemények lassan az álomvilágot jelképezik, azt a világot, amely távol áll a valós élettől, amely messzi és megfoghatatlan, pedig egészen közel is lehetne hozzánk!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art